懷孕前後

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

原帖由 anpanman626 於 09-2-3 13:49 發表
我開始時都係6-7日先一次小便後發現 , 漸漸開始3-4日 , 跟住2日 , 我次次小便都驚 , 好多時驚到喊 , 跟住1日幾次 , 個人癲咁滯 , 日日都諗捱得1日得1日 , 去睇個醫生令自己放心d啦 ! ...

見紅最好立即看醫生confirm清楚.
要多睡床休息.有需要醫生會收入院或安胎.

2wk前, 我4M+流血, 好似M開頭, 入AE 比1st pri, 好快入院monitor.
再1wk+之前我又係見5蚊左右, 睇c+, c+發現有一串1cm左右息肉有bb後生左,BB胎盤正常,但當時血己乾, 只要monitor.
入院後即時弄走串息肉, monitor 1 day, 出院.
BB胎盤低會易出血.

男爵府

原帖由 giant_japan 於 09-2-3 16:29 發表

anpanman626
想問下你個時見紅時, 你係咪照ultrasound都見到bb有心跳及正常呀?

我個case:
C+馬上照ultrasound, BB正常再check其它.
政府AE馬上check心跳, 入院先由jr E生摸肚照陰etc, 再由sr E生照u/s

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 mimi005 於 09-2-3 17:17 發表

I will give birth in HK
coz my c6 and me work in HK now la, this time is my second bb law

先輩
我依家都冧緊係邊度生好, 香港此終有媽咪照顧....不過; 依家都係等穩定d先再決定。
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 mimi005 於 09-2-3 17:19 發表

but the ppl more nice than Tokyo ne

now , just take more rest, and don't think too much
last year 2007 我都小产過 ar
總之,多休息
頑張

聽聞Tokyo人都比較冷漠.....我呢邊好d...不過; 豬事8掛既人好多囉。
一緒に頑張ってね!!

マリン媽媽永遠愛妳!!

水晶宮

こちらこそ
I think if really give birth, better come back HK la
but wait until 7-8 months
I am back to HK last time, around 29 weeks
HK is better than Japan ga
trust me

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 麥兜MaMa 於 09-2-3 17:29 發表

2wk前, 我4M+流血, 好似M開頭, 入AE 比1st pri, 好快入院monitor.
再1wk+之前我又係見5蚊左右, 睇c+, c+發現有一串1cm左右息肉有bb後生 ...

唔好意思...想問下你, 見紅時有無乜野特別感覺咁架? 肚痛 or ...其他? 係連續見紅定點架?? 唔好意思我問咁多。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 mimi005 於 09-2-3 17:51 發表
こちらこそ
I think if really give birth, better come back HK la
but wait until 7-8 months
I am back to HK last time, around 29 weeks
HK is better than Japan ga
trust me

係呀!! 我呢邊都有個前輩都話返香港生好...起碼有人照顧自已先, 亞媽又可以煲野比我食。
我依家會想清楚....多謝你既意見。:loveliness:

マリン媽媽永遠愛妳!!

別墅

bibifa1225,
妳呢家5wks幾,咁咪即係10月預產期!妳記得唔好學日本人咩都食呀!因為孕婦有好多野係唔食得架!連日本最常食既青瓜、蘿蔔都唔可以!為左BB一定要介口!
仲有要放鬆心情!BB一定健康架!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 SweetAA 於 09-2-3 18:19 發表
bibifa1225,
妳呢家5wks幾,咁咪即係10月預產期!妳記得唔好學日本人咩都食呀!因為孕婦有好多野係唔食得架!連日本最常食既青瓜、蘿蔔都唔可以!為左BB一定要介口!
仲有要放鬆心情!BB一定健康架! ...

SweetAA

多謝你呀!! 如無意外既話...應該係10月預產囉。
哎呀~~青瓜都唔食得架?? 我好鐘意食青瓜仔架...咁我唔食啦。多謝你提醒我呀。

bibifa

マリン媽媽永遠愛妳!!

別墅

我都係預產期10月呀!有MAMA開左個TOPIC係「09年10月預產期」,不如妳都過呢個TOPIC一齊分享下丫!等大家一齊可以分享BB成長經過MA!

仲有要一日飲一杯奶食一隻蛋呀!D MAMA分享,BB咁先夠蛋白質生長架!(妳就可以好放心咁飲日本奶同蛋啦!真羨慕)

別墅

仲有提提妳,鰻魚都唔可以食呀!因為係無鱗魚,好毒!同埋荀都係!仲有千祈唔好飲綠茶,因為好涼架!(呢D都係日本常見食物呀)
其實我搵左個網有介紹孕婦飲食禁忌,好多資料,有興趣可睇睇:http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1457197

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #70 的文章

其實我都想加入架...不過; 依家醫生都係初步驗血bingo, 依家又見紅添, 所以; 我唔敢加入呀!! 驚呀~~~

我由一開始就每日飲兩杯熱全脂奶架啦!! 依....我係一田同沙田既CitySuper...都見有日本奶(唔知有無睇錯!), 你可以買個d黎飲, 我以前係香港都唔係好飲鮮奶架, 不過; 黎到日本我就好鐘意飲啦。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 SweetAA 於 09-2-3 18:55 發表
仲有提提妳,鰻魚都唔可以食呀!因為係無鱗魚,好毒!同埋荀都係!仲有千祈唔好飲綠茶,因為好涼架!(呢D都係日本常見食物呀)
其實我搵左個網有介紹孕婦飲食禁忌,好多資料,有興趣可睇睇:http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid ...

哎呀~~~連我鐘意既鰻魚同荀都唔得架!! 唔食啦.... 綠茶我已經無飲好奈啦, 知道綠茶涼。
多謝你提醒。

マリン媽媽永遠愛妳!!

別墅

回覆 # 的文章

妳唔好咁諗啦!我都係驗小便同驗血確定bingo咋!上次照既時候得4wks,醫生話太細咩都睇唔到!我都要等7wks先再照呀!仲有我朋友話要放鬆心情架(我都知好難架啦!盡量啦!)如果唔係緊張會影響子宮收縮,有影響架!
我都知一田同CitySuper都有日本奶,不過日日飲好貴ma!我只係有時買黎飲下!不過去親日本旅行,我都會早晚一盒,飲過夠,所以次次都肥幾磅返hk架!
為左bb,忍口多9個月啦!努力忍口!:lol

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #74 的文章

嘻嘻嘻~SweetAA 原來你都鐘意黎日本玩架? 日本d鮮奶真係好好味架, 起碼無"奶蘇"味。
8掛下問你啦....你買咗bb野未呀? 你會係香港邊間醫院生呀? 難唔難 book 呢?

マリン媽媽永遠愛妳!!

水晶宮

原帖由 bibifa1225 於 09-2-3 18:40 發表

SweetAA

多謝你呀!! 如無意外既話...應該係10月預產囉。
哎呀~~青瓜都唔食得架?? 我好鐘意食青瓜仔架...咁我唔食啦。多謝你提醒我呀。

bibifa

but i eat a lot wor
no problem for me
last time and this time

水晶宮

原帖由 bibifa1225 於 09-2-3 19:14 發表

哎呀~~~連我鐘意既鰻魚同荀都唔得架!! 唔食啦.... 綠茶我已經無飲好奈啦, 知道綠茶涼。
多謝你提醒。

dear bibifa :

I also eat wor
no problem for me last time and this time
but not much law
if fact, Illike Japanese style and western setyle
all I eat, but really no prlbem for me
but now, you are still not very stable, better to follow law
but if after 4 months, i think all you can eat ar
why not ?
all the japanese and western eat la
no prolbelm ga bor
do you think , japanese kind and westerns kid more healthy and stronger ?
But 1 is not good is " sashimi "

複式洋房

咁你都叫做搵到原因啊 , 我o個時真係完全搵唔到原因 , 所有o野都check 晒都唔知點解 , 所以o個時心情真係好低落 !

原帖由 麥兜MaMa 於 09-2-3 17:29 發表

再1wk+之前我又係見5蚊左右, 睇c+, c+發現有一串1cm左右息肉有bb後生 ...

男爵府

原帖由 bibifa1225 於 09-2-3 16:33 發表

hi giant_japan

你依家都見紅呀? (彩彩彩...唔係既話就唔好意思先!)
你依家幾多week呀?

bibifa

bibifa1225 and all
我個case好似令到我宜家好confuse呀, 我上次最後m係17/12, 之後20/1check 到有, 跟住28/1開始有少少啡, 跟住幾日都有啡同少少血絲, 因新年無醫生睇, 又唔敢去急症, 因怕他們見我得少少啡同血就唔理我, 跟住等到今個星期一去睇私家, 係肚同陰照都未見到long胎, 只係見到1 pat 嘢, 同話過子宮都幾厚, 醫生話唔肯定係咪long胎, 跟住見我驗血, 睇下係咪有左先, 點知個晚突然流左1堆鮮血, 跟住就又變回少少啡, 而報告昨天出左, 我HGC指數係1萬幾以上, 之後, 叫我明天再驗血, 睇下指數有無趺或點, 再決定下一報點, 我宜家都唔知點算, 我都唔知我係巳經自然流產定BB尚可生存, 你地有無咩意見可以比我呀, 我由初三同宜家一直都好唔開心, 其實星期一睇完醫生, 醫生寫左紙叫我休息成個星期, 但因我公司如知後一定會好唔高興, 所以我呢幾日都照返工呀, 我其實個心好矛盾, 我係度想我係咪呢幾日留係家, BB會有機會存在呢?我又另外係度想我其實宜家係咪應去急症求診? 但我又怕去到急症他們話我巳沒有了, 叫我括宮時我又點算好呢?

男爵府

原帖由 anpanman626 於 09-2-3 16:45 發表
係啊 , 因為我16week先開始見紅 , BB心跳健康一切正常 , 所以先一直搵唔到原因 !

anpanman626
I see

首頁
23456...11

尾頁

跳至