婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

愛輕如空氣 發表於 17-8-2 16:49

我洗奶樽水喉開大小小,99就係度話:又唔係趕飛機,開甘大 ...

你奶奶說話好唔客氣

大宅

jodyfan 發表於 17-8-2 10:32
將來妳成為99,妳會想怎樣呢?
第一樣個要求……不準個仔帶老婆回家住!
第二個要求……個仔搬走後,家用一 ...

但奶奶唔明,第時阿仔結婚,一定要叫佢搬走,唔好同新抱住,過來人太知道個情況會點,唔會重蹈覆轍囉

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

99總覺得新抱搶走左佢個仔,總有一幅見不到既牆分隔。

別墅

相見好,同住難

子爵府

愛輕如空氣 發表於 17-8-2 16:49

我洗奶樽水喉開大小小,99就係度話:又唔係趕飛機,開甘大 ...

好慘呀你

複式洋房

Bobo113 發表於 17-8-12 12:27
好慘呀你

我係揀其中一兩件事黎講,仲有好多野添,好羨慕你家姐有個甘好嘅99

子爵府

愛輕如空氣 發表於 17-8-12 14:41
我係揀其中一兩件事黎講,仲有好多野添,好羨慕你家姐有個甘好嘅99

祝福你快D脱離這些境況

複式洋房

Bobo113 發表於 17-8-12 16:42
祝福你快D脱離這些境況

大宅

回覆 Wannii 的帖子

蟲!我家曾經有過,有一年大住個肚,見到天花同sofa有d白色的蟲蟲在蠕動,嚇死人咩,唔只一次,仲係出現好幾次.很久以前同老公講,你媽食完晚飯d飯菜碟疊上疊咁放入雪櫃,碟底又唔抹下,搞到個雪櫃油立立喎~我老公同你老公一樣都有講住係到間屋你都有份,點解你唔做,點解你唔抹?!我同佢講我唔會咁樣放入雪櫃囉,我會用個盒入好然後先放入雪櫃,雪櫃便唔會油立立.如果我今日抹完第二日又係咁樣咁我唔會做,沒完沒了,咁我咪日日都一要抹?!就算書桌好亂,今日大拾,第二日都唔會即刻亂晒啦~拾完書台都可能過4至6個月先再亂都好d啦!所以生活習慣大家唔同,係比較難接受.我娘家冇小強,冇蟲,其他朋友仔屋企都唔會有,試問我問心真係不能當這個就是我的家,太冇歸屬感,做唔到.好在老公唔迫我,所以唔洗我做我都唔出聲.反正不是我家!!!是人地的,個心會好好多!

大宅

sytse 發表於 17-8-12 17:35
回覆 Wannii 的帖子

蟲!我家曾經有過,有一年大住個肚,見到天花同sofa有d白色的蟲蟲在蠕動,嚇死人 ...

我實在太明白你講緊咩,太好,原來唔係得我有甘情況,生活習慣唔同真係無法,太多野啦,相信你同我一樣,講出黎都只係冰山一角。我家好中好潮濕,奶奶又唔係成日開抽濕機,out左d衣蟲出黎,講真我以前在家阿媽已教唔可以食野食到周圍都係,同埋潮濕就會開抽濕機,等屋企乾爽些,我從來未見過呢隻蟲!(唔知的朋友可上網搜尋衣蟲)真係勁勁恐怖,我最驚蟲!有次我放阿仔在我的床上,隻衣蟲欄左出黎,眼見隻蟲就快爬到阿仔頭上,我真係唔知那來的勇氣!一手車去卒死左隻蟲,真心家下回想起都勁勁勁驚,仲有家中未嫁前已有螞蟻大軍,係誇張到坐係梳化會有蟻欄落你腳到,好啦甘嫁左黎後因裝修過,螞蟻唔見了,但最近又有番,家有寵物放長糧,仲有佢地食零食果d餅碎呀薯片碎食到身上就會用手拍落地,奶奶會用一個紙盒裝搖控器,有時食餅佢會用呢個盒兜住食,上面的餅碎。。。。太多太多,總之螞蟻同衣蟲我真接受唔到,試過想搵滅蟲,但又有寵物奶奶實唔肯(因在佢眼中呢d唔算係d咩I mean蟲)我真唔明,點解家中甘樣都唔會去改變,不過講甘多都無意思,同你一樣,家中女主人由始至終都只有一位,所以我食到身有餅碎都會拍落地,因感覺只是借住,唔係自己家。

男爵府

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...

同你老公解釋下,佢同中間人,一定要做揾佢傳遞訊息!我同99住咗20幾年,我E家都係揾老公傳遞訊息,而我99全部屋企都係佢話事!我都係當屋企係俩店咁,無計,間屋佢有份,99當然唔會當我係自己人啦!我同99住咗咁多年,都係咁!

珍珠宮

回覆 louisa_hk 的帖子

住二十幾年, 點過呀

男爵府

anna59 發表於 17-8-13 12:06

住二十幾年, 點過呀

有返工就好D,返到屋企都係晚飯時對住99,假期通常出去或做下Part time, 總之唔好成日對住!

珍珠宮

真糸佩服你

男爵府

Wannii 發表於 17-7-30 08:08
結左幾年婚同99住,但我始終無法好似自己屋企甘,因為呢個家唔到我話事,好多事情都係99做決定,我亦無法令 ...
係無計要你老公睇下婆媳版,我未結婚前都同99住過,佢都係客氣但唔係我屋企我唔會做乜改變,係home我只會係房,好彩當時間房都唔係太細,
但唔會想打搞佢地,
只會搬走,or重新裝修間屋,

公爵府

Wannii 發表於 17-8-13 00:41
我實在太明白你講緊咩,太好,原來唔係得我有甘情況,生活習慣唔同真係無法,太多野啦,相信你同我一樣, ...

嘩!好恐怖呀!
地方污糟一個人做唔到啲咩,潮濕呢樣嘢㩒個制就解決到,幾大都開抽濕機啦!

大宅

搬到的就搬啦..關係可能會更好.

複式洋房

回覆 愛輕如空氣 的帖子

我同你一樣 唔出街 就同仔係房到度過

複式洋房

Carol001 發表於 17-8-22 19:59

我同你一樣 唔出街 就同仔係房到度過

zz

複式洋房

係 多係要讲d另人唔舒服嘢

首頁