自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

小海馬BB 發表於 17-8-13 22:02
同你一樣,都係生左先有潔癖

我入房一定除鞋。回家係第一時間沖涼,因為換起居服都唔夠乾淨

出過街既袋唔可以就咁放地下,就算放左都要抹地。 >> 冇錯!!!d 袋就算放椅背都係污糟

大宅

蘋果香蕉 發表於 17-8-13 22:04
我都係咁,著短褲,裙出街,一定要洗腳。

yes yes!! 因為對大髀掂到出面d 凳!仲有著完涼鞋都一定要洗腳呀!

男爵府

回覆樓主

我都有潔癖,好怕要招呼親戚朋友。他們通常在門口除鞋後踩下出面地下先入屋,我就覺得屋企地板已污糟晒。
客人走後,看要大肆清潔所有梳化和凳,要重新吸塵抹地,好大陣仗
每次回家,兩仔必要沖涼換衫,而我就洗腳洗手,如著短褲或裙,就洗外露既皮膚,換屋企衫。
拎鞋入鞋櫃後,一定抹返鞋櫃前面位。
出街後,會覺得頭髮好污糟,就算坐梳化,頭髮都唔會掂到後枕。
差不多全部買返黎既野都要抹下先再掂得。

男爵府

wyeth冷知識勳章

咁樣清潔法米好忙…

男爵府

虎到金來勳章

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:05
我做女o個陣係冇潔癖嘅,但係一生o左小朋友之後就有潔癖,我自己控制唔到,所以想睇下有冇JM 同我一樣係咁 ...

我同你一樣,可能重多d!
心情勁好!

大宅

tam_bb 發表於 17-8-13 22:07
我都係同大家一樣!仲有,在超市或店鋪買咗嘢返家,如果抺得的話,我都會用消毒濕紙巾抺吓,先至放入櫃。
...
係呀,呢個一定要,因為好多送貨去超市會就咁放地下

複式洋房

回覆樓主

我都係生完之後變成咁我奶奶成日唔除鞋入屋

珍珠宮

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:05
我做女o個陣係冇潔癖嘅,但係一生o左小朋友之後就有潔癖,我自己控制唔到,所以想睇下有冇JM 同我一樣係咁 ...

有潔癖既人生活得特別累!我都係,不過我無小朋友,同埋應該你嚴重d我就算抹左地都覺得好快有塵,所以屋企點都會著拖鞋,但會分兩對,一對岀完街翻屋企換,一對沖完涼隻腳乾淨用!另外一見到塵就覺得好汚糟!幾累都會抹下屋!

大宅

SmileCC 發表於 17-8-13 22:09
我都有潔癖,好怕要招呼親戚朋友。他們通常在門口除鞋後踩下出面地下先入屋,我就覺得屋企地板已污糟晒。
...
我都有潔癖,好怕要招呼親戚朋友。他們通常在門口除鞋後踩下出面地下先入屋,我就覺得屋企地板已污糟晒。>> 同我一樣!係唔會怪佢地,但係我對眼望實佢地o係大門出面除鞋跟住入屋,我o個下真係... 唉...

我老爺奶奶屋企仲好笑,佢地o係屋企著拖鞋啦,出街就換鞋,但係對拖鞋又係放番o係擺出街鞋o個度,咁同著住去街鞋入屋有乜分別?!

大宅

tangbear 發表於 17-8-13 22:09
咁樣清潔法米好忙…
慣o左又ok,我好enjoy 吸完塵拖乾淨個地o既感覺,真係好爽!我好中意清潔o架!

男爵府

SmileCC 發表於 17-8-14 11:09
...

還有,以前好鍾意著涼鞋的,而家因為潔癖嚴重左,覺得著涼鞋行街好污糟,尤其在街去洗手間,所以已經唔著涼鞋
如要游水要著涼鞋或拖鞋時,會準備定每人一對拖鞋,入屋即換拖鞋,污糟腳板就唔會掂到屋企地板

大宅

SmileCC 發表於 17-8-13 22:17
還有,以前好鍾意著涼鞋的,而家因為潔癖嚴重左,覺得著涼鞋行街好污糟,尤其在街去洗手間,所以已經唔著 ...
果然周到!

男爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 11:14
我都有潔癖,好怕要招呼親戚朋友。他們通常在門口除鞋後踩下出面地下先入屋,我就覺得屋企地板已污糟晒。>> ...

係,我都唔會怪佢地,但果下真係有點苦惱,諗全屋地板從始就污糟了,佢地走後有排做

我媽家又係,啲屋企拖鞋放返入鞋櫃

男爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 10:56
但係身邊o既朋友同屋企人覺得我好誇張... 其實我仲有其他例子,不過醒唔起 ...

你最多都係高過bb級
唔嚴重

伯爵府

SmileCC 發表於 17-8-14 11:09
...

係呀,其實我唔明點解除咗鞋唔係即刻入屋而係都要踩下出面地下先?我見有啲朋友都係咁,唯有佢地一走就拖地

大宅

SmileCC 發表於 17-8-13 22:20
係,我都唔會怪佢地,但果下真係有點苦惱,諗全屋地板從始就污糟了,佢地走後有排做

我 ...
我咪話屋企人o黎探我o既?其實佢地都係o係換鞋位除鞋踩入屋o架,但係我唔想o係佢地面前成日抹地,好似好嫌棄咁,唔想佢地唔舒服,o個排就照樣好似平日咁吸塵拖地。
有時好矛盾,想d 朋友仔可以o黎,大家o既小朋友一齊玩,但係我試過請一個小朋友o黎,佢o係我個仔張床跳,而佢係著涼鞋兼搭地鐵o黎... 我o個下真係 但係我冇做到出面。不過佢同佢媽咪走o左之後,我即刻換床單,而張床單其實o岩o岩換完冇幾耐o架咋... 然後我就周屋抹乾淨,吸塵拖地,我老公見到我都辛苦,叫我:「你要咁辛苦點解仲叫人上o黎玩,自己得個做字。」

侯爵府

回覆樓主:

唔算潔癖,你講個D全部有做,加多項去完街返黎一定沖涼或洗手洗腳

大宅

Ytfc 發表於 17-8-13 22:25
係呀,其實我唔明點解除咗鞋唔係即刻入屋而係都要踩下出面地下先?我見有啲朋友都係咁,唯有佢地一走就拖 ...
所以日本人d 屋企我最中意就係佢地個玄關位,因為有一級可以坐低著鞋除鞋,咁踩入屋對腳就一定乾淨!

侯爵府

蘋果mama 發表於 17-8-14 11:15
慣o左又ok,我好enjoy 吸完塵拖乾淨個地o既感覺,真係好爽!我好中意清潔o架! ...

你去旅行住酒店會否好不自在,會自備咩去,我次次旅行住酒店好大陣仗的

大宅

我都係近呢兩三年愈來愈嚴重, 你講嘅我都有做齊, 見到D污糟地方會周身唔舒服

首頁
12345...8

尾頁

跳至