心聲留言

跳至
Del  

首頁

尾頁

大宅

del

琥珀宮

JayJayMum 發表於 17-8-7 23:26
但係我同男友都打算生BB, 佢好鍾意細路, 唔註冊得嗎?好似唔係咁好?

咁未有左先註冊,咁佢阿爸都冇得唔接受啦
其實你係庸人自擾,人地點諗你有咩可能控制到呢?我99夠唔鍾意我同佢個仔結婚啦,一樣接受唔到個仔搬出去啦,咁佢可以點?使鬼理佢咩?總冇理由要自己唔開心而令到人地開心架?

伯爵府

回覆樓主:

已經表白左立場,又努力同老人家溝通左,佢地都唔接受,就唔好理咁多,婚照結。
我覺得,老人家食古不化,唔放手比仔女過佢地想要既生活真係好自私。無錯佢地係出於關心,但關心唔等於可以用唔出席婚禮黎威脅。如果係我,我會簡單簽紙或旅行結婚。然後用行動表示你地有幾幸福,我諗時間耐左,佢地慢慢會接受。尤其遲d有左小朋友,佢地可能因為粒孫而接受呢。如果都係唔接受就唔好見面,過時過節分開食飯。都冇乜大不了。

洋房

做為過來人,我覺得好你不要有任何態度,讓他們自己解決,你又有孩子,你的責任是照顧好小孩,我是這樣想的,結婚他們不急你又何須急,再說你男朋友夾中間也好為難,最重要的是怕他選擇了你們其中任何一方,而將來後悔或者責怪另一方

男爵府

BB防敏心得分享勳章

JayJayMum 發表於 17-8-7 23:26
但係我同男友都打算生BB, 佢好鍾意細路, 唔註冊得嗎?好似唔係咁好?

旅行結婚唔大搞囉,最緊要你男朋友接受你!你好唔好時間會證明,佢到時會對你改觀!

別墅

回覆樓主

其實父母心態好明白,想仔女幸福簡單。他怕仔一時衝動所以反對你們。你們可以不用急著馬上結婚,用時間証明你們之間愛情,10年後家人一定會感動可能叫你們結婚㖭,婚姻雖只是你倆,但尊重家人都好重要架。反對一定有原因可能不了解,希望凡是有商量。你要同他一起目的都是想一個溫暖家

別墅

cedarcone 發表於 17-8-8 02:18
新時代,點解爸爸仲保留舊思想呢?

避免婚禮吾開心,倒不如註冊吾擺酒, 反正決定一齊。

呢個世界有單親媽媽
結婚證書同小朋友出生紙係兩回事

別墅

JayJayMum 發表於 18-7-6 10:40
回覆 tyn904 的帖子

呢個道理我明吖,其實我都覺的就算結左婚,佢要離婚一點都不難,其實一紙婚書真系無咩 ...

其實有冇諗過 結婚係你地兩個人嘅事
你可以選擇結婚 但唔可以迫人接受你
佢爸爸都有自由決定自己接唔接受你
冇道理迫人出席你嘅婚禮
每個人都有自己嘅觀點
講真 結過婚係輸蝕啲 呢個係你當初揀錯人嘅後果
你唯有承擔返未必可以好似其他人咁有一個完美嘅婚禮
如果真係覺得張婚書同小朋友咁重要
咪私下同男朋友兩個去註冊算囉
個人認為,小朋友嘅成長,係在乎你地有冇做好父母嘅責任同陪伴,而唔係你地究竟有冇註冊,講真,你唔講,有邊個知你究竟有冇註冊吖,報幼稚園都唔駛帶結婚證書啦

利申:我都係離婚人士,都有男朋友,亦有諗住生小朋友

男爵府

回覆樓主:

婚照結……日後吾駛見d死老野重好,慳返吾少添 ……

用戶要求終止服務

JayJayMum 發表於 17-8-7 12:08
男友爸爸話絕對唔同意佢同我結婚,佢唔會出席我地婚禮亦連我男友都唔認做仔....我離婚不是我自己想的,我只 ...

你男朋友是吾堅決跟你正式註冊結婚? 如果你們很想再生屬於你們倆的孩子, 而你男朋友又唔介意在證婚人欄上....找其他人簽署(例如他知己好友), 我覺得低市調註冊結婚都可以.

最重要你男朋友點睇啫!

洋房

有些父母只會想住自已的想法,不顧子女感受!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Jin2012 發表於 17-8-8 16:30
回覆 bobo101^*^ 的帖子

可能換轉係佢女做單親媽, 佢就會有唔同講法

有同感

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

20150618bb 發表於 17-8-7 19:04
点解重有呢的事情
食古不化

別墅

回覆樓主:

你都知佢好怕佢老豆,結婚唔難,排個期簽個字.
無論係你地決定結定唔決都好,最緊要係以你認識你既男友會揀邊個,會唔會同你打依場硬仗.如你男友好放唔低父母,勸你搵過個,免得你浪漫自己時間.

大宅

佢爸爸反對個仔同你結婚,咁咪唔好同佢講,兩個自己私下註冊,咁大個人唔一定要阿爸來簽名嗎!你同佢第日仔都生埋,老人家睇在個孫份上,又見你地一齊咁多年,都會接受嘅。時間都証明一切啦!佢家人喺外地,你地喺香港,都唔會點來往,唔擺酒,簡單咁去簽個名就可以了

首頁

尾頁

跳至