興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主

過兩日出花墟睇吓

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 17-7-22 23:32
我轉緊水種蝴蝶蘭呀。好方便一星期換一次水,一個月比2滴液肥就ok, 張相係網上面揾呀。聽日我先影我浸緊個d ...

請問水種蘭花,係唔係啲花凋謝後,攞佢出嚟,剪走啲爛根,洗乾淨,就可以浸係水中,有冇其他特別嘅技巧,同埋現正需唔需要落肥在水中?

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-19 12:43
請問水種蘭花,係唔係啲花凋謝後,攞佢出嚟,剪走啲爛根,洗乾淨,就可以浸係水中,有冇其他特別嘅技巧, ...

我尼2盆蝴蝶蘭用水種左有半年。每星期換水一次。一個月比2滴液肥。新根都係浸住水先生出尼。係適應係水度。

伯爵府

回覆樓主:

買返尼,去左水苔,剪爛根。用個膠樽浸住。水吾洗多。大約2,3寸高就得。每星期換一次水。如果浸時有爛根就剪左佢。佢慢慢會生d可以浸水嘅根。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 15:16
買返尼,去左水苔,剪爛根。用個膠樽浸住。水吾洗多。大約2,3寸高就得。每星期換一次水。如果浸時有爛根就 ...

唔該曬妳,等我又試吓先。
這水種法,如果成功長葉長根,會不會開花?

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 15:13
我尼2盆蝴蝶蘭用水種左有半年。每星期換水一次。一個月比2滴液肥。新根都係浸住水先生出尼。係適應係水度 ...

請問滴液肥是花寶果D嗎?
長葉定長花的?

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-19 15:56
長葉定長花的?

係呀。花寶個d就得。如果生得好都會開花呀。

伯爵府

mingaga 發表於 18-5-19 15:56
長葉定長花的?

我揾2盆最細花試水種。而家未夠大開花。我估出年應該有花開。

珍珠宮

2024年龍年勳章

anson2007 發表於 17-7-22 23:32
我轉緊水種蝴蝶蘭呀。好方便一星期換一次水,一個月比2滴液肥就ok, 張相係網上面揾呀。聽日我先影我浸緊個d ...

我都好想試下。

侯爵府

anson2007 發表於 18-5-19 15:58
我揾2盆最細花試水種。而家未夠大開花。我估出年應該有花開。

感謝妳教我水種蘭花,我呢一棵嘅水份唔知夠唔夠呢?
已經兩個禮拜,冇咩特別嘅變化。
我好想佢快啲生新鮮嫩綠的根,一睇你嗰棵就知道好健康,我呢棵好似垂死掙扎咁

大宅

回覆樓主:

有兩盆花謝後原本有新葉出,我將佢換新水苔及轉過較透氣既盆,剪爛根,點知唔知點解整完之後爛葉(變透水),好傷心,唔搞好過搞,唔知係水苔太濕定係傷咗根

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-5 13:44
有兩盆花謝後原本有新葉出,我將佢換新水苔及轉過較透氣既盆,剪爛根,點知唔知點解整完之後爛葉(變透水) ...

我都試過,一轉新環境比棵蘭花,第二朝就發現有一塊健康嘅綠葉變黃。
你嘗試唔好俾水佢住,等佢乾透先。
有人教我,蘭花要大乾大濕

大宅

mingaga 發表於 18-6-5 14:22
我都試過,一轉新環境比棵蘭花,第二朝就發現有一塊健康嘅綠葉變黃。
你嘗試唔好俾水佢住,等佢乾透先。
...

有一棵發臭掉咗,有一盆D葉甩哂,另兩盆唔敢搞

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-5 14:37
有一棵發臭掉咗,有一盆D葉甩哂,另兩盆唔敢搞

以我過去失敗嘅經驗,發臭就已經係冇得救。妳有冇試過浸水拯救?
睇住啲葉一塊塊咁甩,先係最傷心,如果仲有少少根,可能仲有少少生機

大宅

mingaga 發表於 18-6-5 14:47
以我過去失敗嘅經驗,發臭就已經係冇得救。妳有冇試過浸水拯救?
睇住啲葉一塊塊咁甩,先係最傷心,如果仲 ...

冇試過水浸,琴日發現突然有一塊葉透水(其餘D葉冇事),成個頭甩咗,中心黑色

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-5 15:17
冇試過水浸,琴日發現突然有一塊葉透水(其餘D葉冇事),成個頭甩咗,中心黑色
...

我呢盆水種蘭花也不太健康,我希望佢能慢慢適應到水種,長出嫩根,我正在每日也觀察它的根,一見有枯或黑就剪掉。
如果把根埋入水苔、蘭石,就看不到佢的生長情況

大宅

mingaga 發表於 18-6-5 16:08
我呢盆水種蘭花也不太健康,我希望佢能慢慢適應到水種,長出嫩根,我正在每日也觀察它的根,一見有枯或黑 ...

有冇出新根?浸咗幾耐?

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-5 16:13
有冇出新根?浸咗幾耐?

浸左兩個禮拜,未見到有新嘅根,佢冇咩變化,冇黃葉,所以我先再上嚟問吓有經驗JM

大宅

mingaga 發表於 18-6-5 21:46
浸左兩個禮拜,未見到有新嘅根,佢冇咩變化,冇黃葉,所以我先再上嚟問吓有經驗JM
...

i see,我嗰D暫時upload唔到相

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-5 13:44
有兩盆花謝後原本有新葉出,我將佢換新水苔及轉過較透氣既盆,剪爛根,點知唔知點解整完之後爛葉(變透水) ...

轉環境係會咁,吾出奇,最好有相睇埋先知係點。

首頁
12345...8

尾頁

跳至