懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見肚到而家,都未遇過有人讓位。讓比人就有

複式洋房

spe98071 發表於 17-7-21 09:49
係呀係呀,我也不明白點解小朋友要坐,又真係有人讓,小朋友企下冇咩所謂卦?如果我理解錯,大家話我知呀 ...

0係英國見過d人係教小朋友讓座俾有需要0既人。"give seat to the lady. Be a gentlemen"以後我地都要咁教小朋友。

男爵府

jenjen1111 發表於 17-7-21 08:58
我真係唔明點解小朋友可以坐關愛座。。。
佢地體力最好最有活力。。如果話個細路好攰就話啫。。 ...

如果個小朋友有排隊入車箱還可以理解,但個小朋友連大人都冇排隊同從後插入咁就唔得

男爵府

myhappylife 發表於 17-7-21 09:15
仲有最嬲產檢時,啲人一拖五帶晒全家去產檢然後霸晒來坐,搞到大肚婆要企晌到等,睇見都火!
...

前日19號去廣華四樓產檢。眼見,係眼見有一大半係陪同人士,d老公陪同人士見有大肚企係到都唔會讓位。張紙都寫明叫陪同人士讓位比檢查孕婦。。。果d媽媽自己都係女人,可以視而不見。。。。好希望果日有廣華產檢既媽媽睇到,而陪同人士坐足全程既家屬條腰骨真係要好好先得,你老婆或屋企人將來唔好望人讓座比佢地

男爵府

goldenkiwi888 發表於 17-7-21 12:54
0係英國見過d人係教小朋友讓座俾有需要0既人。"give seat to the lady. Be a gentlemen"以後我地都要咁教 ...

喺澳洲,無論你坐緊咩位,只要有個有需要坐嘅人上車,你彈起身讓座唔夠快都會比周圍嘅人鬧。香港係完全相反,好多人坐緊企緊都扮睇唔到,唔會出聲。
我試過我大肚,老公抱住個b,喺商場餐廳等位,餐廳門口有一張櫈,有2個廿歲左右嘅男仔坐緊,但佢地原來等隔離間餐廳,本身都唔應該坐呢度,無讓坐之餘,仲要有時傾打波傾到企起身作勢打咁,一企起身就放個袋霸住個位。完全唔明佢地咁好體力不如企,比有需要嘅人坐...

大宅

KILW 發表於 17-7-21 13:19
喺澳洲,無論你坐緊咩位,只要有個有需要坐嘅人上車,你彈起身讓座唔夠快都會比周圍嘅人鬧。香港係完全相 ...

唉...港人!仲好意思斜啤B6人!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家D人,真系吖,唯有自己小心D、

複式洋房

回覆樓主

有次我搭馬鐵有個後生仔讓座俾我,點知有個四五十歲嘅大嬸同我爭位,最後我讓俾佢,都算!最嬲佢竟然講句做細就要讓當時我已8個幾月,唔會睇唔到個肚囉

大宅

NaomiNaomiNaomi 發表於 17-7-20 23:49
坐地鐵真係唔敢期望有人讓... 有真係好好彩...

我試有兩個著名校服同父母一齊,兩個學塵坐關愛座見到都唔 ...

咁我又試過一對講國語夫婦讓位

大宅

15週年勳章

回覆樓主

前兩日出去產檢好好彩,來回程地鐵(荃灣線)都有人讓座

別墅

Evenyw 發表於 17-7-21 12:32
我懷孕九個月都無人讓座,有一次上車見到有個關愛座,我行過去,隔離個女人話個位有人,佢朋友就黎,叫我 ...

我試過一次咩住6個月bb(外甥)都有雷同情況,個一下真係好想爆粗

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆 snapdoggie 的帖子

你真係好好彩

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

如果坐西鐵我想坐會自己坐返轉頭去總站,唔好期望人地會讓,非親非故人地無必要可憐自己
---生命無價,請支持領養---

大宅

回覆樓主:

我坐親西鐵十次之中都七八次有人讓位俾我,反而荃灣線十次都唔知有冇兩三次有得坐

別墅

SO FAR 我日日返工搭地鐵都好好彩有人會讓座。
試過最誇張我肚都唔係好現GE時候,我上地鐵係門口已經有小姐叫住我,叫我坐個一刻真係覺得好WARM

就算要企都會有人叫我企D舒服點GE地方。我覺得讓座都係個人選擇,我唔會因為人地唔讓而係到嬲。反而個D大大聱叫人讓座/同大肚婆爭位GE老人家我就唔會理會,就算我係咪有左都唔會讓俾呢一種奉子GE人,你話我黑心都係咁

複式洋房

講開關愛坐,我都有少少野想舒發下
由於我只有不夠10 週大,不論個肚同身體都痛d 累,當然肉眼唔會睇得出。
上西鐵無位坐,咁岩有個乘客係關愛座起身,所以我就坐左落去。
到下一個站有個媽媽應該有6.至7個月咁上下上左車,佢唔係企係關愛座area, 佢係企係non 關愛座一排附近,而non 關愛座d 人一於繼續無諗過讓座,玩電話既玩電話,傾計既傾計。
於是我都諗住讓座之際,我隔黎關愛座嬸嬸回頭望左我5 次,我諗佢既意思係點解我好人好者要坐關愛座,用眼神示威我。
其實我想講,唔係坐關愛座先要讓,其實不論咩位置如有需要讓比人,比d 同理心。
大家同唔同意?

複式洋房

leungmui08 發表於 17-7-21 10:44
雖然我個人對內地人冇好感,但又想幫佢地講返句公道話

我本身肚腩比較大,未夠3個月個肚都幾突出,上星期 ...

唔係講笑,係中港都成日坐地鐵,香港讓坐大概3,4成。但係北京,上海,甚至深圳估計9成会讓坐。

子爵府

回覆樓主:

反而我唔係大肚,只係孭住bb都有人讓,其實真係唔好期望有人讓,有d人可能真係冇留意,同埋睇你運氣囉

大宅

KILW 發表於 17-7-21 13:19
喺澳洲,無論你坐緊咩位,只要有個有需要坐嘅人上車,你彈起身讓座唔夠快都會比周圍嘅人鬧。香港係完全相 ...

其實下次你可以同餐廳拎多張櫈自己坐。我上一胎大肚,去到餐廳等位,餐廳啲人見到我個肚咁大個,就自己攞張凳俾我。有時餐廳門口太多人,佢哋未必見到,我屋企人走去問佢拎張凳俾我坐,人哋都會立刻拎出黎架!

大宅

coffee2012 發表於 17-7-21 13:09
前日19號去廣華四樓產檢。眼見,係眼見有一大半係陪同人士,d老公陪同人士見有大肚企係到都唔會讓位。張紙都 ...

有時都唔明,你話有啲人冇大過肚,有啲後生未經歷過依方面嘅嘢,唔明白大肚婆企喺度有幾辛苦,都算。自己個老婆大緊肚,點會唔明白呢?我唔知道我老公係我未生小朋友之前,有冇讓座。但自從我有左之後,佢去邊見到有大肚婆,佢都會彈起身俾佢坐。

首頁

尾頁

跳至