醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 18-9-18 21:18
我自己屋企反而無做防風。阿爸嗰邊就做左。

我都好happy, 整天1家3口追戲......延禧攻略 :waha ...

無睇呢套劇。

翡翠宮

回覆樓主:

一上來唔同晒
bk攪咩
等我搵餐懵
差的唔識路入來
心情差真是樣樣不順

水晶宮

MM2005 發表於 18-9-24 21:28
一上來唔同晒
bk攪咩
等我搵餐懵

點解心情唔好呀?
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-9-25 08:32
點解心情唔好呀?

媽暫托回家後我覺差了。

水晶宮

MM2005 發表於 18-9-25 10:51
媽暫托回家後我覺差了。

始終係親人照顧會比較注意緊張d長者。

現在回家了, 由你再照顧, 好快會改善番,.唔好太擔心。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

媽暫托回家後我覺差了。

不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-9-25 15:12
始終係親人照顧會比較注意緊張d長者。

現在回家了, 由你再照顧, 好快會改善番,.唔好太擔心。

我估.....無改善

水晶宮

MM2005 發表於 18-9-25 15:36
我估.....無改善

唔好急, 比時間大家。 老人家康復時間比較慢。

我成日同阿爸講, 唔好諗住食藥或其他治療可以令佢回覆未中風之前。

始終年紀大, 現在可以做既, 只係延遲退化, 盡量做好保養。

盡量做好自己可以做, 盡量令老人家舒服, 其他.......盡量平常心看待。 生老病死, 每個人都會經歷。

JD930    發表於 18-9-26 14:05
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 18-9-25 15:36
我估.....無改善

盡人事但求無愧於心。 打風落雨咗兩個星期,家人兩周無去老人中心, 我亦都少咗去照顧佢。 這兩周我都覺得佢差咗,如離開屋企忘記關門或者其他…………
令到我今朝忍唔住爆佢, 話完佢自己又好後悔 ,真有啲不孝

侯爵府

媽暫托回家後我覺差了。

不知說什麼好。希望,妳媽媽越來越好。

有時,送父母入安老院,但父母身體又一步步轉差,一定十分自責。妳那麼孝順,一定更加難受。(我比較放得低; 入得安老院,預了老人家情況比在家差。但真的沒辦法呀!去到失去自理能力的情況,獨自一人怎照顧?屋也不是大。想用工具幫幫手也不能)

===
我爸昨天十分好。教他的說話,也懂說(懂叫我妹的名字; 晚上懂說"出街玩")。
但他昨晚沒睡,今天又是"睡寶"。尿也不好。我也down down地。照顧這樣的"睡寶",最少要兩人才夠力。

大家一起加油啦!

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-25 22:19
盡人事但求無愧於心。 打風落雨咗兩個星期,家人兩周無去老人中 ...

有時忟到我都爆下佢

寶石宮

MM2005 發表於 18-9-26 15:26
有時忟到我都爆下佢

大家要練成時運高、聽唔到、睇唔到,睇到都要扮睇唔到。爆完又內疚好慘。

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-26 15:27
大家要練成時運高、聽唔到、睇唔到,睇到都要扮睇唔到。爆完又內疚好慘。
...

你說的.....應該是長者

翡翠宮

回覆樓主:

大家都話搬去了醫護健康找不到,
我同小妹妹講,佢話應好易搵,我仲大大聲話佢,你咁叻搵比我睇,佢竟7分鐘搵到出來比我
佢話都估到搬去醫護健康。
唔明,佢點解咁醒

寶石宮

MM2005 發表於 18-9-26 18:35
你說的.....應該是長者

我係講緊長者呀!!有時照顧佢哋好激心、好勞氣。真係有爆炸佢哋
不過我之後我都會反省。所以更加要整番個關懷長者嘅版塊, 介紹老人中心 、照顧各類長者嘅需要或者照顧者嘅情緒支援等等都好緊要

侯爵府

MM2005 發表於 18-9-26 18:39
大家都話搬去了醫護健康找不到,
我同小妹妹講,佢話應好易搵,我仲大大聲話佢,你咁叻搵比我睇,佢竟7分鐘 ...

因為,大分類是"由家出發"。 (其他大分類 "吹水玩樂/時事理財/媽媽天地/育兒教育/情報分享"也不適合的)

===
我們寫開寫慣,當然估到被"塞"去那兒。試想一個新入來的人,怎會走入"醫護健康"找老人資料?而且,"醫護健康" 的版面,有很多不同病的分享。如果我是"新人"(找照顧老人的資訊),未必會太留心看那個區(太多不同的病了; 有點亂)。

===
有些特別的"話題/群組",我覺得有必要成立特別"專區"的。e.g.單親天地。同路人可在那區傾下講下紓發下。(那些媽媽/爸爸所面對的問題;跟"媽媽天地"入面的問題,未必一樣。(雖然,同樣是媽媽/爸爸)

同樣地,"照顧父母/長者",我也覺得有必要成立"專區"的。我們的話題,不一定是"醫病"。更多時候,是我們(caregivers) 傾下講下,開心下,也減減壓。
===

翡翠宮

hker 發表於 18-9-26 21:25
因為,大分類是"由家出發"。 (其他大分類 "吹水玩樂/時事理財/媽媽天地/育兒教育/情報分享"也不 ...

無計,講明親子王國,當然是親子最大題。

愛睇 長命百二歲,最近睇到話有個國家有電視台轉屬叫老人台,專比長者睇,初做大家都話唔掂,越做越受歡迎,我都有興趣,可惜香港無。

翡翠宮

回覆樓主:

哎呀,激C我,
我剛上了MTR幾分鐘,才想起要問藥房營養奶幾錢,見到其他野好平,仲平過我處,買了就走,行一圈商場就上MTR
大鑊,我完全忘了我來的 目的,
記性超級差

侯爵府

MM2005 發表於 18-9-27 14:09
哎呀,激C我,
我剛上了MTR幾分鐘,才想起要問藥房營養奶幾錢,見到其他野好平,仲平過我處,買了就走,行 ...

妳又去了邊間藥房?分享下好呀!

你估,我們仍年輕嗎?我要不停數手指,purpose 1 , purpose 2 等等。

購物時。盡量把shopping list寫在手機。

妳就好啦,時時找到賣平野的藥房?元朗真的沒有。(或者,元朗藥房只愛做藥妝店)

翡翠宮

hker 發表於 18-9-27 22:43
妳又去了邊間藥房?分享下好呀!

你估,我們仍年輕嗎?我要不停數手指,purpose 1 , purpose 2 等 ...

我鐘意行藥房,去得多咪見囉,
藥莊都有平貨的,可能你未遇見

那日去葵涌廣場,隔離天橋落去的,有兩間藥房,兩間都平。

今日深水埗藥房買了位元堂中藥防掉髮洗頭水$42,超平,我處都要$45

首頁

尾頁

跳至