時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

陳淑莊FB:
我一直都要求政府不要拆卸中環郵政總局,大樓結構仍然是非常良好,而且有建築和人文歷史價值,就咁拆卸是非常浪費!

咩叫人文歷史價值?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

政府有話拆咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Reminder 發表於 17-7-23 10:30
佢就係人文歴史,遺害社會,馮政府政策都反

x 2

泛民班人才是最可恥,最醜陋~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Protea 發表於 17-7-23 10:51
政府有話拆咩?

政府話將郵政總部 ,搬去九龍灣 ,騰出中環黃金地段, 賣地起甲級寫字樓~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 17-7-23 10:54
政府話將郵政總部 ,搬去九龍灣 ,騰出中環黃金地段, 賣地起甲級寫字樓~
...

咁之前邱騰華話唔打算拆大樓喎,又話用十幾億只是改建, 咁大樓同郵政總局唔係同一建築物?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Protea 發表於 17-7-23 11:15
咁之前邱騰華話唔打算拆大樓喎,又話用十幾億只是改建, 咁大樓同郵政總局唔係同一建築物?
...

報紙都有誤差, 有d寫「目前不考慮拆大樓」, 有d寫話叫政府唔好折,回應係「表明不會考慮」!

大宅

回覆樓主

中環街市2009年又話保育活化,然後又話要諮詢公眾,跟住要財委會審批⋯⋯好快咁就10年~

有咩有錢人住中環而去中環街市買餸?

知道仲有好多人住灣仔、上環西環,但係中環真係唔知道~

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

一講話改做商業用途,實會觸動某啲人的神經線。

香港地少人多,要進一步發展經濟就一定要有取捨。我對拆/唔拆無所謂,近十年都無去過懷緬過𠴱份~人文歷史。最緊要新大樓選址做好配套,唔影響郵政服務。

大宅

ning.. 發表於 17-7-23 13:14
一講話改做商業用途,實會觸動某啲人的神經線。

香港地少人多,要進一步發展經濟就一定要有取捨。我對拆/ ...

以前唔知,被傳媒洗腦以為保育、環保、言論自由就係所謂民主!

原來只係老美黑金威力,想要你經濟民生停濟不前、同增加矛盾等你分2邦人唔和諧日嘈夜嘈~

自己細個真係好on 居~

大宅

Reminder 發表於 17-7-23 12:12
中環街市廢棄了十幾年,現在最大的免費租客係白鴿,老鼠,濃烈的尿味!
...

吓! 廢棄?唔系化?!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

woodhopeso 發表於 17-7-23 13:25
以前唔知,被傳媒洗腦以為保育、環保、言論自由就係所謂民主!

原來只係老美黑金威力,想要你經濟民生停 ...
傳媒真係好緊要~上次土耳其軍人政變,首先係控制電視台。

禁止訪問

大宅

Reminder 發表於 17-7-23 14:30
如果你有時間,到中環參觀中環街市,你就會明。

呢的一定係實地觀察。

好呀,得閒入去睇下,我其實間唔中星期日係對面翠華食早餐,浄係見到外面好多白鴿,無諗到裏面係廢棄左,甘真係好浪費~

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

做市民近20年真係唔需要有大智慧,只要反對要極力反對的事,就係對香港最好的事,市民只要朝這指標出發去支持政府一定係對香港最好的。

大宅

414928 發表於 17-7-23 16:48
做市民近20年真係唔需要有大智慧,只要反對要極力反對的事,就係對香港最好的事,市民只要朝這指標出發去支 ...

你講得好啱!敵人嘅敵人就係朋友~

男爵府

woodhopeso 發表於 17-7-23 09:20
陳淑莊FB:
我一直都要求政府不要拆卸中環郵政總局,大樓結構仍然是非常良好,而且有建築和人文歷史價值,就 ...

活化成靑年旅舍後的石硤尾邨美荷楼,經過大幅改建,保育意義大減。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

首頁

尾頁

跳至