醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ChenLee 發表於 18-10-28 09:47
印傭姐姐辭職唔做,又未搵到新姐姐。請問各位知唔知響邊度可以搵到有相關經驗嘅幫手可以到家裏 照顧有腦退 ...

盡快找吧!找不到,到老人院暫託也要,因為妳要返工。(日間照顧,要3:30? 4:30接回老人家的; 妳應未放工)。

其實,每個家庭也不同,對姐姐要求也不同。(除非,妳剛碰到"老人走了 "的姐姐; 她們經驗可能豐富一點; 姐姐"經驗"未必有用)。

找社工幫手,找暫託位($45/天)。趕快找姐姐吧。

祝福!

* 妳不怕貴,什麼global active 也可試(我估,他們可能對姐姐監管嚴格點?不知; 但那些"看護"不做家務的)

男爵府

回覆樓主:

我只係路人甲, 未黎過呢板, 亦無睇幾多層樓嘅留言。 我只係想係度幫大家打下氣, 做照顧者真係一d都唔容易, 你哋都係好叻, 好錫家人。 有同行者係好緊要, 有時專人醫護可以幫到嘅都不及同路人。 加油。

別墅

hker 發表於 18-10-29 12:25
盡快找吧!找不到,到老人院暫託也要,因為妳要返工。(日間照顧,要3:30? 4:30接回老人家的; 妳應未放工 ...

多謝hker!

別墅

seenfu 發表於 18-10-29 12:46
我只係路人甲, 未黎過呢板, 亦無睇幾多層樓嘅留言。 我只係想係度幫大家打下氣, 做照顧者真係一d都唔容 ...

認同, 同路人互相交流心得、加油或者傾訴係有幫助, 多謝你路人甲喺呢度留言替大家打氣。希望大家多啲認識腦退化病人, 對佢哋多啲包容,令我哋帶佢哋出街都唔會覺得咁尷尬咁徬徨咁不知所措。

水晶宮

ChenLee 發表於 18-10-28 09:47
印傭姐姐辭職唔做,又未搵到新姐姐。請問各位知唔知響邊度可以搵到有相關經驗嘅幫手可以到家裏 照顧有腦退 ...

其實搵工人真係講彩數。

又怕搵到唔負責任agent, 但即使agent跟得好, 但又唔等於工人質素好。所以介紹agent比你都未必請到啱你心水工人。

我當時幫阿爸搵外傭(第1次請外傭), 乜都唔識, 就去多幾間, 見多幾間。 最緊要安排視頻時(如請海外), 一定要自己問問題, 唔好agent問問題, 由外傭答。

我自己係請左個斷約外傭, 因為當時要快及一定要識中文。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-10-30 20:15
其實搵工人真係講彩數。

又怕搵到唔負責任agent, 但即使agent跟得好, 但又唔等於工人質素好。所以介紹age ...

請問你搵個斷約外傭做左幾耐? 你覺得佢好嗎?

水晶宮

ChenLee 發表於 18-10-30 23:52
請問你搵個斷約外傭做左幾耐? 你覺得佢好嗎?

到11月中就1年啦!到目前為止, 外傭工作表現仍然好好, 做事會自動波, 會記住哂我爸覆診日子。我父母都好滿意。

外傭之前係香港做過8年, 所以廣東話完全無問題。亦都有照顧老人家經驗(4年)。

斷約外傭, 有個好處就係可以面對面同個外傭面談, 自己感覺個外傭好唔好, 適唔適合。當然就有d外傭扮野好叻,面試時講到天花龍鳳, 但做就......。

但我自己當時就覺得請海外既都係要搏, 唔知好壞。 倒不如搵個係香港既及合哂要求(識廣東話, 有照顧老人經驗, 肯照顧男老人家沖涼換片, 高大, 3x歲, 有仔女)外傭。起碼可以當面見到個人(見面試外傭時傾左半小時)問多d野, 感覺外傭質素。
天空之城, 快樂之地

別墅

hker 發表於 18-10-29 12:25
盡快找吧!找不到,到老人院暫託也要,因為妳要返工。(日間照顧,要3:30? 4:30接回老人家的; 妳應未放工 ...

社工話暫託位要提早6個月申請...
請問有冇人用過global active? 佢哋好似普通外傭介紹公司,不過好似加多咗 check外傭專業資格嘅服務,所以收費比其他外傭公司貴。同埋啲外傭全部講英文、有護士資格,可能對啲識講英文、瞓床、唔需要溝通嘅長者適合啲。
另外,香港有冇啲唔需要綁住病人嘅暫託老人院?

水晶宮

ChenLee 發表於 18-11-7 22:00
請問有冇人用過global active? 佢哋好似普通外傭介紹公司,不過好似加多 ...

其實需唔需要綁住老人家真係要睇老人家情況。

有時唔係老人院/醫院職員想綁個老人家。而係個老人家神智不清(唔記得自己中風或身體有問題), 體力不夠, 但成日想落床。對老人家及醫護人員黎講都係好危險。

我爸係醫院夜晚都會比醫院要求著背心綁住。因為佢半夜想去廁所, 但完全忘記左佢中風, 右手右腳都郁唔到。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ChenLee 發表於 18-11-7 22:00
請問有冇人用過global active? 佢哋好似普通外傭介紹公司,不過好似加多 ...

應該說是最早6個月申請咋。
我試過見心儀那間有位即同社工講,她即同我book。
其實你見有位都可即book,申請攪好可即住。

翡翠宮

回覆樓主:

耐無入來,現無溫書,去忙先。

別墅

MM2005 發表於 18-11-8 13:28
應該說是最早6個月申請咋。
我試過見心儀那間有位即同社工講,她即同我book。
其實你見有位都可即book,申 ...

原來係咁樣,等我去快啲搵下先.唔該曬你.

別墅

PCCW2319 發表於 18-11-8 08:34

有時唔係老人院/醫院職員想綁個老人家。而係個老人家神智不 ...

真係好矛盾 ,一方面驚佢跌親、 亂走、走失,但係又唔想佢俾人綁住...

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-11-8 08:34

有時唔係老人院/醫院職員想綁個老人家。而係個老人家神智不 ...

如果可以就盡量唔好綁,
綁咗只會越來越差,
我啲工人其中一個最主要嘅任務就係睇住我阿爸唔畀佢抆喉,
就算佢哋冇嘢做,
都一定要睇住我阿爸唔可以抆喉,
我係盡量唔綁就唔綁,
瞓覺嘅時候就冇辦法。

水晶宮

hsbc005 發表於 18-11-10 21:32
如果可以就盡量唔好綁,
綁咗只會越來越差,
我啲工人其中一個最主要嘅任務就係睇住我阿爸唔畀佢抆喉,

係屋企當然唔會綁啦!

如果真係有需要(高度護理)要入老人院, 又搵外傭係老人院睇住當然係好。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

ChenLee 發表於 18-11-8 21:50
原來係咁樣,等我去快啲搵下先.唔該曬你.

book到嗎?

別墅

MM2005 發表於 18-11-15 16:52
book到嗎?

度度都話要綁住,亦都唔係咁多地方有位。不過搵親戚朋友嚟幫手睇一睇,再請下假, 希望印尼姐姐快啲嚟上班。

複式洋房

關於綁唔綁, 我到呢家都唔知當初俾老人院用約束衣係我爸度對我爸係咪件壞事...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ajoel 發表於 18-11-16 12:28
關於綁唔綁, 我到呢家都唔知當初俾老人院用約束衣係我爸度對我爸係咪件壞事... ...

點解咁講呀??
當初家人住老人院或醫院,我哋有要求綁雙手或者戴手套, 因會自己拔氧氣喉及因皮膚乾燥抓到出血。 束衣就唔需要,因為活動能力比較低

水晶宮

ChenLee 發表於 18-11-15 23:31
度度都話要綁住,亦都唔係咁多地方有位。不過搵親戚朋友嚟幫手睇一睇,再請下假, 希望印尼姐姐快啲嚟上班 ...

我爸住醫院時夜晚要著約束衣。反而住1星期私家老人院(等外傭姐姐黎) 時, 無著過約束衣。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至