醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 11:29
請問大陸淘的,
有無尿片似添寧日/夜的咁好?
日用$4.1片

添寧日我覺得麻麻。妳想要taobao,我寄些給妳試試,試了才決定!pm我。(我今次買taobao永福; 80 片好像rmb 90)

晚上是"重災區",我不敢亂用。

早上我爸很多時自己去洗手間的。

大宅

hker 發表於 17-8-19 11:07
放假?大假?9月17, 3 星期。
平時一個月放一次。(她身邊幾個朋友也是一個月放一次,個個怕出街 ...

係呀,講緊放大假,我姐姐下星期開始放啦!
剛開番taobao.account la

揾到間永福康,同唔同?可否send 番個link 俾我睇睇, 官方集运唔見有hotbuy, 是否要直接與賣家聯繫運輸方法? 謝謝

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 11:29
請問大陸淘的,
有無尿片似添寧日/夜的咁好?
日用$4.1片

你都開返個taobao account啦,好好玩架,longterm 慳返唔少,亂買嘢另計

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

太陽花0805 發表於 17-8-19 10:27
我唸你都係集中點樣可儘快幫你奶奶排到院舍,始終不同住其他你都冇乜可幫到,只希望你奶奶可在餘下日子過得 ...

同意講法。因為同佢覆診醫生都話係越來越差,照顧方面都要諗諗。係我老爺成日唔想佢入院舍。怕對佢唔好同冇咩錢。。。

我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

MM2005 發表於 17-8-19 10:30

吓,我印象中日間中心有幫沖涼喎,只是比錢囉,應好平。

其實有伯娘响度傾架!唔會賣甩佢。我同奶奶覆完診或日間中心,什至住院醫生講咩都會同番伯娘講。我會問佢明唔明?唔明再問解釋佢聽。係大伯成日當佢阿四啫。唔幫佢掉牙籤攞紙巾都發脾氣架!成日閙喊伯娘。伯娘都易喊。

大宅

約$2 一條(連運費計,永福)。用hotbuy! 只計實重。
想請問是否選擇集運?但見到運費也不便宜,是否我弄錯了

大宅

hker 發表於 17-8-19 12:20
絕對不是!
傷殘金,精神病最易拿(當然,要覆診的,不是亂說),
像我媽這樣,你說她能照顧自己嗎?她已完全沒有自理能力,醫生也不批..我還有甚麼話說....交咁多稅是為乜,我辭工照顧我媽還要靠食穀種,開支很大﹗
諗住申請果少少傷殘金幫補下都無

係呀,D輪椅路時常被車霸了,有時出入商場無人幫手開門都預左,我靠慣自己,但估唔到仲要有人趁你開門仲要推住輪椅咁SIP 埋黎, 真係對呢個社會絕望

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-19 13:50
你都開返個taobao account啦,好好玩架,longterm 慳返唔少,亂買嘢另計
哈哈...係好開心架,用PPS太方便,不過會買埋好多無謂野

大宅

太陽花0805 發表於 17-8-19 10:45
我係唔食白飯啫,但我有食十穀藜麥嗰啲粗糧,白麵包日式麵包嗰類我都好少食,應1年冇超過10個,留番quota ...
你好厲害,我覺得你一定好FIT. 期待你地多D POST 食譜,我要跟你地學野

大宅

放假?大假?9月17, 3 星期。
平時一個月放一次。(她身邊幾個朋友也是一個月放一次,個個怕出街 ...
你姐姐咁好肯一個月放一次假?真係好呀, 不過都要佢D朋友都係咁先得...
唉...我呢世都唔會咁好運搵到你呢D好姐姐

$2 一條又真的平,我得閒都要睇下你講的先, 而家買TENA 成七、八蚊條

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 09:09

嘩,咁你睡得三,四小時
有三四小時睡已好好,有時要做公司野又無得睡...我真係隨時都可以暈低訓著

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

pylau 發表於 17-8-19 16:29
有三四小時睡已好好,有時要做公司野又無得睡...我真係隨時都可以暈低訓著 ...

唉,咁你不要飲早茶,難得放假,放慢來做吧。
你工人星期日是休息嗎?

大宅

MM2005 發表於 17-8-19 16:47
唉,咁你不要飲早茶,難得放假,放慢來做吧。
你工人星期日是休息嗎?
...
哈...你地飲咁晏對我黎講不算早茶,我最遲六點幾要起身,我媽好早起身,星期日我要更早起身,因為阿姐要放假....

侯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-19 13:48
係呀,講緊放大假,我姐姐下星期開始放啦!
剛開番taobao.account la

我好少用官集,太多東西不送。打回頭仲衰。

http://www.hotbuyhk.com/shiyong

去taobao收貨地址照打ok 了。

上hotbuy 的網,會員中心,認貨物ok 了!

我自己去自取的。送上門的,我用神州。

尿片4 包,( 每包20片),hotbuy收我6kg.
神州計體積收12kg. (但神州運費平d , 上門付加費也平d ).

最近"網購天地"那邊看到,4px 好像好麻麻,我更加不敢用。

p.s.我時時買好少東西,運費1kg, 好開心!無聊又shopping.

侯爵府

fptong123 發表於 17-8-19 16:10
想請問是否選擇集運?但見到運費也不便宜,是否我弄錯了
不是。那是官集(順豐/ 4px). 我好少用官集,太多東西不送。
尿片4 包,( 每包20片),hotbuy收我6kg. ( $9+7*5)
神州計體積收10kg. (但神州運費平d , 上門付加費也平d ).

侯爵府

pylau 發表於 17-8-19 16:21
像我媽這樣,你說她能照顧自己嗎?她已完全沒有自理能力,醫生也不批..我還有甚麼話說....交咁多稅是為乜, ...
妳試多幾個醫生啊!個個醫生也不同的。半額好過無。次次覆診也問,"大"醫生,妳的朋友也有。
我見過輪椅弄花私家車,不停被罵!(死車泊在斜路)。手推輪椅好d, 輕d , 電輪椅好重!一定要用斜路上落的。香港地衰司機很多沒有那意識。加拿大是很強的!(可能多TV), 大陸現在也強,四圍cctv.

伯爵府

太陽花0805 發表於 17-8-19 10:27
我唸你都係集中點樣可儘快幫你奶奶排到院舍,始終不同住其他你都冇乜可幫到,只希望你奶奶可在餘下日子過得 ...

我本身都長期病患者。我呢排覆診都一般。力氣同氣魄都差咗啲。最緊要穩定。我都同老爺話,唔係唔理佢,係想安心啲。大家冇咁大壓力同時間鬆得到。日子耐我哋都年紀漸長,有時有心無力。多幾個月又唔知咩事!所以要快安排一下,唔係排就即有位。。我都想盡快幫佢安排社工見面落實。
我女2001年1月8日QE出世  

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

pylau 發表於 17-8-19 17:14
哈...你地飲咁晏對我黎講不算早茶,我最遲六點幾要起身,我媽好早起身,星期日我要更早起身,因為阿姐要放 ...

ok,就你時間,更早都得

大宅

gloriap 發表於 17-8-19 18:47
我本身都長期病患者。我呢排覆診都一般。力氣同氣魄都差咗啲。最緊要穩定。我都同老爺話,唔係唔理佢,係 ...

你都要好好保重身體,你同你伯娘都很難得,你老爺可能頭腦轉不過來,排老人院需時,到時,再看情况,先儘快行第一步吧

大宅

hker 發表於 17-8-19 18:20
我好少用官集,太多東西不送。打回頭仲衰。

http://www.hotbuyhk.com/shiyong

啱啱register 埋 hotbuy,又幾方便喎,可以貨到付款,係新北江有自取點, JM 好介绍,你是否在永福康官網買? 88片庄 m碼做緊 97.9人仔,腰間橡筋位緊嗎?

https://yongfukang.world.tmall.com/shop/view_shop.htm?spm=a230r.1.14.5.76bf523YabvF4&user_number_id=2958646465

首頁

尾頁

跳至