想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

16年9月宮外孕 切佐一邊輸卵管 一路冇check 另一邊輸卵管 唔知通唔通 不過有一次陰超話輸卵管增粗 之後再搵其他醫生照又冇事 想搵中醫+針灸治療炎症 jm有冇好的中醫介紹

別墅

tpy0624 發表於 17-7-24 18:11
16年9月宮外孕 切佐一邊輸卵管 一路冇check 另一邊輸卵管 唔知通唔通 不過有一次陰超話輸卵管增粗 之後再搵 ...

我都係上年年頭宮外孕。之後照輸卵管有小量積水但無塞。而家看第二個月何樹x .

別墅

KPS1039 發表於 17-7-25 00:55
我都係上年年頭宮外孕。之後照輸卵管有小量積水但無塞。而家看第二個月何樹x .
...

甘你系保留输卵管?我切佐果邊都有少積水 醫生點建議你 同埋你享邊做輸卵管造影 我之前都有睇過何醫生 不過好多人睇佢 依家轉佐唐醫生

別墅

tpy0624 發表於 17-7-25 10:36
甘你系保留输卵管?我切佐果邊都有少積水 醫生點建議你 同埋你享邊做輸卵管造影 我之前都有睇過何醫生 不 ...

我打Mtx 既。無切。不過我都有小小後悔。醫生叫我自己自然試一年唔得就排不育。因為成年都無消息同埋積水,我上網看都要做腹腔鏡。不育排左十月看。
何醫師我係灣仔看。係多人但預約左後都不用等好耐。平均半小時左右走得

別墅

KPS1039 發表於 17-7-25 10:40

我打Mtx 既。無切。不過我都有小小後悔。醫生叫我自己自然 ...

我依家成曰爭扎緊要唔要去check 輸卵管 我問佐幾個婦科同生殖醫生大部分都叫我唔好去check 但我又唔放心 唔敢試 我覺得雖然係微創手術 但都好影響身體 如果唔係必要做真係唔好考慮

別墅

tpy0624 發表於 17-7-25 10:47
我依家成曰爭扎緊要唔要去check 輸卵管 我問佐幾個婦科同生殖醫生大部分都叫我唔好去check 但我又唔放心 ...

我二邊都有(輕微)積水。所以就算再中都比正常人大機會再宮外。之前西醫都叫我唔駛照,但好彩我有照,唔係都唔知原來有積水。

別墅

KPS1039 發表於 17-7-25 10:50
我二邊都有(輕微)積水。所以就算再中都比正常人大機會再宮外。之前西醫都叫我唔駛照,但好彩我有照,唔 ...

你除左睇中醫 有冇試下針灸 何醫生叫我買佢地嘅阿麻仔油 來擦 但我想針灸埋

別墅

tpy0624 發表於 17-7-25 18:02
你除左睇中醫 有冇試下針灸 何醫生叫我買佢地嘅阿麻仔油 來擦 但我想針灸埋
...

佢都有叫我買。仲話想快d就早晚用。包我生到盆滿闊滿。
我無針灸,不過有日日泡腳。

別墅

KPS1039 發表於 17-7-25 18:13
佢都有叫我買。仲話想快d就早晚用。包我生到盆滿闊滿。
我無針灸,不過有日日泡腳。

哈 甘有用 我用左两日就停左 因爲好痴lup lup睇來要用番

別墅

tpy0624 發表於 17-7-25 18:16
哈 甘有用 我用左两日就停左 因爲好痴lup lup睇來要用番

我又唔覺油。不過用完第二日我會好肚痛。所以我只用星期日至四。哈哈

別墅

KPS1039 發表於 17-7-25 18:36
我又唔覺油。不過用完第二日我會好肚痛。所以我只用星期日至四。哈哈

你係擦完再蓋暖水袋定熱毛巾 我之前用好似又唔覺會肚痛

男爵府

tpy0624 發表於 17-7-24 18:11
16年9月宮外孕 切佐一邊輸卵管 一路冇check 另一邊輸卵管 唔知通唔通 不過有一次陰超話輸卵管增粗 之後再搵 ...

你可以試下推拿,我生第一胎時是做ivf的,但第2胎自然懷孕,其實我都唔知係生完bb身體重整定係其他原因令我可以自我懷孕,但我期間的確去了做推拿。

別墅

littleantant 發表於 17-7-26 17:19
你可以試下推拿,我生第一胎時是做ivf的,但第2胎自然懷孕,其實我都唔知係生完bb身體重整定係其他原因令 ...

我之前都去过深圳同内地d 醫院問ivf 但上星期佐完宮腔鏡切佐瘜肉後 覺得成曰係度入院做麻醉手術 好傷 所以原本8月就諗住ivf 依家又想睇下先 你去咩地方推拿 係針對生育 定係點我末試過推拿

別墅

tpy0624 發表於 17-7-26 17:38
我之前都去过深圳同内地d 醫院問ivf 但上星期佐完宮腔鏡切佐瘜肉後 覺得成曰係度入院做麻醉手術 好傷 所以 ...

我去揾dr tay 佢叫我自然試下 又叫我唔使check 输卵管

男爵府

tpy0624 發表於 17-7-26 17:38
我之前都去过深圳同内地d 醫院問ivf 但上星期佐完宮腔鏡切佐瘜肉後 覺得成曰係度入院做麻醉手術 好傷 所以 ...

其實係同事介紹推拿的,我唔係針對生育既,因為都無諗住再有機會生,本身身體無乜問題,但有嚴重既子宮內膜異位,所以諗住去推拿調理下,但推左1年左右發現有左。

別墅

littleantant 發表於 17-7-26 17:42
其實係同事介紹推拿的,我唔係針對生育既,因為都無諗住再有機會生,本身身體無乜問題,但有嚴重既子宮內 ...

哦 原來係甘 真係上天賜俾你的禮物 甘果種推拿係成身果d?

男爵府

tpy0624 發表於 17-7-26 17:47
哦 原來係甘 真係上天賜俾你的禮物 甘果種推拿係成身果d?

只係背面推,由頸至腳,不過未必全歸因推拿,另外有d人話生完仔都可能令身體改變,再加上我生完第一胎後飲食好健康。

別墅

littleantant 發表於 17-7-26 17:49
只係背面推,由頸至腳,不過未必全歸因推拿,另外有d人話生完仔都可能令身體改變,再加上我生完第一胎後飲 ...

知道曬 多謝你甘好 補充資料 我諗我去調理下 再多做運動 試下推拿 艾灸 自然試下 唔去照輸卵管住

男爵府

tpy0624 發表於 17-7-26 18:11
知道曬 多謝你甘好 補充資料 我諗我去調理下 再多做運動 試下推拿 艾灸 自然試下 唔去照輸卵管住
...

其實我都認為要各方面配合,保持輕鬆心情都好緊要

男爵府

tpy0624 發表於 17-7-26 18:11
...

不過你都要衡量下你既年紀同有幾想生小朋友,如果已高齡就真係唔好等,直接搵西醫做treatment。中醫既野,無擔保,係適合唔心急既人慢慢去調理。

首頁

尾頁

跳至