自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友要箍牙,有無人睇過林×港,睇啲人話好,要人介紹的嗎?第一次consult 要幾錢?

大宅

回覆樓主

睇情況,我本身牙向內好窄,要cool返開,所以冇脫,只脫4隻智慧齒

侯爵府

回覆樓主:

30年前一聽到要脫牙就無諗

珍珠宮

玩具勳章

sillykaka 發表於 17-7-21 12:10
我想脫牙,捻住可以瘦面,點知醫生叫我唔使脫,我仲好失望

不過我已經30歲了,依家c ...

cool幾耐幾錢 thx

複式洋房

唔一定要剥牙,我囡剛COOL 左1年多,佢D牙全部超大隻,疊住晒!醫生都有辦法唔剥牙而COOL 到好靚!

就算牙大口腔位細都唔一定要剥,好似我囡咁,牙醫係建議佢用 "顎骨擴展器" 擴大顎骨,從而令佢D牙可以鬆開,夠位,唔重疊,你可以上網睇下搵下資料!!

而家外國都唔興剥牙,因為有時剥左個樣會變左,仲唔係好事!
建議你最好多睇一個牙醫,因為剥左就真係無架啦!

大宅

LAUGHT 發表於 17-7-21 11:29
阿女而家12歲,其實有冇人試過大少少先箍就唔駛脫牙(我諗個口會不會大個d)? ...

等佢大d做Invisalign ,唔駛剝牙

珍珠宮

LAUGHT 發表於 17-7-21 11:29
阿女而家12歲,其實有冇人試過大少少先箍就唔駛脫牙(我諗個口會不會大個d)? ...
無咩關係..我中6先 cool.. 脫左4隻...唔脫唔夠位...
再大 d 又脫晒4隻智慧齒..
total 無左8隻牙..
我又覺得無野.. 又唔影響食野.. 又無人會去數我有幾隻牙..

男爵府

有無好的牙醫介紹?

珍珠宮

回覆樓主:

朋友孩子冇脫牙,箍好咗幾年後,開始走位

大宅

睛靈勳章

LAUGHT 發表於 17-7-21 10:48
禽日同阿女去睇咗一個矯齒科牙醫,佢話阿女箍牙就要脫3隻牙,上2隻,下1隻,其實有冇可能不脫(最多冇箍得 ...
亞仔箍左大半年,牙醫當初建議唔剝,話剝左上唇會退入去唔好睇,話試下唔剝箍出來效果接唔接受到才決定係咪需要剝,因為佢話唔剝箍出來會有少少哨牙,一個月之後,真係變左個哨牙仔,我接受唔到,於是我決定剝上排2隻(當時仍未開始箍下排牙),現在上排牙亦漸漸退緊入去,2個星期前開始箍下排牙,佢亦提出唔剝下排牙,話一路觀察住個效果先,可以唔剝就盡量唔剝,佢話依家箍牙唔同以前,依家好多都著重埋箍完牙後個面型,如果一開始就剝4隻,佢意思係面型變左就冇得掹,所以依家係一路箍一路觀察住,有需要才剝。

大宅

kathyca 發表於 17-8-10 03:25
唔一定要剥牙,我囡剛COOL 左1年多,佢D牙全部超大隻,疊住晒!醫生都有辦法唔剥牙而COOL 到好靚!

就算牙 ...

子爵府

禽日同阿女去睇咗一個矯齒科牙醫,佢話阿女箍牙就要脫3隻牙,上2隻,下1隻,其實有冇可能不脫(最多冇箍得 ...

點解脫得咁單丁?唔係應該上下排牙齒係對齊架咩?

子爵府

回覆樓主

我有朋友揀唔脫,但最終效果係啲牙好齊,但有啲哨哨地牙。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

每個人情況唔同, 我2個女係同一個醫生箍(不同年份), 大女唔駛脫, 細女要脫4隻。

大宅

回覆樓主

Same here
循例問多幾個
無程程要mok隻健康牙,忍心唔落(不過唔mok冇位鬆動,真係好可惜)

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

唔一定的,要視乎夠唔夠位

別墅

回覆 LAUGHT 的帖子

睇你個棚牙個到夠唔夠位,無咩可唔可惜。就係唔夠位,先生得唔靚要整MA....我個陣都脫左四隻牙。

記住叫你個女拆左牙套都要繼續戴個矯形牙套(到時醫生會俾),我唔聽話無戴所以整完都唔算好齊。個一個牙套係好重要GA!!!

子爵府

回覆樓主:

個個都要脫,除非本身已甩左隻牙

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

問題: 如果cool 牙, 唔靚都接受..cool黎做乜呀? 唔過癮架bor鬼咁辛苦..要剝都有可能係因為個牙床細,但係牙太大,所以唔夠位生。要剝生可以拉返齊d 牙..
唔可惜架, 醫生唔會揀前面個兩隻剝架嘛...

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁

尾頁

跳至