婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想大家share下,你地係點行到反面呢步?我依家無論睇到咩見到咩聽到咩,都只可以同c6呻下算....我行唔出要對住6299發脾氣果一步,所有野都係吞落肚,自己躲埋喊算....

大宅

你99點樣對你? 好離譜嗎?
會唔會你只係一時嬲完就無事果種人?

公爵府

回覆樓主:

單玩雙重標準就已經玩殘你啦!

vinvin901    發表於 17-8-21 16:55

複式洋房

GNOW_LOVE 發表於 17-8-2 10:56
你99點樣對你? 好離譜嗎?
會唔會你只係一時嬲完就無事果種人?

我係睇唔過眼佢做既野、講既野,佢好想我生第二個,因為佢想我追個男孫比佢(佢甚至講過叫我生2男1女),痴線!當我生仔機器咩?我知6299年紀大,想快d抱多個孫(我囡依家12.5m),我同c6都好努力,但已經係呢一年間冇左兩個(我小產左兩次)。到第二次小產我突然醒覺,點解我要為左佢地生?我更加覺得如果下個係仔既話,我囡就會冇人錫我岩岩生完阿囡第二日就已經話唔擺滿月酒,下個生仔先擺。呢句說話我一世都會記住!
加上各樣種種原因,佢地根本唔適合湊我囡,我好想請佢地走,但除左反面唔知可以點

複式洋房

美之選468 發表於 17-8-2 10:59
單玩雙重標準就已經玩殘你啦!

直接開火嫁?

大宅

Emememilyly 發表於 17-8-2 11:07

我係睇唔過眼佢做既野、講既野,佢好想我生第二個,因為 ...

結婚前, 知唔知99有生幾多個既要求? 知唔知99係重男輕女? 如果知, 應該同C6傾, 咁成家人有心理準備
其實你左一個已經好好, 仔定女又無的揀, 呢個年代仲邊有人要一定生仔 ? 你小產都控制唔到, 自己都好慘, 又受盡委屈~ 你C6有體諒你嗎? 你99真係當你生仔機氣, 不體諒你又無同情心~ 而且你已盡左努力了~ 佢唔想要個孫女, 大不了自己湊, 個女係你生, 關你99咩事~~ 希望你C6識體諒你, 唔好只企係99果邊!!

子爵府

回覆樓主:

你要明白,唔係要反就反到,你自己都要付出代價
你老公幫邊個?佢唔幫你,夾硬反面,最後你會係輸家,接受到後果先好
睇清楚形勢,老公風向先喇

大宅

Emememilyly 發表於 17-8-2 10:50
想大家share下,你地係點行到反面呢步?我依家無論睇到咩見到咩聽到咩,都只可以同c6呻下算....我行唔出要 ...

總之長篇大倫,十日都講唔曬。
佢两公婆都系人前人後一個樣。
99冇工作,我全職媽媽。所以佢老細上身,事事管,話我呢樣唔系咁做,果樣唔系咁做。
系先生。親人。同屋邨熟人面前扮到對我好好。
99有成十個兄弟姐妹,成日系兄弟姐妹講我地壞話,叫d兄弟姐妹杯葛我地两公婆。
我頂左两年多,自己抱個囡返娘家住。
從此不相往來。

公爵府

想大家share下,你地係點行到反面呢步?我依家無論睇到咩見到咩聽到咩,都只可以同c6呻下算....我行唔出要 ...

咁係仲未嚴重到妳要爆發,有時大家踩過界就會爆發,婆媳關係真唔係講笑,個個都有

公爵府

草莓熊本熊 發表於 17-8-2 13:36
你要明白,唔係要反就反到,你自己都要付出代價
你老公幫邊個?佢唔幫你,夾硬反面,最後你會係輸家,接受到 ...

如果唔係頂唔順,都係冇亂爆,費事影響兩公婆感情

子爵府

hoganbaby 發表於 17-8-2 13:50
如果唔係頂唔順,都係冇亂爆,費事影響兩公婆感情

無錯,最輕微係盡量咪見面

男爵府

如果唔係同住嘅
見少d囉
大時大節先至出嚟兩三個鐘
食完飯就走
老公要返去食飯就由得佢自己返
小朋友就唔駛比老公帶返去架啦
反正都係女
佢地都唔會想見架啦

大宅

回覆樓主:

我係迫住要反,因為99提出不合理要求(要我同娘家湊埋大伯個仔,因為大伯老婆在大6唔肯過來,大伯要返工話無時間,99一個湊唔掂個生番),而e個要求不但影響我跟bb,還影響我娘家。她以前口臭亂up野,我可以忍,當她食錯藥,但影響到我bb、我父母就唔得了!

(溫馨題外話,jm,你係唔係想講轉「捩」(音:裂)點?)

男爵府

可能你性格嘅原因,其實你開始就唔應該咪都就曬佢地,我性格比較直,有咪唔岩我直接就同6299講

fattymama    發表於 17-8-25 10:26

複式洋房

我都好憎我老爺,衞生意識好差,之前個仔剛出世時叫佢去完街市洗下手先掂我個仔都唔肯,又成日去廁所屙尿到四圍喺又唔沖廁,成日輸馬輪波就發窮惡黑口黑面,仲成日喺我個仔未前講過「鵰」字,係鵰唔喺粗口果個字,佢係冇意思嘅,唔知係度鵰乜野。叫佢唔好講依個音似粗口,佢都係繼續㗎,仲有好多數之不盡,我有時忍不住會爆佢,我老公都話過佢,但冇用的,佢地係唔會理唔會改。

男爵府

回覆樓主

我同佢地反反地面,忍無可忍
婚前唔歡迎我,婚後對我都唔係特別好,都算啦。

生左個女出黎有少少問題,成日問「點解會咁」,「乜都唔識點算」,總之有問題一定似我,都唔緊要,我忍

最近見面又對我女講話佢蠢,話接受唔到佢有問題,都痴線!無人想小朋友有事,佢咁講野我爆完佢地餐飯無食帶埋女即走,同老公講左拜山先見,係咁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同男家都關係好差(由結婚開始從未friend過), 反正唔同住, 咪盡量減少見面囉(老公都支持我少見既)
有唔合理既踩到埋身既當然要開聲拒絕, 我暫時都無反面, 我一年都見唔到佢地幾多次, 唔需要刻意反面, 當俾面老公廢事佢難做
總之唔同住既, 減少見已經好ok
同住既, 日見夜見係好難頂, 但你反面之前要計好自己幾多籌碼, 有無後著, 老公支唔支持你
反得面一定要搬走, 以後任何事都唔好搵佢地幫手

vinvin901    發表於 17-8-21 16:59

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TreeLover 發表於 17-8-3 03:22
我同佢地反反地面,忍無可忍
婚前唔歡迎我,婚後對我都唔係特別好,都算啦。
想問下當時你走左去, 你c6跟住你走?
佢對於你咁做有咩反應?

男爵府

瑤瑤~ 發表於 17-8-3 04:55
想問下當時你走左去, 你c6跟住你走?
佢對於你咁做有咩反應?

我叫佢唔駛跟,食埋飯先走。餐飯兩老係度bilivala,等佢感受下佢父母係幾無理

其實佢都撐我既,因為我講過好多次,好日唔見,一見又鍾意話人呢下討厭,佢地講極唔聽,咁唔好點見啦

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

是佢亂比野比BB食,爆過一次,無反面。亦就態度道左歉。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁

尾頁

跳至