自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我發覺麥當奴近呢五六年啲油好臭,一行入去已經彌漫住啲好臭的油味,本身想食但聞多一陣之後,一路聞一路回想之前網絡流傳,話麥當奴用化學癈油煮食物,就即時轉身走。

我明明記得十幾年前,一聞到啲薯條味係好香,好想食,而家聞到陣油臭味,真係想反胃。

男爵府

唔記得細個係點了
而家真係好臭都唔知自己細個點解咁鍾意食

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

肥姑姐` 發表於 17-7-24 12:03
我發覺麥當奴近呢五六年啲油好臭,一行入去已經彌漫住啲好臭的油味,本身想食但聞多一陣之後,一路聞一路回 ...
可能係好多人士,在內邊過夜,室內對流唔好.

wcpcelia    發表於 17-7-24 16:50

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

仲有,佢D薯條冇咁好食,質感唔同咗,用油都可能有影響。

珍珠宮

回覆樓主

剛睇左講麥當當嘅電影大創業家,將麥當當發大來搞嗰條友Ray Kroc其實只係一個商人,麥當當亦只係一盤生意,佢可以為左節省電費逼麥當勞兄弟同意賣化學奶昔(但吾知點解最後又用返真奶),對食物品質要求其實吾高,如果只做快餐,間公司一早已經因財困而倒閉,係Harry Sonneborn建議轉型做地產買地放租先可以做到咁大。

如果連"創業者"(真正創業者係麥當勞兄弟,但最後反被Ray Kroc收購,電影中講到佢地好無奈,好傷感)都吾重視嘅食品安全、品質,之後嘅繼承者又點會去重視

電影最後Ray Kroc反問McDonald弟點解可以成功,Ray指出麥當當成功吾係佢漢堡包好味,吾係佢創新,係因為個名夠響,聽落好美國

大宅

kavenzou 發表於 17-7-24 14:35
剛睇左講麥當當嘅電影大創業家,將麥當當發大來搞嗰條友Ray Kroc其實只係一個商人,麥當當亦只係一盤生意, ...

咁即係無良心啦,咁佢啲食物肯定.......
大家自求多福

大宅

20150618bb 發表於 17-7-24 12:39
可能係好多人士,在內邊過夜,室內對流唔好.

唔關麥難民事,佢地夜晚先會出現的。
我指的油臭味,係好唔自然的,我唔識形容,不過只要一入到去,就會聞到的油臭味

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嗰啲萬年油,炸完又炸用完又用,起哂泡,唔臭就奇啦!

珍珠宮

肥姑姐` 發表於 17-7-24 14:56
大家自求多福

間公司有冇良心吾敢講,明眼人自有評論。我個人睇完電影,的確對Ray Kroc真係無乜好感,覺得佢做人冇咩良心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

油炸野都係咁, 好似kfc 咁, 未行到已經聞到油味.

公爵府

kavenzou 發表於 17-7-24 15:28
間公司有冇良心吾敢講,明眼人自有評論。我個人睇完電影,的確對Ray Kroc真係無乜好感,覺得佢做人冇咩良 ...

商人嘛

珍珠宮

畀面勳章

食得mcdonld預左。
係米而+opened kitchen,陣味傳左出來咋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又係喎,細個聞到係香架,薯條都係好食啲

子爵府

回覆樓主:

我買餸有時路過後門更臭。。。。
個種油溢味好倒胃口
有時入去。油溢加埋廁所陣味
我放棄唔食呢間分店了。。
不過自己本身唔多食當當。係發口痕先入去食。。

子爵府

回覆樓主

大學時,教授話麥當當是買地發達的。

網上都有講,麥當當嘅食物其實係for 美軍行軍時嘅軍糧,全部已整定唔會壞(大量防腐),到時heat 返就可比軍人飽肚

禁止訪問

大宅

41009022009 發表於 17-7-24 16:18
我買餸有時路過後門更臭。。。。
個種油溢味好倒胃口
有時入去。油溢加埋廁所陣味

我都係,口痕先食
因為真係好臭,忍唔住要問下大家,有無同樣的感受

大宅

aprilbaby04 發表於 17-7-24 15:25
嗰啲萬年油,炸完又炸用完又用,起哂泡,唔臭就奇啦!

我覺得係麥當奴用化學油,街邊煎釀三寶檔都無佢咁臭

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

肥姑姐` 發表於 17-7-24 14:56
大家自求多福

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前佢D薯條, 外脆內香, 而家D薯條唔脆, 又實又乾。

首頁

尾頁

跳至