懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我第一胎,15w5d 今日岩岩去照左,醫生話似係女。老公好開心,我就有sad左一下,因為我一路都覺得會係仔。。不過依加平復返都好開心,正係希望佢健健康康出世,爸爸同媽咪一定會好錫你嫁

珍珠宮

回覆樓主

我好恨囡吖!雖然仔女都係緣分註定,自己開心就係!自己寶貝自己錫,唔使理人咁多。

男爵府

回覆樓主:

我都係 第2胎女 未firm時 d 人問 都唔想講 佢地會話仔就好啦 一仔一女 又話如果又女都無辦法啦
到firm左女時 佢地又會話係呀 咁咪唔開心囉
比人講完就真係唔開心囉 其實只要平安健康 有個伴得 d 人把口真係

男爵府

回覆樓主

我而家第三胎,三個都係仔,d人問呢胎仔定女,佢地知係仔之後,話,點解唔係女架我覺得肚入面果個勁慘囉

珍珠宮

回覆樓主:

仔好聽得個名,第日咪又係得女顧家,d人話生女仲多左2個仔(女婿),生仔會冇左2個仔,我有2女2仔,但係女真係好乖仔真係好曳,不過點都好啦,健康係最最最緊要

複式洋房

回覆樓主:

唔洗理人講咩啦,生左又唔係佢地幫你教幫你養幫你湊,洗咩理人地講咩呢?
至於99更加唔洗理
我第一胎生仔,佢話,你小心啊,仔好易有過度活躍架
尋日話佢知今胎係女,佢又話,你小心啊,食少啲甜野,食得多好易有過度活躍架
真心覺得同佢講都晒氣

公爵府

回覆樓主:

只要唔係一仔一女,一定有人講,我之前兩個仔又俾人話仔好曳呀,辛苦呀,咁都有左可以點,想我落左佢定生左送俾人
到我第3胎,又話睇死你一定又係仔

複式洋房

回覆樓主

同我一樣,我2個都係女,不知幾開心,我老公知我有第二個個陣都同我一樣諗法想要多個女,等2姊妹感情好d。同埋大女好中意同女仔玩。但D人好搞笑,一聽到第二個都係女就叫你生多個,又話唔緊要啦咁,我每次都會講,我好開心架,生到2個女我中左六合彩啦,女仔痴家D架

別墅

SandyBabyChu 發表於 17-8-16 12:22
唉!生兩個女唔好咩?

點解d人一聽到我呢胎係女,d反應咁架……

話你嗰啲人根本唔識嘢, 而家 係女少男多嬰兒人口 , 第日女仔長大咗會好矜貴, 因為男人多女人小

男爵府

回覆樓主

生囡不知幾好!啲人咀賤唔洗理!

大宅

回覆樓主:

朋友話,生仔好聽,生女好命。
理鬼人講咩

男爵府

SandyBabyChu 發表於 17-8-16 12:22
唉!生兩個女唔好咩?

最憎呢d人,我有朋友兩個女,成日比人笑,快d追多個啦,呢胎一定係仔,如果唔係係咪你養?聽到呢d就嬲
自己都係女人,點解會覺得生女唔好

男爵府

唉!生兩個女唔好咩?

生女幾好啊,又貼心,自己鐘意就得喇唔使理其他人點講

伯爵府

其實生咩都係好
我有2個仔, 照結構話係仔我差啲喊出黎
我老公成日話係咪照錯, 佢話想要個女

但冷靜啲諗, 我愛BB, 仔或女我都愛
仔有仔好, 女有女好
把口生係人到, 你生咩都有人鍾意倒你冷水。

複式洋房

回覆樓主

2姊妹會好seeet呀唔洗理人講乜啦~~~

公爵府

cocolachina 發表於 17-8-16 19:05
話你嗰啲人根本唔識嘢, 而家 係女少男多嬰兒人口 , 第日女仔長大咗會好矜貴, 因為男人多女人小
...

話時話點解近年咁多人生仔,我身邊親戚朋友嘅仔女10歲以下,男仔7成女仔3成,好多都兩個仔,恨女恨到流口水

別墅

回覆樓主:

生仔生女都係緣份,半點不由人。我仔女都愛,無特別偏好只求BB健健康康,正正常常!

不過身邊好多人,包括同歲朋友,重男輕女的觀念仍然很強。生左第一個係女,都會追二胎想搏個仔,反觀生左一個仔0既,就心滿意足唔再生,就算再生都唔會俾人話追仔。
睇下Bob嫂就知,生左咁多個都要生,唔認追仔都無人信。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

生女梗系好喇,其實睇你點諗喇,我自己就鐘意女既

大宅

回覆樓主

同你一樣,有個大女,照左呢胎都係女,好多朋友同事問我呢胎仔定女,話比佢地知女都有人話好,有人問追唔追多個!
我當然想一仔一女完美d,但天意比兩個女我都好,我大女最開心,佢好喜歡妹妹,而家日日都錫下我個肚,又同妹妹傾偈,又話第時妹妹喊就等佢餵奶留番碗飯比我得喇!

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆樓主

我有個大女,陀緊都係女
我覺得兩姊妹感情會好d,女又sweet d又顧家
所以知道係陀女果時都好開心
不過好多人都覺得一仔一女好
其實健康快樂成長就得
其他人講乜都無所謂啦

首頁

尾頁

跳至