烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係烹飪新手, 嘗試煮三味餸, 煮完一碟, 跟著去煮第二三樣, 到完成後, 第一碟已經凍了....

是否我太慢手腳?? 你們有甚麼方法去保持首先煮好的餸的溫度??

謝謝

大宅

可以試吓用煲仔上,煲仔keep住d溫度耐d又好味d...正

男爵府

如果係要好似出街食飯個隻咁熱, 煮既方法要選擇大火快炒, 一碟既材料要分開先炒, 臨上碟前炒埋加汁, 咁就可以好短時間幾碟都熱

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我蒸野就用電蒸籠既, 有時會兩個鑊一齊煮, 一隻炆野, 一隻炒野, 所以d 餸唔會凍!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

用多d唔同方法&用具,eg 炆野用煲、焗爐、同時又炒緊一樣...

又或者安排ge餸都係較簡單ge,練吓就會快手!!

別墅

我儘量用唔同方法, "煲"好唔好開蓋, 炒/煎的, 整好放入微波爐內保溫, 不用開著, 只須吃時取出, 另利用反煲蒸送.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得最緊要係切好晒, 整好晒d 材料, 煮個陣就唔會雞手鴨腳, 不過有d 材料切左唔煮住(e.g. 茄子、薯仔)會變黑, 我會臨煮先切!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

我都鍾意用煲仔上菜, 又或者安排好D次序, 炆餸會耐熱D, 蒸魚同炒菜就最後先煮, 同埋我會開兩個爐, 一邊炒菜, 一邊蒸魚, 如果煲湯就會一早煲好先煮餸.

侯爵府

好媽媽勳章

其實訂菜單時都要花D心機,我會叫工人姐姐準備一樣蒸餸,放電飯煲蒸,食先取出來,一樣炆餸or烚菜,煮好不開煲也會熱,最後開飯前才炒菜,咁3樣餸都熱呼呼上台。
[img align=right][/img]

別墅

可能係新手, 屋企無乜工具, 同埋煮得好慢... 所以d 煮凍晒
我會練習多d... 唔該晒~~

別墅

煎或炸嘢, 我會先煮好, 臨"莊"飯前, 先將此菜放入mircoware oven 高火兩分鐘反熱. 有油d嘢會很熱.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

通常我整一個肉一個菜, 如果要整三樣就會一個蒸放飯面, 一個煎或煮有汁的餸同菜, 咁我會煮到煎或有汁的先到差唔多就用另一隻鑊或煲仔煮菜, 另外你可以煮好一個餸用瓦碟裝跟住用另一隻瓦碟 come 住都可以 keep 到溫度....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

通常我三樣餸分別係一蒸, 一炒及一湯.

用大火先蒸一樣, 蒸好就整鍋移離火, 不打開蓋, 保持溫度, 跟住用大火炒另一樣, 細火就只作滾湯用.

民房

thanks for sharing....

原帖由 catjeffcat 於 09-2-7 20:58 發表
通常我整一個肉一個菜, 如果要整三樣就會一個蒸放飯面, 一個煎或煮有汁的餸同菜, 咁我會煮到煎或有汁的先到差唔多就用另一隻鑊或煲仔煮菜, 另外你可以煮好一個餸用瓦碟裝跟住用另一隻瓦碟 come 住都可以 keep 到溫度 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

而家最方便就係煲仔飯(有一餸連飯),另有湯(湯渣又一味),煲湯就快煲好前蒸埋魚,咁就樣樣都熱。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至