0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB 23日大,之前食S26,但好似好熱氣咁,跟依轉食雪印,但就成日流奶同一日只有1-2次便便,跟住依家又轉返食S26,但patpat紅咗,塊面又多咗好多粒粒,好似好熱氣咁,我想問仲有咩奶粉可以選擇?

大宅

回覆 布甸狗BB 的帖子

BB 23日人仔已經甘轉法,唔係甘好喎,BB 都腸胃未適應到就轉。轉奶粉係要適應期,一般2星期左右。而且一日1-2次大便,便便靚 (即係大便軟身顏色靚, 唔係乾爭爭,或者水狀)已經OK。流奶係唔關奶粉事既。BB 大下大下就唔會好似初生甘,一日有甘多大便,一般去到滿月後都係1次,或者有啲隔日都叫正常。所以真係唔建議甘細個又轉。而且初生BB 皮膚都比較差,可以用金銀花煲水同佢抹面,多搽保濕CREAM。
紅PAT PAT 可以係換片時幫BB 搽PAT PAT 膏,SO FAR 我B 都未試過紅PAT PAT。紅PAT PAT唔關奶粉事,搽PAT PAT 膏,勤換片就改善到。

複式洋房

布甸狗BB 發表於 17-7-19 14:16
我BB 23日大,之前食S26,但好似好熱氣咁,跟依轉食雪印,但就成日流奶同一日只有1-2次便便,跟住依家又轉返 ...

我全家上下都係食SMA, 唔知香港有冇呢?B B Pat Pat 紅可以咁做,萬試萬令。。。 每次用清水清潔完Pat Pat, 一定要印乾。再揸上厚厚的Vaseline, 包括敏感部分都可以。記住一定要印乾才揸啊。 Vaseline係barrier,可以減低poo poo 或尿尿接触到皮膚。

男爵府

回覆樓主

其實睇你咁寫,我覺得雪印好過s26,一星一二次大便好正常。
我女都係食s26,覺得熱氣20幾日就轉過2次奶粉,我問過幾個醫生,唔會咁易壞腸胃,如果唔合適就轉,由其係去不到大便,好硬,分分鐘出血。當然唔係叫你冇事都貪得意轉,但有需多就要轉。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

睇你描述我覺得雪印都Ok架,一日1-2次便便正常架,你最主要系睇佢屙既時候會唔會好辛苦,仲有就係便便靚唔靚。唔建議你轉奶粉轉得咁頻繁架,你要俾bb一個適應既時間

首頁

尾頁

跳至