自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日老公生日、買左飛去海洋公園
原本打算帶埋4歲大的仔
點知佢起身已經扭計、又話唔出去
咁我就諗住同老公二人世界仲好

臨出門口、阿仔又話要一齊出去
但見佢今日狀態麻麻、似係乜都會扭
就叫佢留屋企、佢當然唔肯啦!
咁岩電視播緊多啦A夢
就叫工人姨姨就佢睇 唔好熄電視

到我們出門口、阿仔都有少少喊
但我同佢講好快返
佢又無喊睇返電視、我順利出左門口

點知在樓下食緊早餐之際
收到阿仔喊哂咁打黎
要我依家返屋企、又話要一齊去海洋公園
我叫佢收聲先、比姨姨聽電話
點知聽到「I don't want, I am busy」
起初以為 姨姨可能唔知我在電話
以為阿仔想佢 幫手打
但阿仔講左幾次「Mana want to talk to you 」
仍然 I don't want
姨姨愈唔肯聽、阿仔就喊得愈勁
於是我即刻趕返屋企

返到屋企 我問姨姨做乜唔聽我電話、佢唔睬我
過左陣 阿仔冷靜返少少、我再問多次
話如果有咩緊急情況點算
姨姨就答、我原本話帶埋阿仔出去
之後又唔帶、阿仔喊得好勁

之後叫阿仔換衫出去、阿仔又扭
我狠狠(emoji)左阿仔一鑊
佢就話唔出去啦、要留屋企
我話姨姨don't want to take care you, you go out with me
姨姨聽到好激動、喊住大聲話佢唔係唔照顧阿仔
佢已經日日照顧 bababa講一輪

之後我無回應、只係幫阿仔換衫
帶埋阿妹出去

之後問返阿仔 唔係睇緊多啦A夢咩
原來姨姨熄左電視

姨姨管理同清潔屋企方面其實做得好好
但每當阿仔扭計 佢就唔高興
我同爸爸兩個出街 夜晚唔返屋企 佢又會唔高興
所以我們都盡量放工就返屋企
費事佢辛苦 要獨自照顧兩小朋友

但佢成日鬧情緒
小朋友唔聽話 佢就唔高興
之前公公接送阿仔返學
早排公公唔得閒、要佢幫手接放學
佢又唔高興
真係好難服侍!

珍珠宮

回覆樓主

炒得啦

明顯你食唔住佢

請佢返嚟唔係就係為咗照顧小朋友同接放學嘅咩?幾時到佢揀嘢做?

如果調轉你唔接你老細電話會點?

大宅

回覆樓主

妹仔大過主人婆喎你忍耐力真好!

伯爵府

回覆樓主

你工人興趣在house keeping , 不在child caring

侯爵府

佢真係好過份喎! 擺明嬲你唔帶個仔去海洋公園比面色你睇, 其實,佢唔服從已係大罪, 因唔聽電話一無禮/不尊重, 二係係有乜緊要事等佢救命就死喇, 下面火祝叫佢走都叫唔到喇, 其次係我覺得佢咁唔中意湊仔, 會唔會打小朋友架??

男爵府

回覆樓主:

甘發皮四我會換人!!我比錢仲要甘受工人氣??

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

forgive?forget? 發表於 17-7-21 18:18
你工人興趣在house keeping , 不在child caring

冇錯,佢唔鍾意湊仔

侯爵府

我舊工人我間中打返去叫囡聽, 工人竟然覆我話囡唔想, 之後我話唔到佢唔想聽, 同我囡好似玩咁塞來塞去, 我放工話鬼佢, 我話佢小朋友唔聽我會教佢, 但你係大人, 佢唔聽之後應接返電話, 唔係咁塞來塞去, 仲CUT埋線, 最嬲係, 我一星期都未必打電話返家一次. 認真話過佢之後佢都吾再敢.

大宅

唔使嬲,下屬冇做足野,咪捉埋另一個高層(你老公)一齊坐低傾LAW,咁大個人,都唔會面懵到呢個地步啦!講完唔聽先落手郁佢LAW!

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

炒得。一個唔喜歡小孩子的人,背住你係好危險,同時佢會好影響你的小朋友心理。

珍珠宮

ipaxe 發表於 17-7-21 18:12
原本打算帶埋4歲大的仔
工人冇愛心,對小朋友唔好,等於廢人!
快D請人啦~~

子爵府

回覆樓主

一定要炒!叫唔聽,教唔聽,好危險!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

炒啦!咁基本任務(湊細路)都做唔好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

完全唔明點解可因為這些情況俾佢唔高興,如你二公婆出街佢湊細路,,樓主對佢太遷就了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

panyeung 發表於 17-7-21 18:17
炒得啦

明顯你食唔住佢

唔好話炒就炒........

老婆剛頭痛請緊工人 , 現在工人姐姐做咗手快四年佢話佢老公要去返去 ,三分鐘前老婆先問緊我意見,現在真係超級難請 ,佢話啲工人資料一放上網15分鐘就話畀人請咗, 所以我叫佢請絇兩個,一個做後備,否則請咗個工人皇帝返嚟,炒咗佢又要等半年先有新工人到~

以前係顧主 interview工人,現在係工人interview僱主, 僱主要sell自己使工人接受份工, 你話死唔死~

伯爵府

大力大力 發表於 17-7-21 19:05

I agree with you
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

ipaxe 發表於 17-7-21 18:12
原本打算帶埋4歲大的仔

不忍,受返佢氣

珍珠宮

大力大力 發表於 17-7-21 19:05

仲要agent費又貴,炒工人賠一個月又貴。

現在真係好難請個好及正常的工人。

未至於要忍氣吞聲,但要話比佢知一定要聽電話和好好照顧小朋友。

男爵府

回覆樓主:

工人姐姐似乎一湊二壓力好大,亦無乜耐性湊小朋友,長遠等小朋友大可能好d,但短時間內好難改,始終個個工人性格唔同,唔係個個咁有耐性愛心湊小朋友,仲要係小朋友扭計既時候。
炒工人好容易,但有無後著先? 至少都要等新工人黎先炒掛,但要搵工人一湊二唔係咁容易,仲要將間屋打理得企理乾淨。

首頁

尾頁

跳至