醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kitblack 發表於 19-1-17 12:20
心地善良, 又唔執著, 世間小有

我姐姐

我真的十分感激她。連最後一步,也一直陪著我(為我爸爸淨身)。

現在,我爸爸走了,她星期天沒錢的,很多時在家陪我貓貓(她慣了一個月只放一天假)及照常做野。

===
我勇於面對"便便"/"尿尿",也是她。一個外人,也可視便便如無物,何況是子女?(但真的好難頂!我也克服了很久,很久!而且工人才是主力的caregiver)

===
anyway, 居家安老,是十分大壓力的(也沒可能獨力成事!)。身心皆疲。caregivers 真的要好好照顧自己的體力及情緒。

作為過來人,離別雖然是很傷心和不捨!但也有種"解脫"的如釋感。

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-17 11:15
有香薰、手套……只係我一見到就會嘔。無論係動物或係人類嘅, 或許真係要一段 ...

加口罩。再不掂,加眼罩及保護衣。

無計,我也十分怕那些東西。

但我有寵物,可能易適應一點!(慣了處理寵物寶寶的大便小便)。

===
無其他人照顧?

我的心願,是做義工(or whatever),去幫助有緣人。(當然,也要能開飯的)。在台灣,居家寧養,十分盛行(寵物居家寧養也是。獸醫只是開出止痛藥物e.g.嗎啡貼)

香港真的很落後,醫護也嚴重的不足。將來,個個也塞在醫院走,可能,入院也要排很久!

政府一定要想想法子,培訓更多人材。(我覺得,寧養是相對上慳資源的。沒醫院般"專業"。但病人走得更有尊嚴!)

===
在youtube, 打"寧養"/palliative care, hospice, 外國也做很多的!香港多數只限於癌症病人。

另外,人口老化,協助居家安老的人員,也要很多!(外傭絕無可能單挑!)

===
當然,我很感激我外傭。她幫助我克服對便便的恐懼。哈哈!(尿片時,她一定選最難頂的posts, 永不讓我難受!我才能一步一步克服過來。她服待我爸爸便便,可能是個多小時的!一定要 make sure,他宿便清了才"收手"。我真的沒她的耐性及"執著"。)

慢慢來吧!我也克服了幾年才ok。哈哈!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 19-1-17 20:58

多謝鼓勵。小朋友嗰啲我都勉強接受。 我係一見到再加食飽嘢就會嘔。如果當日冇食咗嘢先處理會好少少。
我會繼續努力
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 19-1-17 20:58

冇其他人幫到手。女只得一個,其他男性啋你都傻,覆診各樣都係我。 我有抽時間做義工,不過冇你嗰啲咁大志願。只係去老人中心做運動嘅時候指點下佢哋、派下物資、安排座位…… 如果工作安排到,稍後可能會再幫多少少手

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-17 21:22
多謝鼓勵。小朋友嗰啲我都勉強接受。 我係一見到再加食飽嘢就會嘔。如果當日冇食咗嘢先處理會好少少。
我 ...

未計我媽媽那些日子,我看了兩年多,才能接受處理便便/嘔吐物等等(全套口罩,手套計)

這個這程真的不簡單。也很感謝,我工人一直也是落力的處理,我覺得"好醜",才的起心肝去處理。

後期我爸在廳便便。每天也跟便便"相對"。我見到慣,聞到慣。哈哈!(我姐姐要爸爸便便很久!make sure 沒宿便)(香茅味,最能蓋便便味的!)

===
我想向醫護方面發展,不是"偉大"。一來,中年就業,有什麼行業是ok的?(我本身專業其實ok的)

二來,在人生最後的過程中,能夠被溫柔又忍耐的照顧"包著",是很幸福的事(我在醫院,見到很多!特別是爸爸今次走的病房,上上下下,也是十分好的員工。個個也是細細聲。態度也是十分好的。)

===
不知了。未來的路/要受的訓練,很長。哈哈!(如果我未死)

===
信我,無人天生習慣處理便便/嘔吐物的(包括我姐姐)。迫下迫下,就要面對!習慣,是迫出來的。

妳真的不ok,買多個眼罩。 (醫院換尿片,有些阿姐也有用的,頭面罩。)

當然,希望妳媽媽健健康康,大家開心 (我爸好少嘔的,記憶中,好像沒有? 我是處理我貓嘔)

===
新年近了,記得把握時間 " 示愛"。把愛的回憶及安全感,一直儲在雙方的心吧!(腦退化,能"蠶蝕"記憶,但不能"蠶蝕"心裡的快樂及幸福感的。嚴重腦退化的人,一樣會時時笑)

===
well, 講就易。局內人,無日無止的處理污糟物,真的好慘。對某些人,要很長時間去"接受",對某些人,直頭是做不來。無計。不是有這個姐姐"永不放棄"的清潔態度,我也未必克服到。

總之,居家護老,"支援"是十分重要!不是"單打獨鬥"能面對的。

加油!(and, 不要吃那麼飽 。6-7分飽夠了。)

寶石宮

hker 發表於 19-1-18 00:38
未計我媽媽那些日子,我看了兩年多,才能接受處理便便/嘔吐物等等(全套口罩,手套計)

這個這程真的不簡 ...

感謝你每次留言都好詳細回覆,睇到你嘅留言其實我都要反省。 尤其你之前提嘅自己人都介意……
眼罩對我嚟講其實冇乜關係,因為我本身有戴眼鏡,可能真係初初要接受。有啲難頂。 希望習慣咗會好啲,應承下次入嚟唔好放負
其實有打算進修有關課程,可能開拓第2事業或者對照顧家人更得心應手,不過仍未動手去搵

侯爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-18 06:57
感謝你每次留言都好詳細回覆,睇到你嘅留言其實我都要反省。 尤其你之前提嘅自己人都介意……
眼罩對我嚟 ...

沒什麼反省不反省。 想嘔就是想嘔。哈哈!要時間適應,慢慢"怕少點,嘔少點"。

===
我什麼也保護衣物需要呀,最好頭及身罩。哈哈!(後來ok 了!可以不用口罩!聞慣了。見慣了。)

===
不過,如果真的想從事"護老" /"醫護"行業(作為第二事業),真的要多多珍惜現在的"實習機會"了。再培訓局,有很多課程的,按摩班也有。(大學生不可讀)。如果妳有時間,可讀讀,又學到野,又有津貼。作為轉職訓練,十分好。

===

居家護老的caregivers, 老人家在生時,無法好好發展事業。老人家走了,點算呢?(我們也要為自己退休計劃的!)

總之,死了,未必是件壞事 (當然,不可自殺啦!)2064 年,香港女性的均壽,可能去到92

===
未死得的我,又要賺錢,又要賺功德。護老/善終事業好像幾適合。(台灣做得真的十分好!特別是善終服務的配套!youtube 很多。)

我92 or 82 歲時,也想別人對我好一點。給我安慰的說話,待我如bb/ 貓/狗的寵愛。哈哈。(博愛醫院,很多護士及職員也是很好的。 很感謝他/她們)

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-11-20 13:00
有呀! 不過已經係過去咗嘅事。 乾到,營養師都要我哋買橄欖油加喺啲食物度。 只係食飯一陣都抓到出血,當 ...

我阿爸又係12月頭中風, 而家有少少腦退化! 岩岩先出院!我亦剛開始學習照顧中風病人! 今日第一次幫我爸沖涼! 我爸又係夜晚除片痾尿, 真難攪!

我爸以前又係好乾成日抓, 上做要搽E院比D cream, 但家人有做 手工皂, 用左好左好多, 連 cream 都唔使搽! 但住左個幾月出院後又痕番, 今日開始用番手工皂. 睇下有冇好轉番! 你可試下比你媽用手工皂!

寶石宮

catcatray 發表於 19-1-26 23:13
我阿爸又係12月頭中風, 而家有少少腦退化! 岩岩先出院!我亦剛開始學習照顧中風病人! 今日第一次幫我爸沖 ...

多謝你嘅回覆。
你爸爸中風、有腦退化、夜晚要換片,你一定好辛苦。
多謝你嘅建議,不過身體乾嘅唔係媽媽。係外婆,已經走左。 我由要照顧兩個腦退化,變成照顧一個,所以我間唔中會喺度叫救命。 不過我媽也有皮膚乾嘅問題,後生嘅時候會用番梘。老咗唔肯用,要用梘液,唯有多啲提醒佢搽cream保濕

你有機會都要爭取時間休息或者搵人幫手。唔好捱壞自己

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

搵到呢個post 好好大家會經驗分享 我都一路追返之前
政府支援唔太多
院舍又唔知等幾耐
依家嚟緊會請工人 老實講完全無經驗

伯爵府

恭喜發財!
祝願各位家中長者身體健康,
精靈過人,
聽聽話話!
:gung:

別墅

hker 發表於 19-1-15 20:36
JM,又一段時間沒上來了。

我爸爸,聖誕節回天家了

hker, so sorry to hear that... 請節哀保重。

我太耐冇入嚟喇,之前畀個衰印傭玩謝,想入嚟呻吓都冇時間冇精力。

希望hker 同大家都繼續入嚟傾計、交流、發洩、打氣、分享。 相信大家都有同感,呢度係畀到身為照顧者一個雖然係無形但係好強大嘅支持。 起碼令我唔再覺得自己係孤身作戰(有時仲要畀啲親戚指指點點),而係有好多身處响唔同地方嘅同路人一齊努力,希望可以盡量照顧好我哋至親至愛嘅父母。

大家加油。祝大家豬年身體健康,心想事成!

珍珠宮

剛看到此POST

樓主好正面的態度

寶石宮

crazy_ing 發表於 19-2-4 23:40
搵到呢個post 好好大家會經驗分享 我都一路追返之前
政府支援唔太多
院舍又唔知等幾耐

我都好耐冇入嚟,有時都忘記咗。
照顧者真係需要互相打氣、支持。
腦退化嘅家人暫時都未住老人院, 上次因為幫家人清理異物搞到嘔,入嚟放負。
上次應承咗要努力面對,今日再次面對,竟然接受能力高咗好多。
各位照顧者保持身體健康。近來仍然好多人病倒

伯爵府

ChenLee 發表於 19-2-12 00:42
hker, so sorry to hear that... 請節哀保重。

我太耐冇入嚟喇,之前畀個衰印傭玩謝,想入嚟呻吓都冇時 ...

唔好意思,我都太耐冇入嚟啦,
又懶冇追到之前嘅帖,
唔知道hker爸爸嘅事。

hker jm,保重呀,
唔好太難過,
其實從另外一個角度睇,
係你爸爸同我爸爸都唔使再受苦,
坦白講見到自己父母生活質素下降,
過啲咁嘅生活其實係受緊苦,
而家你爸爸可以同你媽媽在天國團聚,
我爸爸又可以同我媽媽一齊團聚,
人始終有一去。

我今日去抹父母個碑,
雖然已經隔咗幾年,
但係都係忍唔住,
可能仲係要時間慢慢沖淡,
總會過去的,
振作对自己好d呀!

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-27 23:59
我都好耐冇入嚟,有時都忘記咗。
照顧者真係需要互相打氣、支持。
腦退化嘅家人暫時都未住老人院, 上次因 ...

做多幾次就會覺得冇乜嘢,
始終係自己父母,
靠自己好過靠其他人,
相信自己父母都想畀自己仔女掂,
好過畀其他陌生人出手,
最緊要係有便便,
冇poo poo 冇wee wee 你仲煩。

寶石宮

hsbc005 發表於 19-3-2 16:53
做多幾次就會覺得冇乜嘢,
始終係自己父母,
靠自己好過靠其他人,

多謝你分享同鼓勵,我第二次做已經冇嘢喇! 易地而處,轉另外一個角度去睇。
佢整污糟咗洗手間,我用水喉沖已經好方便。如果喺客廳或睡房就難搞啲。 以前有兩位家人需要照顧,而家得番一位我會更加珍惜

侯爵府

各位的祝福,支持,收到了!

願所有同路人(esp腦退化) ,也感到"being supported" 。

現實上,居家安老,困難重重, 樣樣也好像"死結"一樣纏實我們。e.g. 治療上/日常照顧上/專業人士協助上/照顧者身心及財力皆疲上。。。等等,等等。

===
父母走了,中年的我們,又如何重回社會呢?(看TVB長命百二X,在荷蘭,照顧父母的人,也可count 工時的。也得到退休保障。香港什麼也沒有)

===
BK完全不尊重照顧年老父母的sharing, 我仍是十分不爽。(親子,只是父母親子女?愛是這樣單向的嗎?)子女想討論照顧父母的點滴,被左塞右塞,可能很快"被摺"?

====
能夠伴著"至親至愛"去面對"老病死"的過程,我仍是覺得"今生無悔"(我真的盡晒力!)

====
引用 法王噶瑪巴德里課程第一堂:生命與死亡
([url]https://www.kagyuoffice.org.tw/17th-karmapa/teachings/20160622
[/url]
■無常就是機會,所以剎那間充滿各種可能

生滅是萬法的本質,因為有生死,我們的生命更加多采多姿,因為有生滅,生命充滿了各種可能,例如生滅遷變造就了四季的更迭,這本身即是一種美。我們可以換個角度來看生死的美麗。

無常性就是機會,分分秒秒都是新的機會,讓我們有新的生活或新的生命,因此當我們談論「面對無常和生死」時,並不是為了嚇唬人,而是讓我們認知到這正是每一分每一秒都正在發生的事情,從而讓你不要浪費自己生命中的任何光陰。

寶石宮

hker 發表於 19-3-3 00:54
各位的祝福,支持,收到了!

願所有同路人(esp腦退化) ,也感到"being supported" 。

希望各位照顧者繼續分享。
大家都需要互相打氣、互相支持

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-5 00:24
bk上個月有訪談。
我親自同老細講咗我哋嘅訴求,希望佢可以搬返出嚟。佢冇直接應承,佢話會考慮一下。 的 ...

想問吓你覺唔覺宜家BK好多新户:( 複式洋房、大宅)係各大版面開新post?

佢哋係咪要谷吓BK, 等多D人覆和人氣?

雖然網上世界唔好咁認真,但係我覺得有D怪

首頁

尾頁

跳至