婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景: 大半年前結婚後跟老公黎左外國生活, 佢讀完小學就成家移民左過黎

我屋企人同細妹同妹夫前排黎左旅行同探我地, 黎既時候都買左d罐頭鮑魚同酒比我奶奶老公做手信咁, 其他屋企人更加又花膠又燕窩藥材乜都有咁樣

妹夫去玩時買左d酒(十多支)寄存係我地屋企, 買之前已經問過老公,老公個人都好隨和,而且屋企地方大,覺得大家一家人冇咩所謂啦,原先妹夫想我地幫手寄番香港,但上網睇過原來係唔比寄酒到海外的,最終而家唯有睇下有冇朋友返開香港時幫手帶, 每支都會offer $100-$200 比朋友做水腳, 妹夫都覺得唔好意思成日麻煩到我, 不過一家人, 我又真係覺得好小事冇咩所謂

話說99黎緊9月會返香港, 佢尋日同我講,
(emoji)(emoji):「你妹夫成日麻煩你幫佢搞d酒, 第時你返香港果時叫佢幫你比機票啦! 」(其實我妹夫一早都講過話遲d返香港佢會津貼我張機票)
我:「哦,佢都有講過既, 不過我暫時又未返, 呢d野遲d先算啦!」
(emoji)(emoji) : 「好心佢就識做啦, 津貼津貼, 起碼成張機票啦!」
我: 「一家人邊有得計, 而且點開口叫人買張機票呀, 帶果兩三支酒, d酒又唔係特別好貴, 同埋佢份人都好識做既, 一早都講左話會津貼我架啦, 不過我唔會特登講要幾錢囉, 哎, 真係返去先算啦! 」
(emoji)(emoji):「咁其實我9月返去都可以幫佢帶既(1支), 不過真係要睇佢識唔識做啦! 」
我:「........」

其實佢之前鋪排一大輪野, 想表達d咩呢? 想人地點「識做」呢? 係咪帶支幾百蚊既酒就想人幫你出埋機票呢? 定係想人地請你飲茶定係想要錢呢?

別墅

回覆樓主

我覺得佢想要機票。不過俾我就唔會叫奶奶幫手帶,無啦啦要你妹夫同奶奶拉上關係(根本就無乜關係),可免則免。得罪講句,睇字面你奶奶都唔係咩大方無所謂嘅人。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Elisabetta 的帖子

千萬唔可以叫你奶奶幫手帶酒,肯定比佢講一世,欠佢人情!

男爵府

回覆樓主

唔好捉蟲

子爵府

回覆樓主:

千祈唔好比99帶,否則你+妹夫+外家都欠佢人情。

大宅

回覆樓主

係呀,講得冇錯,所以由頭到尾我都冇開過口叫佢幫手, 佢懶係好人咁自己offer, 點知轉頭又要R番d著數

侯爵府

早些認清99份人,咪仲好。

大宅

yamaneko 發表於 17-7-24 21:07
早些認清99份人,咪仲好。

其實而家相處耐左, 佢對我都唔係話好差, 但係佢本身個人就係好計較! 你同街外人點計你既事, 你肉酸羞家都係你自己既事, 但係我屋企人同你相隔十萬八千里,平時都不相往來, 而家又唔係攞你著數, 反而你想搵機會R番人地著數 唉, 呢d野都唔知同唔同屋企人講好, 唔講我個心又屈住, 講又驚阿爸阿媽唔開心

大宅

燉蛋媽媽 發表於 17-7-24 19:13
我覺得佢想要機票。不過俾我就唔會叫奶奶幫手帶,無啦啦要你妹夫同奶奶拉上關係(根本就無乜關係),可免則 ...

你朋友幫你,你都識俾水腳, 而你都有諗過你妹夫都會對你識做~,點解你99諗下幫佢帶會唔會有著數,有咩問題?當然一張機票太嚴重,如妹夫d酒係寄儲埋同99住同一間屋度,又真係一餐茶同一包乾謠柱唔少得,講就話一家人啫,大家識做氹來氹去又唔係要好多錢既你妹夫唔做,你都可暗做幫妹夫做既 大家開心咪得囉~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

似貪心多過計較
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

嘉德莉澳 發表於 17-7-24 22:00
你朋友幫你,你都識俾水腳, 而你都有諗過你妹夫都會對你識做~,點解你99諗下幫佢帶會唔會有著數,有咩問 ...

我明白你講咩, 所以我爸爸媽媽上次黎既時候,都帶左大堆手信黎, 鮑魚花膠燕窩冬菇藥材清酒,仲有好多佢之前request既濕碎野,當然仲有請食飯,果堆野加加埋埋冇一萬都七八千,唔好話價值幾多,但都算有心啦,我就係明白兩家人應該互相氹下,咁而家我妹夫冇要求99幫手帶酒,當然佢肯帶係好,但主動要求「識做」我就覺得唔ok囉,唔通佢話要我媽買咩過黎,我媽同佢收運費咩~

大宅

嘉德莉澳 發表於 17-7-24 22:00
你朋友幫你,你都識俾水腳, 而你都有諗過你妹夫都會對你識做~,點解你99諗下幫佢帶會唔會有著數,有咩問 ...

同埋我從來都冇諗過我妹夫要對我「識做」, 對我黎講只係舉手之勞,佢有offer我會多謝,冇我亦都唔覺得係咩問題

朋友幫手當然要比番少少水腳, 但我99對我家人request時又好似理所當然,調轉我家人要幫忙時就要求回報

大宅

我自己都住外國,奶奶奶,舅母,呀嫂,新抱呢啲外性女人最好唔好叫佢地同你估仼何事。我自己都唔鐘意幫人帶物品過關,又要約交收。係人都知酒同易燃物品唔寄得架啦。一枝俾百多二百人做水腳,不如係香港買

大宅

回覆樓主:

係你屋企人問題 帶咁多野黎探你 搞到你99起左貪念

用戶要求終止服務

Elisabetta 發表於 17-7-24 19:01
你99: 「你妹夫成日麻煩你幫佢搞d酒, 第時你返香港果時叫佢幫你比機票啦! 」
你99: 「咁其實我9月返去都可以幫佢帶既(1支), 不過真係要睇佢識唔識做啦! 」
凡列出回報條件的向人施援----->千萬不要接受.

LEE D 人成世都會擺出一幅-----> 我幫過你喎! (其內心在想你成世欠我)

有一日,你妹夫發左達要買架私人飛機免費接載你99......一生一世

珍珠宮

回覆樓主

分明r機票!勁貪心

珍珠宮

回覆樓主:

你99擺明想R機票喎~真係肉酸!

珍珠宮

bfbchu 發表於 17-7-25 12:18
係你屋企人問題 帶咁多野黎探你 搞到你99起左貪念

你尼個講法,我諗起啲性侵案,話係因為個女仔色誘人地犯案~

子爵府

回覆樓主:

小家的奶奶

大宅

mok239 發表於 17-7-25 13:33
凡列出回報條件的向人施援----->千萬不要接受.

冇錯呀, 列出回報條件呢樣野係我覺得最不能接受!

其實如果99返香港找我父母飲茶, 我父母都一定會請架啦, 我係接受唔到佢開口講到明嗟

首頁

尾頁

跳至