自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

wcandtt 發表於 17-8-19 14:19
我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...

祝福你。
想問下無lala點會去照CT?

水晶宮

Yan801 發表於 17-8-19 14:26
請問法國位醫生叫咩名?

註院肺科,得一位,姓趙

水晶宮

diong 發表於 17-8-19 14:27
祝福你。
想問下無lala點會去照CT?

因為早上發現左邊手麻痺,立即去睇家庭醫生,佢話我家族有心臟史,不如去照CT, 不過到下午已經冇手痺了,但都去照,就發現了cancer

伯爵府

我唔煙唔酒,日日跑步,多數吃自家製早午晚餐,九成蒸烚焗,我都中lung cancer............連我家庭醫生都 ...
你好彩有照埋ct先可以及時發現,如果係一般body check都唔會照埋ct喎,咁咪又係唔可以發現囉?
有時,好無奈!

大宅

想問你無端端點解會做ct ?

伯爵府

wcandtt 發表於 17-8-19 14:37
因為早上發現左邊手麻痺,立即去睇家庭醫生,佢話我家族有心臟史,不如去照CT, 不過到下午已經冇手痺了, ...
你每年body check 時,係咪只有為肺部照x-ray,所以當時未有發現?
但某日,因手痳痺而睇醫生而被要求照ct觀察心臟, 然後先發現肺cancer零期?

水晶宮

回覆 wcandtt 的帖子

聽講肺線癌同煙酒無關!係因為某種大理石幅射做成!

男爵府

請問邊度做?一般做咩plan大概幾錢ge?唔該你

水晶宮

回覆 wcandtt 的帖子

死火!我幾年前都成日麻痺!睇黎都要照照!

珍珠宮

生命真係無常都冇絕對。。。

我見到身邊朋友中招都係唔煙唔酒,
多運動,比一般人健康。。。

可以想像當佢地發現自己生癌時係幾震驚。。。

珍珠宮

回覆樓主:

我懷疑將來人類會全部都有癌症

水晶宮

回覆樓主:

好難醫,不如唔好醫,去下旅行過埋其餘日子。

男爵府

點解你去照CT scan? 因為平時body check 少照埋CT scan, thx

男爵府

已經睇到你之前回覆,thx

水晶宮

狐朦 發表於 17-8-19 18:10
我懷疑將來人類會全部都有癌症

agree

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 藥有用又點, 有d 治癌藥好貴, 未必人人負擔得到. 不過我又覺得反正有病, 如果乜都唔知, 走得快倒唔係一件壞事.

男爵府

回覆樓主:

講真,有好多人生活作息健康,飲食又 健康都中招,相反都聽好多 生活唔正常但都健健康康,成日都聽好多好多依d野, 所以聽得多就覺得係整定,總之自己開心就去做去食,人活著開心先係最重要

男爵府

Ytfc 發表於 17-8-19 11:23
唔使驚,通常呢啲唔煙唔酒生活健康正常嘅中,真係唔驚得咁多,我反而開始覺得有乜想做就做,活在當下:waha ...

同你諗法一樣
其實真係唔顧得咁多,聽太多都係咁
活得開心就得,唔洗俾太多限制自己

子爵府

回覆樓主:

唉~我屋企人就是不煙不酒,患上肺腺癌仲上埋腦,開頭又是乜都check唔到以為係肺炎,2個多月就走了。
佢一年前body check仲好健康的

首頁
12345...13

尾頁

跳至