醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-6-20 18:32
今日好忙.....上午同我爸去拎助聽器。下午再去登記/申請關愛基金既長者牙科服務資助。
...

前天去申請/登記, 昨天已經收到電話去辦手續及預約牙醫。

阿爸搵嗰個牙醫, 都係聽街坊講做假牙托好好。 可能個牙醫太受歡迎, 排約見, 排到8月14日。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-6-22 07:29

阿爸搵嗰個牙醫, 都係聽街坊講做假牙托好好。 ...

咁full?
不過如果手勢好好,咁等下都值得
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-22 20:32
咁full?
不過如果手勢好好,咁等下都值得

係啦!仲諗住等1~2星期, 點知要等咁耐。 或者我爸個屋苑大部老人家都去睇呢個牙醫
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-6-22 20:34
係啦!仲諗住等1~2星期, 點知要等咁耐。 或者我爸個屋苑大部老人家都去睇呢個牙醫
...

我諗佢好手勢得黎,係優惠價,所以街知巷聞,好多人去

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-22 20:40
我諗佢好手勢得黎,係優惠價,所以街知巷聞,好多人去

我諗佢手勢好應該係, 因為街坊都有講明愛個牙醫好。 而最重要係佢係關愛基金個牙醫list裡面。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

PCCW2319 發表於 18-6-22 20:42
我諗佢手勢好應該係, 因為街坊都有講明愛個牙醫好。 而最重要係佢係關愛基金個牙醫list裡面。 : ...

複式洋房

回覆樓主

大家好,老爸因腦退化睇咗精神科已經差不多一年,近來精神科藥對佢情緒沒有改善醫生見意老爸入院試藥有機會要住1個月,現在擔心佢住院問題及岀院後會忘記更多嘢,老爸腦退化已到中期,現在真喺好煩惱

水晶宮

tabo2017 發表於 18-6-27 15:17
大家好,老爸因腦退化睇咗精神科已經差不多一年,近來精神科藥對佢情緒沒有改善醫生見意老爸入院試藥有機會 ...

咁你爸爸會願意入醫院住1個月嗎?

唔係1日或1星期, 同老人家商量下先。 而且, 隻藥有乜優點及副作用。同醫生了解下先。 我怕係新產品, 搵人做白老鼠。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-6-20 18:32
今日好忙.....上午同我爸去拎助聽器。下午再去登記/申請關愛基金既長者牙科服務資助。
...

正啊,有關愛幫補吓。

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-6-22 07:29

阿爸搵嗰個牙醫, 都係聽街坊講做假牙托好好。 ...

唔奇啊,因有關愛出錢,個個都出來睇牙醫。
當年我話幫媽睇,向社工講,點知她是慢世魔王,而我又懶問懶追,最後我覺媽都是不適合睇牙醫,都唔再問申請事情了

翡翠宮

tabo2017 發表於 18-6-27 15:17
大家好,老爸因腦退化睇咗精神科已經差不多一年,近來精神科藥對佢情緒沒有改善醫生見意老爸入院試藥有機會 ...

住院可慢慢調較藥物,我覺得是好事,你有什麼不安或問題直接問醫生,佢有佢地專業意見同方法。
你說要住一個月才出院,又真是令家人擔心日後問題,但目前以病情為重。

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-6-27 19:04
咁你爸爸會願意入醫院住1個月嗎?

唔係1日或1星期, 同老人家商量下先。 而且, 隻藥有乜優點及副作用。同 ...

老人家一定唔會願意入院,醫生主張我地常試下,但真喺怕老爸入院後會被綁

水晶宮

tabo2017 發表於 18-6-27 22:49
老人家一定唔會願意入院,醫生主張我地常試下,但真喺怕老爸入院後會被綁
...

呢個就係問題所在。 老人家已經唔願入院, 實會反彈。

問下醫生, 試新藥(真係新產品???)係咪一定要住院?

或者可以轉其他藥物嗎?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

MM2005 發表於 18-6-27 21:59

唔奇啊,因有關愛出錢,個個都出來睇牙醫。

因為我爸已經無乜牙, 所以要整活動牙托。

我今日係真善美買左樓主推薦既尿片。買左 M2(容量:2600ml) , 容量同添寧夜用M碼(容量: 2800ml)差不多。

但因為係真善美會員有9折, 折後$157.5/24片, 即6.56/片。

如果直接係添寧訂$396/箱(即54片), 就7.33/片。

如果係你介紹間藥房買就$59/9片=$6.56。 即同真善美個品牌一樣價格。

所以如果阿爸用得OK, 我應該會轉呢個牌子。 因為1次買1包及真善美店離屋企唔太遠, 好方便, 可以叫外傭姐姐去買都得。

天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-6-30 19:35
因為我爸已經無乜牙, 所以要整活動牙托。

我今日係真善美買左樓主推薦既尿片。買左 M2(容量:2600ml) , 容 ...
剛入來看到。 (我剛又北上,買水蜜桃
===

真XX的尿片好用; 但提防有"斷片"問題。 他們自己是代理,存貨也時時出問題的。(我一年遇一次; 其他牌發沒試過)

==
我爸可能身體更差了。尿片位,不停出水荳(一粒粒的出; 不是生蛇的出); 要社康姑娘處理的。

所以,我轉用abena 的網褲,配尿墊用。轉了個多星期,水荳暫時沒"重生"。

如果仍是不ok,我會轉abena 的內褲(有防水層的,質地十分好!$150@ ); 最多手洗。(我爸有尿喉,不需時時換片)

有時,老友記身體差到一個點,頂級尿片也"爛肉/敏感"。真的很頭痛。各位要小心。(社康姑姑說,"尿片位"生水荳,十分常見)

===

水晶宮

hker 發表於 18-6-30 21:40
剛入來看到。 (我剛又北上,買水蜜桃 )
===

你爸爸出d水荳, 同一般嗰d同唔同??? 會唔會發展至身體其他部份或傳染?

我明天都同老公去東部華僑城玩。 2日1夜自由行。希望唔會蕩失路啦
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-6-30 23:37
你爸爸出d水荳, 同一般嗰d同唔同??? 會唔會發展至身體其他部份或傳染?

我明天都同老公去東部華僑城玩。 2 ...
玩得開心點!放心,大把香港人,同聲同氣,蕩失路也不怕。(大陸上到bk 的!妳上來問路啦!

===
水荳,最初是紅紅地,像一粒米size. 後來越來越大,大過$1.

社康姑娘搞掂一粒。第二粒,很快又生。(我很怕是生蛇)

===
現在轉了abena 網褲,so far ,沒再生水荳

老人/bb 出尿疹/敏感,真的好慘!大家也要留心。

水晶宮

hker 發表於 18-7-1 11:16
玩得開心點!放心,大把香港人,同聲同氣,蕩失路也不怕。(大陸上到bk 的!妳上來問路啦! ...

老友, 你知唔知呢張係乜卡, 點用架?

其實我係福田地鐵站想買儲值卡, 但貪靚(無留意唔係儲值卡) 揀左呢張。

天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-7-1 12:18
老友, 你知唔知呢張係乜卡, 點用架?

其實我係福田地鐵站想買儲值卡, 但貪靚(無留意唔係儲值卡) 揀左呢張 ...
我不知呀。剛上網看,類似,上網咭(給人打機/看電視用)。(妳在那兒買?711? 士多?可不可退或換?)
===
深圳地鐵,可用wechat 付款了。(叫地鐵服務員教妳開app)

不過,大陸WeChat 戶口,要有錢才可用。(不是香港wechat)

===
我愛地鐵的儲值卡,是鴨鴨。 design不錯。

===
深圳北,可坐地鐵到了?不是沒開通嗎?我下次看看。

水蜜桃好甜,好平!行過,買番 d . ( 我買,$60, 24 個)

水晶宮

hker 發表於 18-7-1 14:42
我不知呀。剛上網看,類似,上網咭(給人打機/看電視用)。(妳在那兒買?711? 士多?可不可退或換?)
== ...

係咪呢款呀?

搭完地鐵再轉公車。

我係地鐵站部售儲值卡機買。 因為揀卡時係海盜王, 所以就按左呢卡。唔可以退, 因為已經拆左包裝。 我唯有送比國內同事用啦

水蜜桃係邊度買? 好抵食喎。睇下明天回程識唔識去。

天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至