跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月勳章

回覆 Rebeccabbcy 的帖子

一般二手樓要打land transfer tax, 打多少要睇你買什麼區, 和樓價, 如果是第一次買而又是自住的可以申請rebate。
如果是pre-construction的, 要打HST, 不過自住的可申請rebate, 或是一開始你同builder講是自住的, 可不用打。

別墅

陪月勳章

生活費多少好睇個人/地區啊!
MARKHAM/RICHMOND HILL的獨立屋2百萬左右
VAUGHAN有一些新區如KLEINBURG在開發中, 很新, 獨立屋130萬左右, 但你預左要守幾年才會升
MISSISSAUGA獨立屋RANGE很大,有些舊的會很平。
加拿大買樓每年要交property tax 的。

車也有貴有平的, 車的保險跟住的地方也有關係啊,如果你住的地區是常發生意外, 車保也會貴。

至於食, 因為要HST和給10-15%TIPS, 所以一般人也是在家煮飯的, LUNCH也是自己PACK, 不會像香港人LUNCH也外出大魚大肉。

你還有想知的, 歡迎隨時問我啊。

別墅

陪月勳章

我是不REAL ESTATE AGENT, 我之前是住MISSISSAUGA, 6月搬了去VAUGHAN, 所以了解了各區的樓價。不過如果你想找REAL ESTATE AGENT我也可以介紹給你, 我買樓都是找她, 她是說廣東話的。

複式洋房

kitman414 發表於 18-10-11 22:58

我是不REAL ESTATE AGENT, 我之前是住MISSISSAUGA, 6月搬了去VAUGHAN, 所以了解 ...

有冇租車agent?好似加拿大新車可租可買?

複式洋房

回覆 LilianS 的帖子

HI,

我係兩年多前回流加國, 一拖二, 老公兩邊飛, 大家唔好擔心, 經驗告訴我一點都唔難, 先要調節自己, 加國跟香港最大分別係慢3拍..... 開初時係會遇到好多問題, 住屋, 孩子學校, 心靈寂寞, 但慢慢地會習慣, 愛上慢活...

我住Mississauga, 來既時候, 大女g9, 細仔才10歲g6, 兩個初初都會掛住香港, 但好快愛上這裡沒有默書功課既日子... ...

突然有甘多香港人來Mississauga, 太好啦.....

複式洋房

445566 發表於 18-10-16 08:25
回覆 LilianS 的帖子

HI,

原來我哋狀況差不多,聽你咁講安心好多,相信小朋友們會享受在加生活。而我自己都一定會好鐘意,講真辛苦工作這麼多年,非常嚮往慢落來的生活,好好享受人生。感恩分享!

別墅

陪月勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Georgette 發表於 17-9-4 00:01
我諗我會最掛住嘅,除咗老公之外,就係淘寶

下,你真係放棄你老公呀?男人長期無太太喺身邊好易。。。

洋房

大宅

9 月開學, 8 月中才到會太遲嗎?好怕搞唔切被迫遲一個term 開學。另外,開cell phone嘅文件可以用作地址明沖嗎?因住細佬屋企,除銀行証明,好難攞多個,有冇辦法呢?

大宅

回覆 445566 的帖子

Hi, 想問下你Mississuaga 近Erin Mill Centre 好不好住呢?

男爵府

mikehappy 發表於 17-8-30 09:53
回覆 Georgette 的帖子

hi, 我都plan緊呢兩三年帶兩個小朋友回canada..而老公在港搵食. 只有我和小朋友有 ...

我都帶此打算 想問離開左加拿大咁耐 health card 果d係點搞?

複式洋房

回覆 cicylg 的帖子

Hi, 好住呀!很多香港人都在這區, 因為兩間名校在此。

大宅

複式洋房

別墅

回覆樓主

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

LilianS 發表於 18-10-10 13:57
Agent,好似bk唔比講,所以……。我哋只係小朋友去讀書,媽媽陪讀,無加拿大籍。
...

請問有什麼手續?我們都不是加籍,但打算同小朋友去加拿大讀書,可以pm我。

大宅

Q10 發表於 19-1-10 20:20
請問有什麼手續?我們都不是加籍,但打算同小朋友去加拿大讀書,可以pm我。
...

其實無身份都無問題架,只要學校收就得,比國際生學費啫,媽媽都可以讀埋一份咁最終媽媽可以讀完書後工作再申請省提名

子爵府

vami 發表於 19-1-11 04:17
其實無身份都無問題架,只要學校收就得,比國際生學費啫,媽媽都可以讀埋一份咁最終媽媽可以讀完書後工作 ...

多謝你的回覆。我們有這個打算,唔知國際學生讀小學收費大約幾多?打算住溫哥華地區,一般租apartment 2 bedrooms 又大約幾多?Thank you!

首頁

尾頁

跳至