想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2015年發現有甲亢, 期間食左年幾葯後, 停過3,4個月又翻發
今日決定去睇中醫調理下, 我見好多人話元朗雞地個醫師OK, 於是去試下
- 醫師話我甲坑會難有bb...叫我放鬆d,唔好成日好唔開心咁,佢好似睇相咁...話我性格事事問原因,打爛沙盤問到篤hahah.....個人緊張,易炆陣,叫我要搞好甲亢先得,佢話會盡力幫我haha

-佢話我係熱底,而家有感冒脈象...同我用綠d睇下會唔會有bb 我問佢(因為我過左DD仲未黎M)...我問佢,我今個月飲薑茶,黑豆漿,紅組水,8珍湯,會唔會因為咁影向左黎經,佢話都會架,同埋我唔岩咁燥熱既野,最多只岩藍組水,但叫我而家咩都唔好飲住...😂

有無JM有同樣有甲亢...好擔心...已經食藥2年了

大宅

shy1437 發表於 17-8-19 15:35
2015年發現有甲亢, 期間食左年幾葯後, 停過3,4個月又翻發
今日決定去睇中醫調理下, 我見好多人話元朗雞地個 ...

甲亢看西醫吧, 有藥吃的, 很多人多成功生下bb了

複式洋房

franchoi 發表於 17-8-19 15:46
甲亢看西醫吧, 有藥吃的, 很多人多成功生下bb了

已經睇左2年西醫了

別墅

回覆樓主

雞地邊個醫師? 我住元朗,都想搵個中醫調理下 thx thx

複式洋房

bhabes 發表於 17-8-19 16:16
雞地邊個醫師? 我住元朗,都想搵個中醫調理下 thx thx

陳志成

今日做facial 時,佢個女剛有左3個月 佢俾左個葵涌叫李民, 話包生bb

佢個女本身成3個月黎一次,睇左2次就中左

但我諗住睇左元朗個個先 唔得就去葵涌

複式洋房

回覆樓主

我都有甲亢,翻發過,停左藥。啱啱驗到有只係試左3個月咋。所以如果經期排卵正常應該對bingo冇乜影響。

只係一bingo 要立即去睇甲狀腺覆診去check個指數,TSH太高會影響BB智力,嚴重會流産。但keep 住check 同食藥可以解決到的,唔洗擔心。

反而自己要放鬆心情就真,因為甲亢好受壓力同心情影響。放鬆同心情開朗可以減輕病情

複式洋房

bubupiggy 發表於 17-8-19 17:13
我都有甲亢,翻發過,停左藥。啱啱驗到有只係試左3個月咋。所以如果經期排卵正常應該對bingo冇乜影 ...

我而家食緊白色個隻,本身減到2粒後,似乎仲有d高,結果食返3粒

我都覺得自已真係要放鬆心情,因為我本身都係步伐急既人

我諗住試下川貝,d人就好似對甲亢好

大宅

回覆樓主

甲亢食緊藥係咪最好唔好有bb架?我都食左大半年藥,指數正常番,但醫生建議做手術,我自己又唔想做住!但而家無避孕,順期自然!

男爵府

shy1437 發表於 17-8-19 15:35
今日決定去睇中醫調理下, 我見好多人話元朗雞地個 ...

Jm ur not alone! 我由甲抗變甲減!一路睇內分泌科、跟醫生指示食補充劑!亦有去睇生育中醫、但次次睇呢d中醫甲狀情況又變差!所以順期自然啦!

複式洋房

wing103 發表於 17-8-20 16:51
甲亢食緊藥係咪最好唔好有bb架?我都食左大半年藥,指數正常番,但醫生建議做手術,我自己又唔想做住!但而 ...

當然最好就唔好食,但我知有分綠色同白色2款藥,我本身食綠色個隻,因為準備懷孕而轉白色個隻,但似乎控制得無綠色個隻咁好

複式洋房

hinabb23 發表於 17-8-20 22:26
Jm ur not alone! 我由甲抗變甲減!一路睇內分泌科、跟醫生指示食補充劑!亦有去睇生育中醫、但次次睇呢d ...

我有試過變甲減,停左一星期藥,再繼續食返

你變甲減有無停藥過?

大宅

shy1437 發表於 17-8-20 23:39
當然最好就唔好食,但我知有分綠色同白色2款藥,我本身食綠色個隻,因為準備懷孕而轉白色個隻,但似乎控制 ...

我果隻係粉紅色架,請問你果隻藥咩字頭同幾mg架?

複式洋房

wing103 發表於 17-8-20 23:41
我果隻係粉紅色架,請問你果隻藥咩字頭同幾mg架?

有粉色架???我個隻見d人叫1佢好似係ptu咁既名

聽日影俾你睇下

大宅

shy1437 發表於 17-8-20 23:59
有粉色架???我個隻見d人叫1佢好似係ptu咁既名

聽日影俾你睇下

我果隻係禁樣架

男爵府

shy1437 發表於 17-8-20 23:40
我有試過變甲減,停左一星期藥,再繼續食返

你變甲減有無停藥過?

甲抗時堅持無食西藥、因為當時係仁濟覆診醫生好亂黎俾唔到信心我所以無食西藥、係間中睇下中醫調理!自己正常返!「千祈咪學我!」後來隔左兩年左右、變左甲減、出左私家睇!醫生話唔駛食藥都ok!但如果要生b就食藥、維持指數2.5以下! 近排又加又減、調緊藥!

我出去試過一兩個生仔中醫、但食完d藥抽血結果都唔合格、所以我無再去睇啦!現在又係間中去睇開既普通中醫調理下!

複式洋房

回覆樓主

我三年剪有甲抗
葯停後大概一年,上年9月抽血復發,又要食返葯。
但講明想生小朋友,醫生轉另一款葯話懷孕都無問題。
4月中開始睇中醫調理
到今年7月成功咗
所以唔好擔心,先處理好甲抗指數,同西醫好好溝通,佢會幫你控制葯量。
加油!

複式洋房

wing103 發表於 17-8-21 00:06
我果隻係禁樣架

我係呢隻

複式洋房

Candybreadbread 發表於 17-8-21 07:55
我三年剪有甲抗
葯停後大概一年,上年9月抽血復發,又要食返葯。
但講明想生小朋友,醫生轉另一款葯話懷孕 ...

中醫你覺得係咪有幫助?向邊到睇?

複式洋房

shy1437 發表於 17-8-21 11:44
中醫你覺得係咪有幫助?向邊到睇?

未復發前我有keep住飲中葯,醫師係開啲令你訓得好啲既中葯,但都係復發。我決定停,靠自己作息定時,做運動,處理好自己情緒 (有運動好重要, 我揀咗我接受到既瑜珈)

我見內分泌檢血結果都好穩定,所以轉咗睇另一個醫師,真係調理身體準備生小朋友。

我完全明白你心情(我都經歷過),依家最緊要唔好心急。因為甲狀腺問題未穩定既情況有bb, 對佢都唔係一件好事.

複式洋房

Candybreadbread 發表於 17-8-21 12:26
未復發前我有keep住飲中葯,醫師係開啲令你訓得好啲既中葯,但都係復發。我決定停,靠自己作息定時,做運 ...

我諗諗住做yoga..曾經做過,係覺得有用

首頁

尾頁

跳至