興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 17-7-23 01:01
賣花嘅人吾會理你d花種得好吾好。只會收錢呀。你d水苔都重ok, 可以浸水之后查反干身再用過呀。年零2年后睇 ...

原本有四棵,而家得返三棵,但係只有一棵叫做有啲生命力,其餘兩棵(現在放在綠色盆嗰度),屬於危殆,拯救中!
啱啱換咗盆、換咗新水苔,唔知呢個水苔高度啱唔啱呢?使唔使加啲?
由而家開始唔俾佢哋曬太陽一個星期,對嗎?

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-23 16:58
原本有四棵,而家得返三棵,但係只有一棵叫做有啲生命力,其餘兩棵(現在放在綠色盆嗰度),屬於危殆,拯 ...

啱啱好,係一個星期放陰涼位,之后先哂。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 17-7-23 17:03
啱啱好,係一個星期放陰涼位,之后先哂。

好的,感謝大家!
之後再同大家匯報下佢哋嘅狀況,希望一個星期後仲健在。
之前一個禮拜,睇住佢哋一塊一塊咁變黃,傷心到不得了。

伯爵府

回覆樓主:

就算d葉甩哂個頭無爛都重有機會再生過一棵新蘭花出尼呀。其實佢好粗生。重之吾好多手成日淋水就得呀。我試過3棵都係咁生過棵新苗出尼呀。

侯爵府

anson2007 發表於 17-7-23 23:37
就算d葉甩哂個頭無爛都重有機會再生過一棵新蘭花出尼呀。其實佢好粗生。重之吾好多手成日淋水就得呀。我試 ...

我放棄嗰一棵就係爛頭,佢D根附近的水苔發臭,幾明顯要掉。
其餘拯救緊嗰三棵,倒出嚟嘅時候,冇呢一種臭味。
你講得啱,換咗盆之後,D葉冇繼續變黃。
短期目標:
1)要救翻生佢哋
中期目標:
1)生返啲健康啲嘅根
2)生返啲葉
長期目標:
1)出年開花

侯爵府

就算d葉甩哂個頭無爛都重有機會再生過一棵新蘭花出尼呀。其實佢好粗生。重之吾好多手成日淋水就得呀。我試 ...

比較弱那棵,唯一的葉子變黃中,今晚返去影比妳哋睇吓。
佢嘅情況,似乎將會變全黃,然後掉落

侯爵府

換咗盆一天之後,仍然變黃(左邊嗰一棵)仲有咩可以做?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingaga 發表於 17-7-24 18:33
換咗盆一天之後,仍然變黃(左邊嗰一棵)仲有咩可以做?

我唔識喇 , 我嗰時甩哂啲葉 , 等到莖都乾哂先捨得掉 。

要揾高人指點

侯爵府

換咗盆之後第二日(上,微青黃),第三日(下,青黃),我估聽日就會落葉,係咪落葉之後,就攞去條根出嚟,睇下仲有冇生機。
其餘兩棵換盆之後,情況暫時穩定

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-26 20:17
換咗盆之後第二日(上,微青黃),第三日(下,青黃),我估聽日就會落葉,係咪落葉之後,就攞去條根出嚟 ...

黄哂個棵成棵攞出尼。分開再種。有機會會生個第二個頭呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingaga 發表於 17-7-26 20:17
換咗盆之後第二日(上,微青黃),第三日(下,青黃),我估聽日就會落葉,係咪落葉之後,就攞去條根出嚟 ...

已死 。

侯爵府

VCBB小天使 發表於 17-7-26 23:55
已死 。

唯一的黃葉,已經跌咗落嚟。
聽朝我會睇吓佢啲根,睇吓佢個頭,究竟仲有冇生機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mingaga 發表於 17-7-27 00:55
唯一的黃葉,已經跌咗落嚟。
聽朝我會睇吓佢啲根,睇吓佢個頭,究竟仲有冇生機
...

應該死咗 。

侯爵府

anson2007 發表於 17-7-26 23:22
黄哂個棵成棵攞出尼。分開再種。有機會會生個第二個頭呀。

分開咗佢哋。
雖然啲葉甩晒,但佢帶啲根,都仲有幾條

伯爵府

mingaga 發表於 17-7-27 20:50
分開咗佢哋。
雖然啲葉甩晒,但佢帶啲根,都仲有幾條

幾個月前嘅花。而家點呀。有無多片葉定瓜左啦。

侯爵府

回覆樓主

多謝妳嘅關心啊!
佢哋已經壽終正寢咗好耐。現在我只剩下蘭花花盆同埋芒草,諗緊再去買過啲花返嚟再種過。
唔知邊度可以買啲健康啲嘅蘭花返嚟種呢?

伯爵府

mingaga 發表於 17-11-3 18:57
多謝妳嘅關心啊!
佢哋已經壽終正寢咗好耐。現在我只剩下蘭花花盆同埋芒草,諗緊再去買過啲花返嚟再種過。
...

花墟有好多。開完花再種起佢呀。

男爵府

mingaga 發表於 17-11-3 18:57
多謝妳嘅關心啊!
...

加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

葉黃係因為焗嗎?

侯爵府

回覆樓主

應該係爛根

首頁
12345...8

尾頁

跳至