懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

wwqqtt 發表於 17-8-10 12:05
你要比佢地知道 生男定生女係唔關女人事 全部由男人精子決定 唔好比哂啲壓力落你度
...

其實我都有同我老公講過尼樣。
不過老一輩啲人,都係傳統思想。
講咩都聽唔人耳,好難服侍。

複式洋房

jcchan_haha 發表於 17-8-10 12:44
我都好明你既難處...
我話比自己GE爸媽聽我BB係女既時候,估唔到佢地都表現到有少少失望咁。
當時我真係有 ...

多謝你呀!

我同你既情況真係好相似呀!
不過我果啲長輩就明顯啲,
我果個所謂99都係重男輕女。
佢對我大嫂一對仔女,對女既好惡死,對仔就寵到上天。當然,我唔係同佢一齊住,我唔會俾我女受到同樣的對待。
我雖然想有個仔,假設2胎係仔,我都唔會因為咁而偏心個仔,冷落我個女。始於個女係我10月懷胎生出來。

其實琴晚同我老公傾左下,最後可能都唔會抽血驗男女,諗住隨緣算了。:mother:

最後,希望你既BB健健康康。

大宅

Star1207 發表於 17-8-10 14:04
我知道要付出代價,
手背係肉,手掌又係肉,
我做出一個決定好難,所以好掙扎。

我生左兩個女 之後再有一個仔不過冇左
宜家又陀住女。 我自己就諗只要平安出世 健康就夠。 你經歷過就明白 真係仔女冇所謂

別墅

Star1207 發表於 17-8-9 16:07
想問抽血驗男女,邊間診所會平啲?

抽血篩選胎兒性別好似係犯法的?

大宅

Star1207 發表於 17-8-10 11:39
我之前都諗左好耐,如果要咁行,風險太大。
我仲沒決定到點行,好苦惱,所以來問下意見。我打算驗左先再算 ...

我2 胎仔, 之前有左第3 胎,都好驚,好想知男女,有諗如果仔點算。 但最後都吾理啦,仔女都要啦。 哈哈,不過第3 個都好似系仔

子爵府

cocolachina 發表於 17-8-10 15:39
抽血篩選胎兒性別好似係犯法的?

樓主是問抽血"驗"性別,並不是篩選

大宅

Star1207 發表於 17-8-10 14:23
多謝你呀!

我同你既情況真係好相似呀!

其實我都好明白你嘅壓力,不過我更加相信小朋友嘅性別係上天安排俾我哋嘅。有時唔可以強求。就好似由第一胎開始我已經想生個女,到而家懐第二胎結果都係仔一樣。不過無論最後你嘅選擇係點樣都唔緊要,但千萬唔好後悔!

大宅

回覆樓主

我都明既 長輩壓力真係好大
口口聲聲話生男女都無咩所謂 反正係第一個
當知道我個bb係囡時 老爺奶奶明顯少少失望 不過佢地一直期待我生第二個
之前一直都催我快d生返個細佬 成日提 但阿囡個陣仲細 我唔想照顧阿囡時間少左 話曬佢仲好需要我 e家阿囡2歲幾 我岩岩有左小b 心入面都想係仔 湊一對好字,不過一直都有安慰自己就算係囡都無咩所謂 可以著返大囡d衫裙鞋 又可以同一間房
生仔生女天注意 有子女緣係好難得 請樓主3思

大宅

回覆樓主

Nifty 可以知男女好似而家有優惠2-3千蚊左右
其實我好反感老一輩重男輕女既思想
如果我6299咁樣我可能會唱反調
最多老死不相往來
但亦明白做人新抱甚艱難
不過最緊要老公點諗
老公支持條路會好好多

伯爵府

回覆樓主

其實你大嫂都有個囝,即係有仔繼後啦。咁你應該唔使理佢的生仔壓力喎。仔女都係自己的,有需要為取悅他人而落佐佢?

禁止訪問

大宅

Star1207 發表於 17-8-9 19:21
我第1胎係女,我同老公都想湊個好字,所以心急想知2胎係仔定女。
所以想知邊度抽血驗男女會平啲。
(以下說 ...

都明嘅,我自己都會咁諗,好彩我冇長輩壓力,自己係想湊個好字,但係冇嘅話都冇所謂。

大宅

回覆樓主

其實好多時 老公都好影響。

我老公都講明唔鍾意女女

我就真係係所謂,我自己係女仔,又唔係特別鍾意仔。

不過,結果係 我同老公傾好只會生一個,不論仔女。老公都驚係女,我封肚無得追。我堅持,只限一個。要搏就睇他彩數,因為是男精子決定的!

樓主 都可以諗諗究境自己想要、負擔到幾多個小孩呢?

我好現實,香港人香港地,要為自己打算。

大宅

回覆樓主:

不好意思。恕我直言,現在什麼時代。估唔到香港地還有人因為男女的問題而去考慮是否保留一條生命這樣兒戲。
可知,這是生命呀…每個bb都是跟父母有很深的緣份才來到這家庭。若不是有任何健康的理由,逼不得已,也不能隨意放棄一條生命。這會給自己種下深永不磨滅的罪孽,希望樓主唔好因為別人無謂的“期望”或說話而輕易放棄你的骨肉。因為這會令你耐久一生,老來會後悔不已,罪孽也由你兩夫婦受,別人不會明白或受害。
說不定這孩子是來報恩的,你若殺了佢,日後也會累及家人的。
希望你,三思而後行。

複式洋房

回覆樓主

多謝大家既回覆。
我2胎都係女,以家4個幾月大啦。
我都封肚唔再生了。
我以家但願小朋友健康快樂就好。

別墅

Star1207 發表於 18-8-9 22:25
多謝大家既回覆。
我都封肚唔再生了。

樓主恭喜你,兩個女其實好sweet.我想要兩個女,但只有一仔一女 ,不過我仍然甘愛錫他們。

子爵府

Star1207 發表於 18-8-9 22:25
多謝大家既回覆。
我都封肚唔再生了。

兩個女好sweet

首頁

尾頁

跳至