跳至

首頁

尾頁

大宅

多倫多markham讀書問題

最近網上睇緊樓,係貴到飛起。
想target仔仔入castlemore, 但係個區真係好貴,但仍然afford 到。最近另一位朋友媽媽介紹我cornell, d樓唔算貴,size都算大。但個區學校唔係top school區。普通啦,但唔算差聽說。

但係我其實預左中學時又再搬,心頭係大,想入bayview highschool. 預左要錢大錢搬去個邊架啦。突然有個心態,係咪一定要小學就入最好的小學?如果小學普通,但真入到top中學會唔會跟唔上呢?

希望有大師級媽媽指點下。

P.s 唔一定要入super top school, 不過淨係聽過呢幾間有少少名氣的學校。如果有其他介紹,請指點一下。

謝謝

大宅

其實Elementary讀哪一間都冇問題,但到升High School前就要搬入你心儀學校個區.
如果小學普通,但真入到top中學會唔會跟唔上呢?>> 好難講的, depend on不同的小朋友

大宅

chmanpong 發表於 17-8-16 16:16
其實Elementary讀哪一間都冇問題,但到升High School前就要搬入你心儀學校個區.
如果小學普通,但真入到top ...

明白,我兩個區都會睇下。時間仲有,不過想做多少少資料準備

多謝晒

子爵府

人人既計劃都因著小朋友性格同能力都有D唔同. 呢度讀小學去到GRADE 8 (=香港的中二) 先上HIGHSCHOOL (GRADE 9 = F.3)

因為我以前插班grade 10, 好難完全融入其他已有peer group的同學中, 所以目標好清晰. 未黎前就已經TARGET左某一間中學, 咁我就要買上到個間中學的小學的周邊屋. (一間中學收好几間小學的學生) 目的是想舖排他們的同學係由細識到上GRADE 8,到時上grade 9都會有一定的朋友圈向間中學減低上中學時的陌生感.

如果你同意的我的擔心, 想讀bayview, 就要揾個頭周邊的小學既屋, 100萬左右應該都揾到唔太舊的townhouse/semi.

另外, 以一兩年前去睇過個頭的public school, cornell個邊較為多INDIA. 我自己較為喜歡痴番唐人which is castlemore or those closer to highway 404

愚見

大宅

kimmama 發表於 17-8-16 21:44
人人既計劃都因著小朋友性格同能力都有D唔同. 呢度讀小學去到GRADE 8 (=香港的中二) 先上HIGHSCHOOL (GRADE ...

我都會向castlemore, 因為我想小朋友同華人小朋友一齊。覺得互相競爭係好事。

可唔可以介紹多幾間小學?

大宅

lalang02 發表於 17-8-16 10:27
多倫多markham讀書問題

最近網上睇緊樓,係貴到飛起。
你好,lalang! 因為我打算2018年暑假回流多倫多, 到時我大仔會升讀Grade8. 所以,我都想知多d學校資料.

想請教一下你bayview high school即是在那區? bayview highschool 是否都是華人為大多數的學校? ( 我知華人多的學校是比較好的. 但我想知有否邊區的學校人種比例會比較平均而學校校風和成績亦屬唔錯的highschool呢?)

現在多倫多d樓真的很貴. 我移民年代是住North York. 2015年回來睇樓, . 我以前住果區已不是我能負擔的. 睇朋友住的markam區.亦都是十分貴. 所以,十分擔心和頭痛未來回來買樓的問題.

謝謝!

大宅

ngan2017 發表於 17-8-17 09:44
你好,lalang! 因為我打算2018年暑假回流多倫多, 到時我大仔會升讀Grade8. 所以,我都想知多d學校資料.

想請 ...

Bayview secondary school, 係排名好高的學校。入面學生都好top. 你可以揀bayview 區condos, 揀錢相對比較便宜。bayview 係richmond hill,都屬於貴區。一間townhouse 都上1m.

大宅

ngan2017 發表於 17-8-17 09:44

想請 ...

Bayview high 係grade 9-12
如果你小朋友係grade 8,應該係middle school or elementary school ah

你要留意下

大宅

lalang02 發表於 17-8-17 14:51
Bayview secondary school, 係排名好高的學校。入面學生都好top. 你可以揀bayview 區condos, 揀錢相對比較 ...
多謝你的回覆!

嘩...Townhouse都要1m,咁真的好貴. 我朋友住markham,佢最近在區內換左屋.聽佢講1.2m(detached house).

以我所知加拿大公立學校應該是住邊區就讀番果區學校,對嗎? 那bayview high school排名很高是否因為需要考入學試才可以入讀,所以d學生成績會好top?
因為好老實講我仔成績一般, 如果間學校排名咁高, 如果需要入學試佢未必考得入. 如果唔需要考入到去讀,佢可能會讀得好辛苦.

大宅

lalang02 發表於 17-8-17 14:52
Bayview high 係grade 9-12
如果你小朋友係grade 8,應該係middle school or elementary school ah
知道,多謝提醒!

大宅

ngan2017 發表於 17-8-17 15:42
多謝你的回覆!

嘩...Townhouse都要1m,咁真的好貴. 我朋友住markham,佢最近在區內換左屋.聽佢講1.2m(detac ...

唔洗考試架,唔係香港呀。
只要你住個區,你就有資格入。無聽人講要考試
不過入面學生普遍係勁。

子爵府

lalang02 發表於 17-8-16 21:53
我都會向castlemore, 因為我想小朋友同華人小朋友一齊。覺得互相競爭係好事。

可唔可以介紹多幾間小學?
我睇資料時已經係2013年, 都係睇番Official report既ranking同向加拿大實地去望下.. 如果你係CASTLEMORE個頭, 天主教有間ALL SAINT都好似几好的. or wismer public school would be about that area if i did not remember it wrong.. for castlemore area, high school will be going to PET

大宅

ngan2017 發表於 17-8-17 15:42
多謝你的回覆!

嘩...Townhouse都要1m,咁真的好貴. 我朋友住markham,佢最近在區內換左屋.聽佢講1.2m(detac ...

其實我身邊好大部份舊同學 讀top school唔係學校功勞,係佢地個個都勁補習,補到叻

大宅

lalang02 發表於 17-8-17 20:57
唔洗考試架,唔係香港呀。
只要你住個區,你就有資格入。無聽人講要考試
不過入面學生普遍係勁。

謝謝回覆!
我就是知道加拿大公立學校是否唔需要考試就可以入讀,因為你住邊區就讀番果區學校。所以先想知為什麼bayview high school 既學生都是Top果班。

我仔成績一定唔是top果班人。睇黎佢應該唔適合呢間咁top既學校。

不過,真的很感激你給我那麼多有用的學校資訊

大宅

ngan2017 發表於 17-8-18 07:58
謝謝回覆!
我就是知道加拿大公立學校是否唔需要考試就可以入讀,因為你住邊區就讀番果區學校。所以先想知 ...

其實我覺得又係咁睇,香港唔太叻但多數去度都變叻。同埋好多人都係補習,華人家長一般都覺得學校學野太淺。你可以俾佢試左先,俾個機會佢。可能互相影響下會慢慢好。我相信一間好既中學對佢地入大學係好重要

大宅

lalang02 發表於 17-8-18 08:21
其實我覺得又係咁睇,香港唔太叻但多數去度都變叻。同埋好多人都係補習,華人家長一般都覺得學校學野太淺 ...
謝謝你的意見.
我對你的說法都贊同. 就好似當年的我,在香港數學叫做好差去到加拿大後數學屬於叫好(好似瞬間變聰明左咁)

想請問你知道有playgroup 或是kindergarten 既資訊嗎? 我聽人說加拿大幼稚園是4歲才開始讀. 在這之前會讀playgroup.但我聽說full day的playgroup學費可以是1350-2000一個月不等. 老實說我覺得很貴.尤其我們剛回來,都唔知搵唔搵到吃? 呢個價錢邊俾得起. 所以想請問你知否有些比較經濟實惠(例如:比以上的價錢平一半)的playgroup可以選擇?

大宅

ngan2017 發表於 17-8-18 09:18
謝謝你的意見.
我對你的說法都贊同. 就好似當年的我,在香港數學叫做好差去到加拿大後數學屬於叫好(好似瞬間 ...

以前我表妹讀一間叫victoria square Montessori school.
地址: 10137 Woodbine Ave, Markham, ON, L6C 1J1

不過要親身打去問先知價錢,因為佢地好flexible.

你去望下,華人開架,都唔錯.

大宅

lalang02 發表於 17-8-18 10:49
以前我表妹讀一間叫victoria square Montessori school.
地址: 10137 Woodbine Ave, Markham, ON, L6C 1J ...
謝謝你的資料.

大宅

ngan2017 發表於 17-8-18 09:18
謝謝你的意見.
我對你的說法都贊同. 就好似當年的我,在香港數學叫做好差去到加拿大後數學屬於叫好(好似瞬間 ...

要睇下你個b幾大,如果infant(0-1.5y)最貴,大約$1600-2000幾/月,toddler(1.5-2.5y), 大約1200-1600, preschool (2.5-4y)大約$800-$1200,呢d係daycare$$, 預讀montessori 再貴d, 因預before/after school care要加錢,daycare就多數包埋。
如果係全職媽媽,可以帶佢去community centre上堂,唔貴嘅,又可以去d early child care centre, 唔駛錢玩下,或者有個機構叫Life with a baby都有好多program for 0-4y 唔駛錢, 不過如果要返工就無計要放佢地去daycare 啦!
好多在職媽媽放完1年產假就轉全職自己湊,就係因為daycare 太貴,份糧俾哂daycare 咁濟

大宅

Tracychg15 發表於 17-8-18 13:16

要睇下你個b幾大,如果infant(0-1.5y)最貴,大約$1600-2 ...
多謝你的詳細資料.

18年暑假的話我囡會將近2.5yrs. 我都知加拿大的daycare很貴.因為我有朋友都是放佢既bb在daycare,每月要成$2,000. 但佢兩公婆是專業人仕,負擔得起. 但是我應該無能力去負擔這個價,因為過到來我都唔知搵唔搵到工或唔知人工有幾低. 雖然經濟上可能有困難,但我都唔想阿囡成日困向屋企咁悶.所以先想問下大家,多倫多會否有d 平價d既playgroup到時佢可以參加.

首頁

尾頁

跳至