在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友九月返K1了,一直由婆婆凑!一齊住的。
感覺小朋友比婆婆寵壞了,無規矩,自理能力差,表達差。一直都有考慮由自己凑返,但老公收工又低得萬零蚊,如我做全職媽生活將會有好多考驗,如不做全職媽,小朋友的成長,性格會變成點?
至於工作,做左幾年,有煩悶既感覺,唔想做或想轉工。
有過來人幫忙分析開解我是否可以FTM嗎?感謝!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

經濟許可就去馬,但你能保證做ftm之後小朋友會乖點,聽話點,性格會好點?

公爵府

kdbaby2015 發表於 17-8-10 13:43
感覺小朋友比婆婆寵壞了,無規矩,自理能力差,表達差。一直 ...

如果經濟好嘅,咁就冇問題,可以做ftm

伯爵府

經濟許可就自已湊返啦.
如果唔許可, K1都可以返全日啦! 想當年我囡囡一上K1, 就返全日, 自已湊返, 雖然好辛苦, 但值得.

別墅

我也考慮做FTM,但其實要預每月幾多錢比小孩?

洋房

回覆樓主

我年初裸辭左依家會做part time,可以多d陪小朋友,又唔會同社會脱節,我依家好開心呀!

你如果經濟許可,就做自己鐘意既事啦,做人最緊要開心☺️☺️

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

老公搵萬零蚊,做ftm,俾你做到都會大壓力,生活貴,樣樣都係錢,到時老公負責晒所有野,佢都會大壓力,除非你兩公婆忍受到自己睇中鐘意嘅野唔買,娛樂極少去,樣樣都要計下數先做得,咁你可以去馬,但長久咁嘅生活,好易令人抑鬱,老公壓力舒發唔到,又有另一啲問題……遲下小朋友興趣班各樣各樣,真係要三思

別墅

littlefatcar 發表於 17-8-11 16:02
我年初裸辭左依家會做part time,可以多d陪小朋友,又唔會同社會脱節,我依家好開心呀!

你如果經濟許可, ...

我正有此意,做Part time.
老公收入比既家用僅僅夠生活,如我趁小朋友上學時間返半日Part time ,可否賺到4000?如可以就能解決小朋友上一二個興趣班及其他額外開支,當然這個前提都係要慳住計住使,但我相信如果我可以做Part time 半天能賺取4000-5000的話,基本生活開支是足夠的,只是無多餘錢防身,但可以多左時間陪伴小朋友成長,多點時間糾正小朋友的壞習慣,多左時間教導小朋友,最起碼,我不用帶著收工後的疲憊和工作情緒回家,影響教導小朋友的心情和耐性。我真係想多點時間放在小朋友身上,就算只有陪伴。這是我的想法。當然,到時候,生活只有生活,什麼睇戲,買靚衫,食好西,就全部不能想。
還有做Part time 方面,有什麼可以做?只有上午的半天時間,有什麼工作適合會請半天的?而且只做星期一至五而已!
真的好心煩好困惑!

別墅

littlefatcar 發表於 17-8-11 16:02

你如果經濟許可, ...

請問你Part time 是做什麼的?

大宅

Ftm湊仔女,一定對小朋友成長會好,無論管教、教育、品徳培育,始終自己一手一腳,小朋友先有全面照顧,經濟方面,等小朋友返學,可找些兼職幫補下

別墅

回覆樓主

建議你只是轉工
1)唔肯定自己湊 小朋友會馬上識自理、變得乖晒
2)老公人工未必夠全家洗,別加重他負擔
3)有婆婆湊 已經好過好多家庭 婆婆遠遠好過工人和嫲嫲 (自己阿媽 萬事好商量)
4)自己工作 有$有地位

別墅

DicksonBaBa 發表於 17-8-14 00:03
建議你只是轉工
1)唔肯定自己湊 小朋友會馬上識自理、變得乖晒
2)老公人工未必夠全家洗,別加重他負擔

你講得啱,最重要係無$無地位,呢樣野我令教過。
但係我想自己凑既想法好強烈

別墅

kdbaby2015 發表於 17-8-14 10:27
你講得啱,最重要係無$無地位,呢樣野我令教過。
但係我想自己凑既想法好強烈
...

其實返工 都可以有高質親子關係:
1)每晚增設伴讀時間
講故事(10-15mins,從中已經可以灌輸佢德育品格、社交禮儀、衛生常識等等⋯)

2)傾聽心事
5mins 你告訴他今日趣事又得 相反又得

3)假期出街玩或短旅行
1-2日外遊 體驗大自然等
但如果$緊張 呢個項目就難實行了!而且小朋友越大 越需要接觸多點外界訊息 見識少 跟其他小朋友比下去 就輸蝕好多 會影響小朋友社交

禁止訪問

伯爵府

DHA勳章

kdbaby2015 發表於 17-8-12 11:53
老公收入比既家用僅僅夠生活,如我趁小朋友上學時間返半日Part time ,可否賺到 ...
勞工處有好多半日文職工架. (人工少啲)

珍珠宮

樓主, 你都系返工好d, 因為做 ftm, 除非你自己好多錢, 否則, 將來人到中年,無乜積蓄, 娘家或長老身體有事需要用錢, 唔通問老公攞, 老公肯比自己都覺得無自尊, 到過左45, 長老續一離開, 都時真正要使好多錢

公爵府

0030 發表於 17-8-10 14:34
經濟許可就去馬,但你能保證做ftm之後小朋友會乖點,聽話點,性格會好點? ...

主要經濟冇問題,就ok喇

大宅

kdbaby2015 發表於 17-8-12 11:53
老公收入比既家用僅僅夠生活,如我趁小朋友上學時間返半日Part time ,可否賺到 ...

明白你難處因為我老公雖然搵接近三萬,但佢要幫佢屋企所以俾得好小我。如果要PT 搵4000-5000 只做半天一個月比較難。不過唔係話冇只係你會否相信和嘗試?

別墅

kdbaby2015 發表於 17-8-10 13:43
感覺小朋友比婆婆寵壞了,無規矩,自理能力差,表達差。一直 ...

喺香港可以做ftm 真係難的, 老公壓力會太大。

首頁

尾頁

跳至