婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我本身係好憎好憎99成日搞挑撥,又成日打俾老公鬧我,鬧就鬧啦~係都要話我無家教,連我娘家都要話埋,尤其話我媽,尼個係我大忌!平時一有咩唔開心,總會關我事,睇我乜都唔順眼~
我記得最後戈次,我99又鬧我,又話無家教,於是我爆啦!我除左傷心喊,我仲同99講到明劃清界線,講左好多佢平時啲衰野,我有幾傷心,戈鑊我老公都由得我,一直坐係我身邊,因為佢寧願我同99面對面講清楚,都唔想再做磨心,就戈次之後,我就開始有情緒病,因為我一路擔心我99會做場乜野大龍鳳,或出咩陰招,好在我全程係我老公面前講戈個電話咋~
我99第二日已即時扮可憐,同老公講我恰佢同鬧佢,個賤婆仲唔知佢個仔前晚一路聽住佢把惡聲同牙尖嘴利,仲係度扮野!
戈次之後,我無再見過99,電話都無!

vinvin901    發表於 17-8-21 17:00

複式洋房

Emememilyly 發表於 17-8-2 10:50
想大家share下,你地係點行到反面呢步?我依家無論睇到咩見到咩聽到咩,都只可以同c6呻下算....我行唔出要 ...

我3年來都是咁樣忍
而家搞到抑鬱 精神病
人容忍有限度 會爆的

複式洋房

hauningchoi 發表於 17-8-18 12:45
我3年來都是咁樣忍
而家搞到抑鬱 精神病
人容忍有限度 會爆的

我都好驚自己有抑鬱,最近我真係頂唔順99,生左阿仔之後,我好少同老公傾計,因為係99搞是非

公爵府

回覆樓主:

冇必要梗係唔會同6299嘈,不過有時過於忍讓都唔得嘅

大宅

Joey20110426 發表於 17-8-18 14:34
我都好驚自己有抑鬱,最近我真係頂唔順99,生左阿仔之後,我好少同老公傾計,因為係99搞是非
...
是一齊住嗎?

我都頂(忍)佐我99五年.....

我同佢一齊住, 嘈過好多次, 亦都想搬出去吳同佢住.....

但因為錢銀同我囝, 最後都無咁做........

我都俾佢攪到我情緒好波動, 但我好在未至於有情緒病.......

不過有時都會發洩, 得番自己一個人時, 我會係咁鬧我99

希望JM你睇開D,

吳好為佐佢, 攪到自己吳開心,......

儘量避開吳好同佢獨處.....

你要同自己講, 要開心過佢, 吳好俾佢睇死您,
如果吳係佢會仲得戚, 以為佢自己先係勝利者

複式洋房

vinvin901 發表於 17-8-21 17:09
是一齊住嗎?

我都頂(忍)佐我99五年.....

我同你情況一樣,我只能忍佢,平時返工都唔需要玩辦公室政治,估唔到返屋企要咁玩,有時我打電話俾我媽咪呻下,我唔會因爲佢而搞到有情緒病,你講得冇錯,唔好俾佢睇死,我會繼續做一個好媽咪

vinvin901    發表於 17-8-21 17:21

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

生大仔時佢拎晚餐過黎,阿仔爆到周圍屎佢拍門叫我出黎我沖緊涼,之後就話我當佢工人,之後再因爲姑9,而家唔洗去佢屋企一年只見4,5次,我地住得好近

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我同 99 反面係冇嗌過交嫁,因為我個人算好狠,出聲會好恐怖。所以有事只會同老公講,多年過去,老公始終攪唔掂佢阿媽, 而且99係我面前話我探娘家,我同老公表明唔會再忍,會開口話佢,所以唔洗再見了
總有離別的時候

大宅

Emememilyly 發表於 17-8-2 10:50
想大家share下,你地係點行到反面呢步?我依家無論睇到咩見到咩聽到咩,都只可以同c6呻下算....我行唔出要 ...

JM, 見到你個post, 我都想藉此發洩一下,我同99的婆媳關係都唔好,反而同62就有傾有講。結婚前,C6主動要求買樓搬出來住,可能佢都意料到佢呀媽係超級麻煩,唔想夾喺中間,我同意,於是買樓了。雙方家長見面談婚事時,99同我呀媽講話唔明點解個仔婚後唔同佢地住,仲要搬離佢地果區近娘家,意指係我暗中搞事,但C6又唔同99解釋。婚後,唔同6299住,但都會間唔中返去食飯,99變得多多要求,農曆新年又要限住邊日返去食飯,買咩賀禮俾佢d屋企人,連包幾錢利是都有意見。我試過買嘢俾佢某親戚,佢又好似海關咁搜查我D嘢,之後話d禮物啱佢用多d,求其喺櫃入面拎包嘢出來同我交換,完全唔會尊重人。D姑9女婿多多無理要求,佢唔會分析過濾就話我們有問題,其實主要都係針對我,要我配合迎合佢地。我初初都蠢咗,冇反抗,後來覺得越來越離譜,甚至影響到我小朋友,我就忍無可忍了。99超級迷信,雙重標準,思想又傳統,話傳統新年新抱要跪喺度斟茶俾6299,但佢其他仔女又唔洗對夫家/娘家做同樣嘢,我聽完就算,睬佢都傻。之後,又話女人底衫褲污穢,唔好同男人D衫褲一齊洗,叫我自己手洗,同樣,佢其他仔女又唔洗分開洗。佢有我們屋企鎖鑰,講都唔講就失驚無神走上來,原本計劃好的節目都因為佢要改/取消。來到人地屋企,問都唔問就掉/拆/剪/移動我D嘢,仲大大聲話為我們好,其實完全唔尊重別人。佢之前又開我衣櫃睇,又話我多嘢,但我多嘢極都冇放喺佢屋企,而且有小朋友自然嘢都多D,總之多多批評。最近,我請了工人幫手做家務照顧屋企,原本C6唔想請,因為佢唔想有外人喺屋企,但99又叫我自己請,幫輕吓C6,唔洗大家咁辛苦。到我請咗喇,又話小朋友已經返學讀書,請來冇用,根本就嘥錢,但佢從來唔諗吓我們放工接埋小朋友放學根本買唔到餸煮唔到飯,天氣惡劣、學校假期、暑假等小朋友冇人湊,病又冇人理,我同C6份工加埋都冇咁多大假,又唔可以要請假就即時請。

大宅

hellokitty_baby 發表於 17-8-25 08:58

JM, 見到你個post, 我都想藉此發洩一下,我同99的 ...

其實自從有工人,我就接咗62過來住(因6299原本都分開各自各同其他仔女住),我見62之前做完手術,行動唔係咁好,又曾經試過喺街暈倒入院,佢D仔女因為要請假照顧佢已經多多怨言,我覺得請咗工人,有工人煮食同照顧62,而且62可以幫手睇住個工人,對大家都好,99唔感激之餘,仲成日教訓我要點樣對個工人。話說前兩日,99打俾62,62電話開咗speaker,佢喺電話度係咁講工人d嘢,又話屋企有cam, 又叫62出街時唔洗同工人交代,因我工人識聽廣東話,我提62關speaker,事後我好聲好氣打俾99提佢下次唔好喺工人面前講,即使我們有所忌諱都唔需要講出口,待工人唔喺度先討論,佢就發咗癲係咁鬧我,話我好話佢,連講兩句都唔得,又話我唔俾佢搵62,62出街要report工人。其實,我根本唔係咁嘅意思,我只係善意提醒,仲要俾佢鬧返轉頭。講真,工人初黎報到,喺我屋企住,又冇特別犯錯,根本唔需要帶有色眼鏡,對人指指點點。忌諱我都會有,但唔會白痴到話俾人知,講人是非都唔會喺人面前講啦!我同C6講以後都唔會搵99,亦唔會參與佢地D家庭聚會,咁算唔算反面了?

別墅

Emememilyly 發表於 17-8-2 11:07

我係睇唔過眼佢做既野、講既野,佢好想我生第二個,因為 ...

好恐怖的99,
你養好身子先,唔好為哩d而勞氣
自己的小朋友自己決定,
因為生佐都系你地自己養,自己照顧,
唔好為佐生而生,壓力會好大,
你c6意見點?最主要你c6都支持你,就唔洗理99
我都唔明,咩年代,仲咁重男輕女

首頁

尾頁

跳至