興趣嗜好

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 22:47
用水苔方便呀,夏天成十日先淋1次水。最好係浸佢2,3個字吸夠水就得。
冬天可以成廿日先淋水。如果温度低過 ...

好!你咁有經驗,D蘭花一定好靚,thx

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-6-6 23:26
咁多蘭石。轉哂佢呀。一係就3,4日淋水一次,蘭石吾吸水。水苔又吾算多。最好新手是旦用一樣會好d. 我自已 ...

我唔係日日可以淋水,所以我跟住包蘭植料包裝袋背後的圖片栽種,佢係教用三份二蘭石放底,三份一水苔包住啲根放上面。
我再觀察多佢一陣,如果有問題,再照你提供的方法改良

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 23:45

尼期種玫瑰多,蘭花未有花睇住。比住d玫瑰你睇下呀。我中哂毒。

伯爵府

回覆樓主:

蘭花得尼d開花。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-6-6 23:39
有新根就吾好攪佢呀。可能咁先啱你種呀。比d花肥。11,2月氣度低過13,4度就會開始有花芽。hk每年大約3,4月 ...

我諗住九月左右,就每晚將佢擺入冷氣房,咁樣會否有幫助,令佢提前兩個月左右長出花芽?

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 23:52
我諗住九月左右,就每晚將佢擺入冷氣房,咁樣會否有幫助,令佢提前兩個月左右長出花芽?

...

吾知呀,你試下得吾得,但係我知要低温先會起花芽呀。

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 23:45

係呀,呢度好多JM都係種花、植物高手,有經驗、有愛心,所以妳入來求救,分享你嘅問題,大家可以一起學習,一起栽種,好開心㗎

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 23:55
係呀,呢度好多JM都係種花、植物高手,有經驗、有愛心,所以妳入來求救,分享你嘅問題,大家可以一起學習 ...

中意種野嘅睇到人地d花靚都好開心呀。

伯爵府

回覆樓主:

之前開花嘅蘭花。

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 23:53
吾知呀,你試下得吾得,但係我知要低温先會起花芽呀。

我睇書。話要日夜溫差大,先會長出花芽,如果在九月開始晚上放啲花入冷氣房,咁樣就會造成大溫差,有機會快啲長出花芽,迎接新年。

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 23:49
尼期種玫瑰多,蘭花未有花睇住。比住d玫瑰你睇下呀。我中哂毒。

嘩!嘩!嘩!妳啲玫瑰好靚
妳一定花咗唔少心機、耐心、愛心栽培佢哋

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 23:28
我以前都係咁。全水苔但又成日淋水。吾識睇佢有無水。淋其他花時成日都淋埋佢。轉左蘭石點淋水都得。
...

我全水苔嗰啲失敗作,就在一樓圖片中

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 23:28
我以前都係咁。全水苔但又成日淋水。吾識睇佢有無水。淋其他花時成日都淋埋佢。轉左蘭石點淋水都得。
...

喺21樓、29樓嘅圖片,換咗用去水的花盆及全水苔,都係失敗咗。
所以我對用全水苔,有少少不安。
希望一步一步照顧佢哋,令到佢哋健康成長

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-7 00:00
之前開花嘅蘭花。

好犀利呀妳一個人打埋咁大個花園?
仲要栽種得咁好,乾淨企理,花又開得咁靚,真係好有心機和耐心一定是愛花之人。

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-7 00:00
之前開花嘅蘭花。

請問這一盆蘭花叫咩名?

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 23:57
中意種野嘅睇到人地d花靚都好開心呀。

除咗蘭花,我屋企會開花的植物就只有這棵,但我唔知佢叫咩名,佢每一年呢個時間,都會開花,我從來都冇同佢施肥,現在要學吓啦

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-7 00:13
好犀利呀妳一個人打埋咁大個花園?
仲要栽種得咁好,乾淨企理,花又開得咁靚,真係好有心機和耐心:e ...

我係住村屋有個露台種花。我都種左幾棵玫瑰係樓下鄰居花園中。所以睇到有d花係花園影呀。

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-7 00:14
請問這一盆蘭花叫咩名?

春石斛。每年春節前后開花。好靚好香。尼盆我重左3,4年呀。夠大盆所以睇落好靚。

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-7 00:20
春石斛。每年春節前后開花。好靚好香。尼盆我重左3,4年呀。夠大盆所以睇落好靚。
...

呢盆花,非常之靚,好有生氣
如果我栽種這種花,我可否再請教妳?

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-7 10:41
呢盆花,非常之靚,好有生氣
如果我栽種這種花,我可否再請教妳?
...

可以。好粗生,如果你等得我插枝有新芽比盆你種呀。佢開左花嘅枝吾會再開花。但可以插枝再生苗。但你要入屯門攞花呀。可以嗎。
插枝到有苗生起碼要3,4個月時間。

首頁
34567...8

尾頁

跳至