自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lina9316 發表於 17-10-16 09:48
如果一定要買保險的話,買住院?危疾?人壽?醫療呢?有冇jm答下我。謝謝!

可考慮買純保險,但agents聽到唔會幫你開單

如公司有醫療,睇有無墊底費,無可以買topup

但醫療每項計,危疾一個lump sum,不如危疾買大啲

人壽保額自己計,roughly 用年收入減年開支減所有assets,用複息計到家人有經濟能力果年,人壽係比家人保障,佢地會長大靠自己的

總之買保險前一定要做功課,唔好信人,尤其呢度39唔識7果啲,小心收pm

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-8-23 07:10
以前無,公司有包,兩公婆兩邊都包屋企
我轉呢份工無包屋企人,我老公公司又無,突然好不安
只買住院,一年 ...

留意醫療有無墊底費,如家有儲備,危疾一個lump sum,不如買大佢好過買醫療

男爵府

麟媽媽 發表於 17-10-15 22:49
旅遊保比百幾蚊喎,點解要比保險公司賺呀?你會活到起碼88(香港男人平均壽命)不會遇上意外亦不會病,病 ...

講得啱呀
豈能盡如人意,但求無愧於心......

子爵府

CINDYC 發表於 17-10-15 21:25
我爸媽退休公務員及家屬,睇政府唔使錢。但我爸未退休前5x 歲已經兩老開始買保險,這兩年有事都係去私家, ...

我覺得你講得好啱。政府同私家各有長短處, 最好是各取其好。有能力負擔的話, 吾好每個月幾百都慳。食餐飯都用左喇!

但如果冇能力, 當然吾買, 到時等政府医。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

topyy 發表於 18-8-23 09:39
可考慮買純保險,但agents聽到唔會幫你開單

如公司有醫療,睇有無墊底費,無可以買topup

多謝你!好詳細,tip。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

乜險都無買,無$

伯爵府

felicesmile 發表於 18-8-23 09:33
我有買, 正因為窮所以買, 我個人好心急, 唔忍得痛, 有份住院保, 有病拿拿聲去私院攪掂, 如果要我去政 ...

講出重點,啲人成日話有事返政府。講真大大大大鑊就話返政府啫,但人生唔多唔少會遇到啲唔大唔少嘅病,特別係女人,身邊個個唔係上面就係下面生個瘤,良性嘅排政府真係排到天荒地老,我情願去私家快快手手搞掂佢

又好似隔離有個post 話老公發燒咗好多日,入過急症兩次都唔退燒唔知點好,我冇再追post,唔知佢地有冇買保險,但如果有買嘅,根本唔使諗可以即刻入私家check清楚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

topyy 發表於 18-8-23 09:25
留意公司保險有無墊底費

保得好好!入過幾次都唔洗自己比!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

睇你自身需要
我係家庭之柱,所以危疾,住院,意外都有,最近仲買埋純人壽。
前年入院後發覺保障唔夠想加大都唔得,因為身體開始出毛病,有某啲器官不受保。

保險係身體健康時買定保障俾自己。

水晶宮

JO_100 發表於 18-8-23 11:35
我覺得你講得好啱。政府同私家各有長短處, 最好是各取其好。有能力負擔的話, 吾好每個月幾百都慳。食餐飯 ...

我媽在政府已完成治療一年多,仍然繼續政府私家兩邊覆診。
私家醫生明顯解答係比較有耐性能譯除我們的疑問;政府則實幹,各有千秋!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

無買,我都認同大力,我吾信每個月幾百既保險,到有事時,可以claim到拾幾萬,幾萬claim到有咩用,就咁比我都吾肉痛。

如果大家有計過,供保險用黎儲,10年後,個回報係大過個保額。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Ytfc 發表於 18-8-23 11:45
講出重點,啲人成日話有事返政府。講真大大大大鑊就話返政府啫,但人生唔多唔少會遇到啲唔大唔少嘅病,特 ...

伯爵府

0q.cathy 發表於 18-8-23 14:33
無買,我都認同大力,我吾信每個月幾百既保險,到有事時,可以claim到拾幾萬,幾萬claim到有咩用,就咁比我 ...

如果買有儲蓄成份嘅保險,你講得冇錯,的確自己儲分分鐘回報高過佢

但純人壽同住院保就唔同講法,不過agent基本上唔會提純人壽,因為佢地冇肉食

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Ytfc 發表於 18-8-23 20:13
如果買有儲蓄成份嘅保險,你講得冇錯,的確自己儲分分鐘回報高過佢

但純人壽同住院保就唔同講法,不過age ...

我都係講純住院,當然,頭十年要claim, 當然好似有so, 但長線計,自己投資賺埋,仲大保障過保險

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

topyy 發表於 18-8-23 09:41
留意醫療有無墊底費,如家有儲備,危疾一個lump sum,不如買大佢好過買醫療
...

謝謝,不過危疾同醫保用法唔同
我主要係怕有事時可以有budget去做小手術、check下。好過因為慳住慳住而小事化大
大事緊係睇政府啦

珍珠宮

dp微笑 發表於 17-8-24 20:20
老實講,斷供之後我胆心嘅就係呢d事情發生! 你媽有个乖女,幫佢找數!我小朋仲細,仲讀緊書!當然我唔希望 ...

保險係比冇錢人買的。有錢人比得起洗乜買。
小事排政府會等到變大事

珍珠宮

Ytfc 發表於 18-8-23 11:45
講出重點,啲人成日話有事返政府。講真大大大大鑊就話返政府啫,但人生唔多唔少會遇到啲唔大唔少嘅病,特 ...

保險係比窮人買先有用。有錢人比得起唔洗買,小事排政府排到變大事。

珍珠宮

mandy952 發表於 17-10-16 09:22
政府冇咩

我99等政府,白等左幾個月就死左了。

珍珠宮

回覆樓主:

我同c6都有買醫療同人壽,因為小朋友好細有乜事,個仔生活都冇問題,小朋友買醫療好有用。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

0q.cathy 發表於 18-8-23 22:36
我都係講純住院,當然,頭十年要claim, 當然好似有so, 但長線計,自己投資賺埋,仲大保障過保險
...

叻,叻~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至