醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-18 22:23
乜元朗有間咁嘅餐廳?
終於係錦記買咗梗米,原來同珍珠米唔同,不過,我媽咪唔係好鐘意食粥,要唸下點整俾 ...

新yoho b d cafe. 全港只有一間。(不過很細)(我taobao居然找不到那3d 飯模,哈哈!)
梗米不是珍珠米啊。當韓國蔘雞湯,塞在鵪鶉入面,加d 紅棗栗子可不可?(記著蓬合pat pat)

平時的飯,我也愛加黃薑的,好像也是暖胃?

or, 當飯用 ,煲入紅豆沙?我時時煲紅荳沙給爸爸的(但要小心糖份量)。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 17-8-18 21:20
我份人很怪,不會為失去了的太傷心。
但,很快把一切也鎖上,沒勇氣去看。

不快樂的事情不要看,
過去的就讓它過去吧!
大家齊做開心快活人!

鴨仔餐廳??真名?
好吸引喎,賣相又靚,看來味道不錯。

翡翠宮

回覆樓主:

什麼3d飯模?

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 22:51
什麼3d飯模?
那鴨仔飯團的模,是3d 立體的。

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 22:53
那鴨仔飯團的模,是3d 立體的。

啊,你想倒模
我以為手搓咋,
但又好鬼吸引,好像唔多岩你,一陣你爸見到,捉佢游泳就煩

hker    發表於 17-8-18 23:22

大宅

hker 發表於 17-8-18 22:42
新yoho b d cafe. 全港只有一間。(不過很細)(我taobao居然找不到那3d 飯模,哈哈!)
梗米不 ...

新yoho 暫時對任食韓式炸雞那間,等遲啲冇咁多人先去試
我係錦記十幾呅買咗一大包黃薑粉,用嚟醃肉或當調味料用。我已戒飯超過10年啦,1年應食唔多過5碗飯,全家只得媽咪食飯,難怪媽咪望住我地冇人食飯佢都開始唔肯食,而家轉咗珍珠米又食番多少少

另外,請問元朗有冇拉拉褲買,我想買一包試用下,下星期會搞番張tag n go 淘宝去

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-18 23:16
新yoho 暫時對任食韓式炸雞那間,等遲啲冇咁多人先去試
我係錦記十幾呅買咗一大包黃薑粉,用嚟醃肉或當調 ...

nene? 一般啦(旺角) 。其實,我真的覺得以前kfc 好味d . 韓國近日蛋發瘟(殺蟲藥過多),即是,雞也可能發瘟(殺蟲藥過多)。今天韓報紙不停出新聞(我自學韓文的,。。。句句用釋,我能看懂韓文的,哈哈!)
不吃飯?只吃肉?不餓嗎?我一見到石頭窩飯,什麼戒飯決心也放棄。哈哈!

添寧日間。(最平,是元朗郵局後面賣尿片那間; 樂康軒也有)。妳想試些taobao的告訴我(永福)。我拿給妳。晚上用,就要買tena plus/ abena/ moli care 才夠吸力啦。

taobao 用pps ok了,或,八達通,tap and go, 用來網購/ android pay. tap and go真的好方便。又不怕給人偷用大大鑊。不過,沒儲分。well, 先使未來錢我也不喜歡。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hker 發表於 17-8-18 22:37
妳99 真的超級幸福,有妳及伯娘。親生女,也沒有那麼好!可能趕她走/不理她。
45 吋腰?暈!我媽生前也好 ...

冇辦法。佢仲有柏金遜。近排仲肝硬化抽腹水。糖尿傷口難好。屋企佢哋唔識處理。奶奶而家自理只洗面、擦牙同飲食。其他都要幫。。。即係沖涼、大小二便、換衫褲鞋襪。。。。要包片。而家退到夜晚唔識醒按鐘叫人幫佢去小便。深層瞓到天光。所以有時好似小朋友尿床咁。佢行同坐起身都要扶。日日都俾大伯同老爺閙。唔閙都話。。多時仲爆粗。老爺又唔想佢入護老院又忟到成日爆粗。咁上點??照顧唔貼身。扶又唔係扶。睇又唔係睇實。掉低佢一個屋企綁住。自己就落樓下起碼半個鐘。試過返到屋企見佢跌倒。藥又漏又唔準時。有時忘記野又話奶奶催佢。試過鞋又冇著返中心、睇日間眼科又冇攞紙。今日又拎冇鎖匙。。。冇辦法唔考慮埋買位。

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-18 23:37

冇辦法。佢仲有柏金遜。近排仲肝硬化抽腹水。糖尿傷口難好 ...
大吉利是,不要怪我多口,我媽是肝病死的。
抽得腹水,真的有心理準備了!入醫院多過回家。抽完,又肚脹好快要再抽。跟手,眼黃皮膚黃。我媽好像沒有活到1 年(自腹水出現,她時時說痛,應是肝癌了,但醫生及我們也沒有驗,我媽末期肝硬化7年, 受了很多苦)。

其實,半夜不吵仲好!買添寧夜用尿片,一條用到天光(3000ml 的)。我爸便是那樣,我覺得幾易照顧啊!最難頂時間,是他每小時也要去洗手間。不停吵。

好好對99 吧。如果她真是痛的,又負擔到,給她買點片仔廣吧(現在好像$400-500一粒,去北京同仁堂買,出面好多假)。我媽後期時時也說痛/ 壓著。看中醫吃中醫,嘔到標冷汗,全身蒼白的。只有吃了片仔廣,她便睡覺。她說很止痛(片仔廣專針對肝病的,但真的好貴)。

如果,在家沒有能力照顧,快點去買位安老院吧!探多d , 讓99 知道仍有人疼她的。如果家人沒能力,社工申請"衰仔紙"吧。(現在還有嗎?)。上期按金先自付,約個多月後,社署會發還。尿片/ 院費全包的。

祝福!

伯爵府

hker 發表於 17-8-18 23:56
大吉利是,不要怪我多口,我媽是肝病死的。
抽得腹水,真的有心理準備了!入醫院多過回家。抽完,又肚脹好 ...

我都知去到咩地步。暫時未發現有癌。所以最近想接受社工建議。因為年頭入院近一個。幾個月前又再入。兩次發燒佢哋都唔知。係去到嘔先按平安鐘。本來唔想按。。。怕俾人閙喎。因為大伯伯娘响度。話怕人地閙點解自己唔送醫院...@.@ 佢哋唔知唔識肝出事好煩亦好快冇。我老爺夜晚唔准佢9點幾瞓。又話佢唔叫去厠所濕晒麻煩。我後來叫伯娘幫佢夜晚著醫院用果啲片唔好著內褲款。有申請野,但老爺成日話唔記得攞單,攞咗唔記得放咗邊。又話驚報數用得多俾人閙。。。真正用片邊會攞番每月幾佰呀!我爸媽哋都話盡量做啦!因為我爸中醫、哥都係醫護所以唔識都略知嚴重性。伯娘只好需要我就教佢做法。因為伯娘新移民。老爺成日話佢唔識野。。。唔識野都肯幫手照顧仲想點呀!起碼佢冇閙冇怨言先啦。
我女2001年1月8日QE出世  

翡翠宮

回覆樓主:

前排巳講,不用衰仔紙了。

翡翠宮

gloriap 發表於 17-8-18 23:37

冇辦法。佢仲有柏金遜。近排仲肝硬化抽腹水。糖尿傷口難好 ...

你老爺超級過份,自己老婆都咁對待,睇來老人院好過在家住
你老爺有腦退化?常常忘記野!

大宅

MM2005 發表於 17-8-18 12:48
佢要返屋企,你點做呀?
如果我唔係度,阿姐就慘了,佢會係屋企找圍走,又執晒野納袋話要走人...如果我係度我就慘了,我會問佢呢度唔係你屋企咩,有時話係有時話唔知,跟住我要佢講一次屋企地址,跟住佢又問咁即係唔駛走喇?我話唔駛喇,佢好以放下心頭大石咁,但唔駛一分鐘又問過.....就係咁不停每隔一分鐘重覆一次,直至佢訓覺為止。有時佢唔聽講,又黎納袋走人..真係好累架..

大宅

tabo2017 發表於 17-8-18 15:56
老爸日日亂放嘢,我就日日放工幫佢揾就嚟累死
我媽都係咁架,摷到D野亂晒,都搵唔到係邊 =(

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-19 01:15
我媽都係咁架,摷到D野亂晒,都搵唔到係邊 =(

嘩,你要上班仲未睡覺?

大宅

gloriap 發表於 17-8-19 00:21
我都知去到咩地步。暫時未發現有癌。所以最近想接受社工建議。因為年頭入院近一個。幾個月前又再入。兩次 ...
睇你奶奶咁嘅情況,都係儘快幫佢排老人院,如果揾到政府資助嘅最好,起碼多啲人睇住,連早啲瞓都唔俾好慘...

伯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 00:45
你老爺超級過份,自己老婆都咁對待,睇來老人院好過在家住
你老爺有腦退化?常常忘記野!
...

最近越來越亂。。之前成日唔俾柏金遜藥奶奶食。奶奶又拒絕食。而家我一個月幫佢執藥一次。藥又多,而家少咗啦。一朝食十粒左右。有時都走晒時間或食少餐或聞漏氣。。。因有哮喘。老爺果時話個盒寫毒藥唔好食咁多...激死。果時食半粒咋!而家進步到食粒半;唉。。。。

大宅

hker 發表於 17-8-18 21:20
我份人很怪,不會為失去了的太傷心。
但,很快把一切也鎖上,沒勇氣去看。
鴨仔好得意呀,好想整比媽食,哈哈...
有時我會跟媽一起看小時候的相片,真的好懷念又難受,好多時都睇到忍唔住喊..

大宅

gloriap 發表於 17-8-19 01:31
最近越來越亂。。之前成日唔俾柏金遜藥奶奶食。奶奶又拒絕食。而家我一個月幫佢執藥一次。藥又多,而家少 ...
可唔可以請工人呀?好像佢地兩個都需要有人睇住呀

伯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-19 01:22
睇你奶奶咁嘅情況,都係儘快幫佢排老人院,如果揾到政府資助嘅最好,起碼多啲人睇住,連早啲瞓都唔俾好慘.. ...

佢哋覺得佢瞓得早又多尿。冇咩郁都咁攰。。。佢上兩個月入院係腹水腫脹都釘咗地寸步難行同尿道炎發燒。其實落車4點左右佢已唔妥,但佢哋冇發現。直到沖完涼行唔到。。食飯時食唔到仲嘔先識佢有唔妥。拖咗幾個鐘。又俾救護車果度話。。。。上次跌倒撞到拖咗一日仲話得勁!我話下次我等阿爺你自己同醫生、醫務社工講。下下俾人話我受晒。老爺成日話唔識講†‗†

首頁

尾頁

跳至