美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

vvbb2214 發表於 17-8-10 22:04
我用Elta MD 會出粒粒,唔知呢支有無人試過出粒粒呢?

冇出過粒粒,佢賣點係勁透薄、調色靚,不過大汗好易出事,厚搽都甩得快!

子爵府

vgng33 發表於 17-8-10 22:41
買開二百幾,
其實四百幾真係mark得貴,
明明d seller入貨價好低

睇過有化學成份之中,原來都有分邊幾種,有分輕重。raffine可以唔洗落妝。我唔識太詳細去講成份,但自己皮膚反應係某d有加化學防曬,好快谷粒粒,raffine長期用都ok,不過戶外大太陽就一定唔夠力,佢太薄,一出汗易甩。
其實二百幾⋯我反而唔敢買⋯最早期買近五百,而家四百幾都合邏輯價錢了⋯

子爵府

chingleo 發表於 17-8-10 15:30
真係有緊致效果?

一直有用raffine,完全冇覺得搽完firm左

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

cameo 發表於 17-8-10 22:41
冇出過粒粒,佢賣點係勁透薄、調色靚,不過大汗好易出事,厚搽都甩得快!
...

我經常要外出工作,大汗又出油,咁就未必適合我用啦

子爵府

vvbb2214 發表於 17-8-10 22:52
我經常要外出工作,大汗又出油,咁就未必適合我用啦

出油都其次,我覺得薄掃一層礦物粉都ok,但大汗唔得囉⋯⋯
而家咁嘅太陽,我如果當日預左戶外活動要曬,一定唔用raffine。用epionce加薄礦物粉,再袋定支噴裝防曬!

男爵府

leeleebaba 發表於 17-8-10 21:58

乾得濟嗎?我試sample. 二 天好像乾左D
我係油人,唔覺乾

伯爵府

cameo 發表於 17-8-10 22:57
出油都其次,我覺得薄掃一層礦物粉都ok,但大汗唔得囉⋯⋯
而家咁嘅太陽,我如果當日預左戶外活動要曬,一 ...
請問Raffine & Epionce 係唔係物理防曬?

禁止訪問

水晶宮

vgng33 發表於 17-8-11 08:12
同意佢太薄了我好大汗好易溶
我自己之前有在ig shop賣佢呢個brand,
可以好肯定答你四五百賺到 ...
我買開o既店都係$2xx-3xx, 4,5百係好貴!呢支防曬我多年前用過, 質地係perfect, 但佢有d防曬成份毒性高, 唔建議長用

禁止訪問

侯爵府

vgng33 發表於 17-8-11 11:38
所以我依家用elta spf 41
雖然厚d但全物理防曬黎講算係咁。
最重要係用佢當粉底都得,

我都好想好想用41,因遮到我D毛孔
:但我已好注意清潔,用落妝油打圈一陣再乳化,之後再用洗面奶,但一用下巴長滿幣塞性粉刺,已經停左差不多一個月,幣塞粉刺還未平服

伯爵府

Elenalan 發表於 17-8-11 11:35
我買開o既店都係$2xx-3xx, 4,5百係好貴!呢支防曬我多年前用過, 質地係perfect, 但佢有d防曬成份毒性高, 唔 ...

好彩你話我知咋,我諗唔會試

伯爵府

leeleebaba 發表於 17-8-11 11:55
我都好想好想用41,因遮到我D毛孔
:但我已好注意清潔,用落妝油打圈一陣再乳化,之後再用洗面奶 ...

我都係用Elta MD 41用到成面粒粒

所以現在物色緊第二款物理防曬

伯爵府

我買開o既店都係$2xx-3xx, 4,5百係好貴!呢支防曬我多年前用過, 質地係perfect, 但佢有d防曬成份毒性高, 唔 ...

請問你用邊款防曬?

子爵府

原來佢成份係有毒性⋯我用左好耐呀

禁止訪問

水晶宮

vvbb2214 發表於 17-8-11 12:29
請問你用邊款防曬?

我平時盡量用純物理, 我在另外post分享過。

以下係用過/用緊的純物理:
EltaMD UV Physical (防曬力好, 但乾, 暫時唔回購)
EltaMD UV Pure (中度泛白, 質地perfect, 防曬力中等, 暫時唔回購)
SkinCeuticals Sheer Physical (低至中度泛白, 防曬力好, 貴, 暫時唔回購)
SkinCeuticals Physical Fusion (有tint唔泛白, 防曬力好, 貴, 現時weekends用緊)
Exuivance Sheer Daily Protector (似SkinC Physical Fusion, weekends用緊)
Atorrege AD+ (少少泛白, 主要間中俾阿女戶外用, 用感舒服)
MooGoo (搽body, 好潤適合乾肌, 少少泛白, 應該會回購)
Babo Botanicals (質地水潤, 防曬力麻麻, 唔會回購)
Juice Beauty CC Cream (weekdays用緊, 質地補濕舒服, 但dewy finish, 要set powder先有靚妝效, 會回購)
Shiseido Protector S (勁泛白, 唔會回購)
Anessa Babycare (好用, 質地舒服, 貴(細支), 難買, 想回購唔易)
Skin79 Non-chemical Sunblock (質地perfect, 防曬力未受過考驗, 因防曬成份%不詳, 只係日常用, 未必回購)Orbis (會曬黑, 唔會回購)
Curel SPF 50 (防曬力差, 唔會回購)

以下物理防曬買左未用:
Dr. G Green Mild Up SPF50
Biosolis Extreme Fluid SPF50
Earth Science Age Defense Protective Day Cream Fragrance Free SPF30

戶外我先用物化混合防曬, 夏天用Anessa金樽, 冬天用Lancome UV Expert, 兩隻都已用左好多年有防曬力保證, 唔會好似搵物理防曬咁隨便轉。不過Anessa金樽好乾, 都想搵到代替品。

水晶宮

cameo 發表於 17-8-11 12:40
原來佢成份係有毒性⋯我用左好耐呀

我唔知最新成份, 你可以check下仲有冇呢個Benzophenone-3 (BP3, 又叫Avobenzone), 係d好傳統/舊成份, 防曬力又唔持久又易經人體吸收, 講左好多年話禁用(有d國家已禁), 最近Hawaii又再倡議全面禁。另外, Octylmethoxy Cinnamate (Octinoxate)雖然低敏但亦好易被人體吸收積聚, 證實影響女性荷爾蒙, 同女性瘤/cancer有關。

我都會用化學成份o既防曬, 但會限住用, 盡量可免則免。

水晶宮

vgng33 發表於 17-8-11 12:48
如果防曬我之前用skinceuticals純物理spf 50
但缺點係會泛白同好大陣防曬味

你係咪用白色果隻 (Sheer Physical?)
佢有隻tinted (Physical Fusion)都係純物理, 唔會泛白。

Fragrance free係會有防曬味, 冇味o既防曬因為加左香料/deodorant chemicals。

首頁

尾頁

跳至