33週 · 恥骨痛 · 應該訓下定照行?

NaomiNaomiNaomi
|
BB size 偏大1-2週,開始覺得重。之前patpat骨大脾㬵位開始DD痛。

呢兩日變咗恥痛,想問下如果恥骨痛係應該行少D郁少D,定照行?會唔會痛痛下適應咗唔痛?

haha748494
|
我覺得唔舒服最好坐底休息下先。
|
haha748494 發表於 17-8-7 16:30
我覺得唔舒服最好坐底休息下先。

dargonlaw
|
我宜家都有呢d 情況,時痛時唔痛~可熱敷舒緩下,前幾日有問過醫生,話儘量唔好行咁急
因為bb開始大有時會壓住d 神經影響
Puiyee1014
|
我由5個月痛到依家7個月,前幾日痛到頂唔順入醫院!訓左2日好好多,但一行就痛到想打人☹️
|
dargonlaw 發表於 17-8-7 22:16
我宜家都有呢d 情況,時痛時唔痛~可熱敷舒緩下,前幾日有問過醫生,話儘量唔好行咁急
因為bb開始大有時會 ...

係啊... 真係想急都急唔到>_< ,人哋望意為我誇張,但坐完起身嗰下同訓覺轉身嗰下先慘...

其實我呢兩日除咗加咗鈣片之外仲有坐瑜珈波,又真係冇咁痛咁~ 我星期五覆診又問下醫生先~
|
Puiyee1014 發表於 17-8-7 23:14
我由5個月痛到依家7個月,前幾日痛到頂唔順入醫院!訓左2日好好多,但一行就痛到想打人☹️
...

我前日都痛到有少少想喊... 不如你都試下加鈣片同坐瑜珈波,再加托腹帶又真係冇咁痛咁~ 今日好自如仲行到三個幾鐘BB展
Wongsc
|
NaomiNaomiNaomi 發表於 17-8-7 23:31
我前日都痛到有少少想喊... 不如你都試下加鈣片同坐瑜珈波,再加托腹帶又真係冇咁痛咁~ 今日好自如仲行到 ...

我都有同樣情況,痛到唔係好行到,瞓覺轉身都郁唔到腳.
加上腳又好腫.
請問有無咩方法可以舒緩?
|
Wongsc 發表於 17-9-1 11:16
我都有同樣情況,痛到唔係好行到,瞓覺轉身都郁唔到腳.
加上腳又好腫.
請問有無咩方法可以舒緩?

我之後每日materna 加食1粒鈣片,瑜珈繼續一星期兩次,好好多了,冇繼續痛喇, 你試下加鈣呀
Wongsc
|
NaomiNaomiNaomi 發表於 17-9-1 19:40
我之後每日materna 加食1粒鈣片,瑜珈繼續一星期兩次,好好多了,冇繼續痛喇, 你試下加鈣呀
...

Thanks Thanks
paul_frank
|
我都同你一樣呀!我呢家先25w.... 點捱到生呀。痛到想喊!

我初頭以為尿道炎,醫生重開左抗生素比我食。
playmum
|
paul_frank 發表於 17-9-8 16:05
我都同你一樣呀!我呢家先25w.... 點捱到生呀。痛到想喊!

我初頭以為尿道炎,醫生重開左抗生素比我食。:t ...

請問你最後點嗎?點樣可以無咁痛呀?我23週痛到行企都唔得,點樣捱到生呀?

paul_frank
|
playmum 發表於 18-3-8 00:00
請問你最後點嗎?點樣可以無咁痛呀?我23週痛到行企都唔得,點樣捱到生呀?

...

痛痛下就習慣左。生完就唔痛啦!
太痛就sick leave休息多d! 訓教夾個枕頭喺大脾中間。

playmum
|
paul_frank 發表於 18-3-8 21:34

痛痛下就習慣左。生完就唔痛啦!

我痛到郁唔到,行同企都唔得。住緊院。好慘呀,未好轉呀(emoji)

paul_frank
|
playmum 發表於 18-3-8 22:45
我痛到郁唔到,行同企都唔得。住緊院。好慘呀,未好轉呀(emoji)

咁你好嚴重呀!我果時有食鈣片,感覺好d! 你問下醫生呀!take care
playmum
|
paul_frank 發表於 18-3-9 17:44
咁你好嚴重呀!我果時有食鈣片,感覺好d! 你問下醫生呀!take care

有無邊飯鈣片介紹?
Relaxbearlovebb
|
playmum 發表於 18-3-8 22:45

我想問呢位媽媽有冇好返d?
如果入左院,又行不到。
廁所都要自己落床去定點?
playmum
|
Relaxbearlovebb 發表於 18-4-2 12:27
我想問呢位媽媽有冇好返d?
如果入左院,又行不到。
廁所都要自己落床去定點?

我住左8日醫院,頭五日六日都行唔到,姑娘會俾pan係床上去廁所,或者用便椅係床邊。好睇慢慢好返點,依加廿幾日差不多好返曬,行路都無問題
|
playmum 發表於 18-4-2 12:30
我住左8日醫院,頭五日六日都行唔到,姑娘會俾pan係床上去廁所,或者用便椅係床邊。好睇慢慢好返點,依加 ...

我前星期痛過一次,訓醒好返。
尋晚開始又尼料。今次痛過上次,真係好想喊。。
但卧床你是左側睡姿嗎?
因為我卧床冇幫助,仲痛左。。。。。
|
playmum 發表於 18-4-2 12:30
我住左8日醫院,頭五日六日都行唔到,姑娘會俾pan係床上去廁所,或者用便椅係床邊。好睇慢慢好返點,依加 ...

而且你是直上待產房,話痛到行唔到,佢就會收你入院?