醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 01:21
嘩,你要上班仲未睡覺?
係呀,我放工返到家都夜喇,沖埋涼預備明早要煮的餸,整埋水果小食,就差不多而家先得閒..

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 17-8-19 00:45
你老爺超級過份,自己老婆都咁對待,睇來老人院好過在家住
你老爺有腦退化?常常忘記野!
...

我都唔知。。。唔係腦退化都會退化啦。近80。奶奶近70。
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-18 23:16
新yoho 暫時對任食韓式炸雞那間,等遲啲冇咁多人先去試
我係錦記十幾呅買咗一大包黃薑粉,用嚟醃肉或當調 ...

我都想戒飯不過未做到,而家只係晚餐戒..

我成日都想整黃薑粉炒飯等搵唔到邊度買...
今晚終於買到HKER JM 講既猴頭菇扒同豆卜,仲買左你推介既白瓜.....好期待呀....

伯爵府

pylau 發表於 17-8-19 01:36
可唔可以請工人呀?好像佢地兩個都需要有人睇住呀

冇位兼冇錢請。有大仔一家同住。所以要快排埋買位。排咗政府接近2年。老爺仲成日話入去好淒涼冇人理佢。又唔行又唔郁。邊有人理佢!人哋老過佢都冇佢咁煩,起碼識行識走!我咪話:唔係冇參觀過院舍。有幾慘呀!哼!人哋點同佢。佢寧捨麻煩。唔聽教!

伯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 01:45
冇位兼冇錢請。有大仔一家同住。所以要快排埋買位。排咗政府接近2年。老爺仲成日話入去好淒涼冇人理佢。又 ...

只係老爺未明白買位嘅意思同埋又唔想佢入。其實大伯都係。成日以為一排就有。我話最辛苦最大壓力係伯娘。。一早起身搞阿嫲去厠所換片洗屁股,跟住搞個女返學。9月小二。。。湊完返學自己返麥記到下午放工湊女放學買餸。跟住返去洗餸。奶奶4點幾放學返黎幫佢沖涼。又幫女沖涼、煮飯、洗碗。有時老爺去聽粵曲就佢俾藥奶奶。夜晚整片去厠所都係伯娘。大伯都腳痛又糖尿仲40幾腰。咁係咪做死一個。。。。老爺仲話俾奶奶困住老人中心玩同旅行冇得去。夜晚有人俾飛佢聽歌冇咁大壓力冇咁悶。。。

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 01:55
只係老爺未明白買位嘅意思同埋又唔想佢入。其實大伯都係。成日以為一排就有。我話最辛苦最大壓力係伯娘。 ...
看得出,妳真的很心痛妳99. 其實,肝病會影響"神智清醒"的。當腹水出現,肝差不多沒功能了(如果,是肝硬化引起的腹水)。沒功能的肝,毒直上腦。嚴重的會昏迷而死; 普通的傻下傻下,呆呆地。腎病也會腹水的,我媽是死於腎功能壞死!(但她一直沒有腎病的)
妳99的病極之難搞。我真擔心買位安老院也不收她。妳真的要快點去找找了!

男人,算吧呢!很長情的有,我爸就是像新不了情故事,對我媽媽了!但像妳老爺的,見不少。不過,很多時,出面有女人的。當然,他真的有心無力。老了!

快點去找了!妳同老公傾傾,那是她媽媽。一定很心痛的。

祝福!

伯爵府

回覆樓主:

其實路就諗過晒。問過晒。係早排佢哋唔想佢入。覺得照顧到。。。唔係佢哋照顧要靠伯娘,咁叫照顧到。。。。早排因院舍同星期日放假日子同大伯嘈過。話解決奶奶問題反話我哋唔係一齊住唔知佢點煩同埋放假冇得鬆。跌倒流血嚇到個女驚走入房。佢哋冇教個女尤佢走入房躲避。我哋其他樣樣都知佢哋情況。大伯喊晒話我哋冇理奶奶同佢哋冇得同女出街,樓下玩都冇!平日老爺推落去上車放學湊返黎。伯娘幫佢沖涼。我哋假期(又唔講頭兩個定邊個星期日)上黎湊住奶奶俾佢哋鬆。。。咁叫安排咩?係解決佢哋問題唔係奶奶。

侯爵府

pylau 發表於 17-8-19 01:41
我都想戒飯不過未做到,而家只係晚餐戒..

我成日都想整黃薑粉炒飯等搵唔到邊度買...
那兒只有栗米條及牛蒡扒(不好味的)。 猴頭菇扒我在元朗買的。

妳真的超超超勁!鐵人啊!

黃薑粉?印尼店大把,又平。鮮黃薑街市大把,細細粒的,好黃的。像我show 出來那鴨鴨飯,幾好味的!

妳們個個那麼勁的?不食飯????怪不得我肥了。哈哈!夠飽嗎?

大宅

gloriap 發表於 17-8-18 23:37

冇辦法。佢仲有柏金遜。近排仲肝硬化抽腹水。糖尿傷口難好 ...
真係晚一覺訓天光好過,好似我媽成晚去廁所真係無可能訓到,想唔燥都難
你試下用TENA 夜用應該可以頂到一晚,再加即棄床墊,起碼一早無咁多野做

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 02:07
其實路就諗過晒。問過晒。係早排佢哋唔想佢入。覺得照顧到。。。唔係佢哋照顧要靠伯娘,咁叫照顧到。。。。 ...
不要介意。大伯一家有拿綜援嗎?
好像,入院/ 入院舍,要扣返錢出來的。還是,少了個人,派公屋又慢d 又細d ?

正常的,應會盡快叫媽媽去安老院,又大便又小便,見到也煩。(除非媽媽大把錢/ 極之疼媽媽的)

哎!幸好還有妳頂頂。

妳99怎樣想?沒所謂?她堅持去住無人能阻她的。

伯爵府

hker 發表於 17-8-19 02:06
看得出,妳真的很心痛妳99. 其實,肝病會影響"神智清醒"的。當腹水出現,肝差不多沒功能了(如果,是肝硬化 ...

最主要我哋唔係決策。我老公做過長者服務,亦有照顧牌。但始終要同佢哋傾妥。唔可以一意孤行幫佢做。唔識我都唔識。唔識唔明咪問囉!有時一堆電話搵我。尤其入院。因為部份老爺唔清楚奶奶實際有咩事。佢哋更唔清楚。我對咗20年雖然唔一齊住。有時覆診都有陪。情況同人哋講咩都了解到。但決定嘅我就要問老爺再覆。或有支援就同佢哋講幾時會做咩。。。。

大宅

hker 發表於 17-8-19 02:10
那兒只有栗米條及牛蒡扒(不好味的)。 猴頭菇扒我在元朗買的。

妳真是的超超超勁!鐵人啊!
噢,唔通我去錯檔...我都想買粟米條但唔見有呀..你買的猴頭菇扒是冷藏的嗎?

我也肥,個肚大到,唔食飯都無用...
真係要搵時間做運動先得

大宅

gloriap 發表於 17-8-19 02:16
最主要我哋唔係決策。我老公做過長者服務,亦有照顧牌。但始終要同佢哋傾妥。唔可以一意孤行幫佢做。唔識 ...
最慘決策權唔係你手,唔同住或無照顧過的人根本唔明白當中困難,只是一味得個講字﹗

伯爵府

pylau 發表於 17-8-19 02:13
真係晚一覺訓天光好過,好似我媽成晚去廁所真係無可能訓到,想唔燥都難
你試下用TENA 夜用應該可以頂到一晚 ...

果時晚晚起身幾次又俾兩仔爺閙,整到佢哋冇得瞓。佢唔痾落片。後期伯娘買即棄用。頂到年頭左右唔掂。我早排買咗專用防水尿墊舖成張床。係流到地同佢全身濕晒。

侯爵府

pylau 發表於 17-8-19 02:18
噢,唔通我去錯檔...我都想買粟米條但唔見有呀..你買的猴頭菇扒是冷藏的嗎?
那兒有很多檔嗎?豆腐旁只有一檔? (栗米酥問她。差不多賣素的地方也有)。
對!冷藏的,我在中間開一半去剪/ 切粒粒炒栗米。

女人,好瘦也有肚的,小心是女人病。我身邊有女人病的,腰是25吋,肚仍是大。
不要飲凍飲,越飲肚壞大(子宮不好的人,肚會大)。

伯爵府

hker 發表於 17-8-19 02:16
不要介意。大伯一家有拿綜援嗎?
好像,入院/ 入院舍,要扣返錢出來的。還是,少了個人,派公屋又慢d 又細 ...

係老爺同奶奶攞。佢哋一家冇。當年寫衰仔紙同唔駛一戶人申請。我奶奶冇咩決策能力啦!決定咗再問。之前過年入院同佢講過啦。佢冇話唔去。做白內障都要我哋投票決定。醫生話佢決定唔到。

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 02:21
果時晚晚起身幾次又俾兩仔爺閙,整到佢哋冇得瞓。佢唔痾落片。後期伯娘買即棄用。頂到年頭左右唔掂。我早 ...
em...話我心地不好/ 衰
我真的覺得,他們有"私心"。是但吊命,無質素可言也ok. 總之,吊住條老命。

99 是否個疼哥哥多d ? 一切也順他,

盡做啦!世事,豈可盡如人意?有些人的緣/孽,是自己結回來的!(或前世給下的)。無從跟究。

盡做啦!特別是妳有女女的。做一個好旁樣!一個好好的人。

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 02:24
係老爺同奶奶攞。佢哋一家冇。當年寫衰仔紙同唔駛一戶人申請。我奶奶冇咩決策能力啦!決定咗再問。之前過 ...
綜援是以同住人口計的。(改了嗎?)。同住的,全家拿/ 全家無得拿。可切割出來的嗎?
除非,是傷殘津貼。

唉!苦命女人。

我媽雖然多病(肝硬化/ 糖尿/ 腳截肢/精神抑鬱/ ),她一生也好惡!好像好威威架。哈哈!所以,我爸好怕她,一直依她的,對她也好好。直到死後,也好好。除了死前昏迷,我媽每一天也好惡。仲有精神管我們功課的。我不知她叫好命/苦命了!周身病,但受盡老公女兒的疼愛。太后一樣。

伯爵府

pylau 發表於 17-8-19 02:20
最慘決策權唔係你手,唔同住或無照顧過的人根本唔明白當中困難,只是一味得個講字﹗ ...

咁我哋都有上去幫手照顧。有時連續幾日由朝做到夜晚佢瞓覺先走。但唔係日日囉。我都會幫佢換衫褲、去厠所同沖涼。食野幫佢剪同需要時餵食。尤其伯娘要返鄉下探親。。放假咪一早上去。佢返日間中心就晏啲。所以佢哋辛苦我哋唔會唔知。所以我先話伯娘雖然唔出聲,但壓力好大。佢哋只係叫伯娘做囉!最年青係伯娘。。。細我哋成十年。。只奶奶同住嘅人係未必聽。我當一歲咁湊架!

伯爵府

gloriap 發表於 17-8-19 02:39
咁我哋都有上去幫手照顧。有時連續幾日由朝做到夜晚佢瞓覺先走。但唔係日日囉。我都會幫佢換衫褲、去厠所 ...

因為上星期奶奶瞓醒扶佢去厠所幫佢清潔步行幾步都完全唔郁,要幫佢腳郁。我兩個人都咁,我先諗得老爺一個點算。所以約番社工問買位。

首頁

尾頁

跳至