親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM

計劃12月先去阿德來特再去墨爾本,請問有沒有行程及住宿介紹,約5-6人,

男爵府

搭內陸機嗎

別墅

ChanBK 發表於 17-8-25 23:58
各位JM

計劃12月先去阿德來特再去墨爾本,請問有沒有行程及住宿介紹,約5-6人,

去mel不如過埋海去Tasmania!仙境吸啖氣都清新d!!

子爵府

ChanBK 發表於 17-8-25 23:58
各位JM

今個暑假去左Adelaide,其實冇咩行程,因為主要探親為主,但都去左德國村,Victor Harbour, Hallette Cove, Adelaide Zoo,Glenelg, Central Market, State Library of South Australia,仲有行下大大小小既商場,超市咁。我地hea 遊,一日只去一個地方

黎緊下年暑假plan緊再去Adelaide,但亦會去埋Melbourne,一齊share下有咩好地方去

子爵府

2024年龍年勳章

MSAA 發表於 17-8-27 01:00
今個暑假去左Adelaide,其實冇咩行程,因為主要探親為主,但都去左德國村,Victor Harbour, Hallette Cove ...

時間夠既話,一定係由 Adelaide 揸車沿海邊路邊玩邊停咁去 Melbourne, 沿路可經埋大洋路同途上小鎮,需要預起碼5日

可參考呢個:
http://www.australia.com/en/itineraries/melbourne-adelaide-gor.html

子爵府

彥彥媽咪 發表於
時間夠既話,一定係由 Adelaide 揸車沿海邊路邊玩邊停咁去 Melbourne, 沿路可經埋大洋路同途上小鎮,需要 ...

謝謝你!我老公都想咁玩,但今次可能同埋6299,唔知老人家會唔會辛苦呢?

子爵府

2024年龍年勳章

MSAA 發表於
謝謝你!我老公都想咁玩,但今次可能同埋6299,唔知老人家會唔會辛苦呢?
...

帶埋 6299 無話唔得既,因為中途必定要停站過夜,預地方與地方之間車程耐就真(e.g. 4+ hours) 老人家接受到就 ok

反而係要諗你老公頂得到嗎?要常揸車,你會否幫忙?兩個人輪流揸會好好多,因沿海建既路,自不會全是直路 highway, 要打足十分精神,分清楚單向定雙向行車,小心不要亂切線才是重點。尤其大洋路部份全是彎曲海邊路,要特別小心。你都見好多自駕意外就係司機不熟路又長時間揸車而引致。

所以你見網寫既5日你預7日穩陣d,精神夠先出發

子爵府

彥彥媽咪 發表於 17-8-27 13:36
帶埋 6299 無話唔得既,因為中途必定要停站過夜,預地方與地方之間車程耐就真(e.g. 4+ hours) 老人家接受 ...

多謝你既資訊,真係要慢慢計劃一下,我地都驚6299頂唔到舟車勞頓。

伯爵府

醒目開學勳章

試過揸車由melbourne去adelaide,沿途風景麻麻(12 apostles其實要好有聯想力先睇到),尤其去到SA,好大段都係石灰海岸,無景可言。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一個人揸車,揸咁多日,強烈建識坐飛机。我好多年外國長途揸車experience, 都唔想揸咁耐。safety comes first. 唔揸慣長途,重危險,而且no fun la. have you read about the recent fatal accident of hk people in Australia?

如果坐得domestic flights, 去 Tasmania 好過Adelaide。

大宅

多謝各位,而家想先BOOK APRTMENT,想問有無好介紹,

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

請問由香港去阿德來德,中途墨爾本轉機,需取行李過domestic過關?

子爵府

2024年龍年勳章

chiliginger 發表於 17-9-6 07:25
請問由香港去阿德來德,中途墨爾本轉機,需取行李過domestic過關?

你若一條飛出,如 CX 跟 QF 咁 (都係 one world airline group),一到 Mel 跟手就轉機既話係可以在香港做埋 check thru, 中途唔駛拎行李,就咁行去 transfer 就得

但若你在 MEL 停留得耐就要先取回行李,再行去 domestic hall check in 飛 ADL 個程

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

彥彥媽咪 發表於 17-9-6 12:12
你若一條飛出,如 CX 跟 QF 咁 (都係 one world airline group),一到 Mel 跟手就轉機既話係可以在香港做 ...

什么是 check fu

子爵府

2024年龍年勳章

chiliginger 發表於 17-9-6 13:01
什么是 check fu

即係在香港 check in 時已同時 check in 內陸個程機,登機証都會比埋你,位都畫埋,咁行李抵達 Mel 時會直接飛機過飛機,你兩手 fing fing 就可輕鬆落機兼轉機,到 ADL 就拎行李

首頁

尾頁

跳至