自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

睇完呢篇新聞,自己都宜家30有幾...都覺得做人唔好太執著,食得幾多就去食

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170815/s00005/1502735730968
[url=][/url]

【明報專訊】問:一名34歲的女士,左半邊身無力,並沒有典型的肺癌病徵。最終診斷卻是晚期肺癌,癌細胞已擴散到胸腔縱膈的淋巴核及腦部。肺癌一診斷便是晚期?晚期肺癌無藥可醫?

平均存活期達兩年或以上

答:肺癌可謂是無聲殺手,皆因早期病徵不明顯,患者常誤以為普通咳嗽或是吸煙引致的不適。據統計,約五成本港肺癌患者被確診時已屬晚期(第四期)。過往肺癌被形容為「絕症」,第四期肺癌患者的五年存活率僅1%至2%,大多診斷後不到一年便喪命,化療為晚期肺癌唯一的出路。隨醫療科技進步,「個人化治療」相繼誕生。透過基因測試,只要患者符合其中一項的基因突變(如EGFR、ALK基因突變),便可考慮用標靶藥。除了可延續患者的壽命,生活素質亦大大提高,平均存活期可達兩年或更長。

針對上述個案,醫生其後替女士做基因測試,發現她帶有「間變性淋巴瘤激酶(ALK)」的基因突變,便安排患者服用標靶藥(「第二代ALK抑制劑」),再配合針對癌轉移的局部治療。治療約一個月後,位於肺內及縱膈淋巴核的腫瘤消失。加上相應的局部腫瘤治療(腦擴散腫瘤切除手術、腦擴散立體定向放射治療及胸腔放射治療) ,患者體內的腫瘤已消失。現時患者情况良好,已回復正常的生活,甚至每天能進行一小時的緩步跑。根據外國文獻,她能完全治癒的機率最高可達三成。

部分病人可用「免疫療法」

但並非所有肺癌患者符合使用標靶藥的條件,能受惠於上述的治療方法。除標靶藥外,若患者的PD-1指數達50%或以上,亦會建議病人使用「免疫療法」,藉由提升病人自身的免疫能力對抗癌細胞,治療效果亦同樣理想。

文:曾偉光(臨牀腫瘤科專科醫生)

Vin仔媽    發表於 17-8-19 22:56
ying_mail    發表於 17-8-19 10:54

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

a3a 發表於 17-8-19 00:08
睇完呢篇新聞,自己都宜家30有幾...都覺得做人唔好太執著,食得幾多就去食

https://news.mingpao.com/pns/da ...

我又覺得要改左D 不良習慣.....好似我而家咁夜瞓

大宅

回覆樓主:

人生無常

ada0707    發表於 17-8-19 20:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

有時唔開心都會叫自己唔好太在意,因為好話唔好聽突然間可能遇到意外/隱病走左,以上一則新聞也是,新聞都報過跑步突然引發心臟病卒死,世事無常!命也!
倒不如為自己打氣加油… 感恩父母,感恩活著。

公爵府

回覆 a3a 的帖子

人生無常,小朋友都可以有腦癌,生命真係講唔埋!

侯爵府

回覆樓主:

人生無常,我有朋友唔煙唔酒40頭中咗,治療了幾年過身

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

現在癌症在全世界都好普遍,當你陪過親友去癌症治療時,感覺相當深,基本老中青患者都有,世界污染太利害,防不了太多。

tkkmama    發表於 17-8-19 11:26

大宅

回覆樓主

所以有乜地方想去就去,唔好plan 邊段時間做乜,活在當下

伯爵府

good_pig 發表於 17-8-19 00:32
我又覺得要改左D 不良習慣.....好似我而家咁夜瞓

唔使驚,通常呢啲唔煙唔酒生活健康正常嘅中,真係唔驚得咁多,我反而開始覺得有乜想做就做,活在當下

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

a3a 發表於 17-8-19 00:08

https://news.mingpao.com/pns/da ...

珍珠宮

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ytfc 發表於 17-8-19 11:23
唔使驚,通常呢啲唔煙唔酒生活健康正常嘅中,真係唔驚得咁多,我反而開始覺得有乜想做就做,活在當下:waha ...

平衡啦

子爵府

回覆樓主:

應該死個D唔死,唔應該死個D就死。

侯爵府

點解會喺我

珍珠宮

以前有個朋友,佢做老師,要做身體檢查,
得出肺有影,
即做手術,而家無事,

佢個時得30歲,唔煙唔酒,
唔係做body check 都唔知.

伯爵府

回覆樓主:

其實大部分癌症都不易於早期發現,所以身體檢查很重要。

我32歲確診鼻咽癌,當年醫生都說我後生,但我在醫院見到好多廿多歲妹妹係乳癌,比我更後生。

大家注重身體之餘,也應每年檢查下。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

水晶宮

回覆樓主

我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都唔信,不過我早發現,係零期,x ray都照唔到的,我咁啱做CT先見到。

我家庭醫生見到,check 左癌指數正常,話多數唔係 cancer, 叫我唔洗做手術,但法國醫院的醫生話有機會係。我再上養和睇,都話機會好低,唔洗做手術。

最後我信法國那位醫生,我選擇唔抽針,直接去割,真係cancer ! 我好大命,醫生話大部份病人有病徵已係4期,大部分冇得醫,我係好........好幸運的一位。

各位,我中的是肺缐癌,係完全冇任何病徵的,所以大家可以的話,做下body check.

寶褓保補    發表於 19-2-5 14:48
APIGMA    發表於 17-8-20 15:02

大宅

wcandtt 發表於 17-8-19 14:19
我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...

請問法國位醫生叫咩名?

首頁
12345...13

尾頁

跳至