跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我之前住喺Mississauga, 最近搬咗去Oakville, 想識下住附近嘅jm呀(emoji)

複式洋房

Hi, 請問你住 Oakville 邊區?可唔可以分享一下?我地申請緊加拿大移民,有兩個小朋友依家10歲同7歲,考慮緊去邊個社區定居同報公學

民房

我住係Mississauga 👋🏻

民房

RonTang 發表於 17-8-31 17:50
Hi, 請問你住 Oakville 邊區?可唔可以分享一下?我地申請緊加拿大移民,有兩個小朋友依家10歲同7歲,考慮 ...
Oakville 係傳統高收入白人區但近年多左好多中國人 ,尤其係大陸人搬入去
佢地都係中意果度夠多白人
但係亦因爲咁有呢區愈黎愈多中國人,變成另一個唐人區咁

如果你能夠afford 到average 1.3M 既屋 可以考慮去oakville 住
學校黎講 ,唔太清楚 ,但係果區暫時係冇大學既 最近已經係UTM
你如果想住近比較多唐人配套例如超市,餐廳等等既地方,建議你搬去士嘉堡, 萬錦,或密西沙加

大宅

Mylittletomato 發表於 17-10-22 14:30
Oakville 係傳統高收入白人區但近年多左好多中國人 ,尤其係大陸人搬入去
佢地都係中意果度夠多白人
但係 ...

請問Oakville and Mississauga townhouse 大概幾錢? 另外, Mississauga 那些High School 乖D?

伯爵府

RonTang 發表於 17-8-31 17:50
Hi, 請問你住 Oakville 邊區?可唔可以分享一下?我地申請緊加拿大移民,有兩個小朋友依家10歲同7歲,考慮 ...

我住Oakville Bronte嗰邊, 算係Oakville尾差唔多到Burlington, 環境好清幽, 呢帶極少唐人住, 所以唐人嘢唔多, 不過我就係唔想咁多唐人, Oakville嘅校網大多算好, 所以我冇特別深究要搵間高排名嘅學校, 最緊要小朋友讀得開心, 而近年Mississauga嘅唐人、南亞同差差都增多不少, 不過我原本住Erin Mills嗰邊都算唔錯, 又近Malls, 附近有西人同唐人超市, 附近學校之前聽朋友講排名都唔差, 以我所見旁邊間中學John Fraser, 啲學生大多係鬼, 啲學生都係正正經經咁。

伯爵府

Mylittletomato 發表於 17-10-22 14:21
我住係Mississauga 👋🏻

Hihi, nice to meet u

伯爵府

QueenBallet 發表於 17-10-24 22:30
請問Oakville and Mississauga townhouse 大概幾錢? 另外, Mississauga 那些High School 乖D?

Oakville townhouse 近排價格喺$60萬至$80萬左右, Miss就唔太清楚

大宅

回覆樓主:

我住oakville , Mississauga樓會舊d. oakville 多d新樓, 但oakville 南邊舊區會清靜點。
係oakville 同Mississauga搵地方要小心係,兩道都有飛機行道,我住緊個道道係成日有飛機,都幾大聲,如你喜歡開下窗,瞓覺時都幾嘈

首頁

尾頁

跳至