懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好
我早幾日驗發現BINGO,係第二胎
朋友介紹左中環陸國輝醫生

請問有無JM係睇佢?
因為我而家5W,
知唔知佢會唔會幫我照超聲波?(肚照?陰照?)
因為想快D確認會唔會係宮外孕

謝謝

子爵府

畀面勳章

jasminepopo 發表於 17-8-26 16:58
大家好

我都係朋友介紹搵陸醫生,因為唔洗點等又近中環
但我6w4時要陰超先照到,8w 就肚照到啦
你預陸醫生只係普通照下(如之後有D咩野複雜少少就搵另外C+較好),會有3-4張相,$620

所以我有睇佢之外+2個C+婦產科醫生

複式洋房

kathylala 發表於 17-8-26 17:01
我都係朋友介紹搵陸醫生,因為唔洗點等又近中環
但我6w4時要陰超先照到,8w 就肚照到啦
你預陸醫生只係普通 ...

唔該晒!佢細心嗎?
平日大概等幾耐? $620係咪有埋藥?

子爵府

畀面勳章

jasminepopo 發表於 17-8-26 17:06
唔該晒!佢細心嗎?
平日大概等幾耐? $620係咪有埋藥?

佢Ok啦,你有咩問佢,佢答到會答你
但我後期出血,問胎盤野,同政府驗到胎水擇界,返佢到照想知幾多,佢只可略略照一邊話,但計唔到4邊面積既總數,所以如你只係單單照,不是複雜野+想卜易點或即日,佢係的確係一個好選擇,如果你卜到早上11點前 根本唔洗點等,但如果平日午飯前或卜5點就起碼等1個鐘頭
$620只係齋照
要藥可叫佢開,另加錢
好似葉酸5mg 咁,因我食晒,但返健康院唔記得講食晒了,去佢到配3星期就+$40
但係佢到買惠C藻油丸超平,$200盒

大宅

回覆樓主:

我睇過佢1 次。佢個時幫我照陰超都好溫柔同細心。因為我有肌瘤。所以之後全部先去政府睇就冇再搵佢睇了

大宅

回覆樓主

我blacklist 左佢!因為我上次6wk3day 仲照唔到胎囊,肯定係宮外孕都唔即刻轉介我去醫院做手術,叫我一星期後再去覆診。

我同日即刻再bk 另一個醫生急症,即刻係輸卵管check 到bb 已經有心跳要即刻call 白車去醫院,當晚就做左手術。

如果我當時聽佢講下星期再覆診我應該內出血死鬼左(當然係誇張左,但真係好嬲)

別墅

回覆樓主

我一知道有左 就經朋友介紹去睇佢 有野問佢完全答得勁hea 甚至唔答你 個樣又黑口黑面 加上佢診所離地鐵唔近 雖然係好平 但唔會推薦佢

複式洋房

joanna333 發表於 17-8-28 16:16
我blacklist 左佢!因為我上次6wk3day 仲照唔到胎囊,肯定係宮外孕都唔即刻轉介我去醫院做手術,叫我一星期 ...

咁樣好似真係好差喎,我仲book jor今日去睇佢

複式洋房

Yimcy 發表於 17-8-29 06:44
我一知道有左 就經朋友介紹去睇佢 有野問佢完全答得勁hea 甚至唔答你 個樣又黑口黑面 加上佢診所離地鐵唔近 ...

我今日睇左佢,佢so far 都好細心,我5w照到胎囊,可能我第一個睇,佢心情唔錯

大宅

2023年兔年勳章

我今日都睇左佢 (第一次睇佢,因朋友介紹)。覺得佢好好!好nice, 好細心,有問必答。有經驗。推薦!

別墅

jasminepopo 發表於 17-8-29 11:17
我今日睇左佢,佢so far 都好細心,我5w照到胎囊,可能我第一個睇,佢心情唔錯
...

可能我唔好彩 個日撞正佢心情唔好

複式洋房

sakura888 發表於 17-8-29 15:35
我今日都睇左佢 (第一次睇佢,因朋友介紹)。覺得佢好好!好nice, 好細心,有問必答。有經驗。推薦! ...

我都係今日第一次睇呀!

大宅

大家好
我係第二胎六個月後時去睇陸國輝醫生. 因為我之前一路睇開既婦產科醫生唔再接生,但仍可以一路睇到6個月為止. 6個月之後就要睇其他醫生. 之前既醫生就推介左幾個婦產科醫生給我,最後我就揀左陸醫生(因為收費相對較平). 陸醫生給我的感覺都唔錯(照超聲波時都算詳細,問他問題,他都樂意回答). 所以就一路睇到生為止.

不過佢診所真的唔就腳(距離地鐵站好遠). 我到後期行唔郁時,就要搭的直接去到佢門口先落車.

大宅

2023年兔年勳章

jasminepopo 發表於 17-8-29 20:58
我都係今日第一次睇呀!
咁啱嘅!唔通我哋喺診所已見到面?你上午定下午?

複式洋房

sakura888 發表於 17-8-30 12:06
咁啱嘅!唔通我哋喺診所已見到面?你上午定下午?

我朝早10:15
我應該係第一個客

大宅

2023年兔年勳章

jasminepopo 發表於 17-8-30 12:07
我朝早10:15
我應該係第一個客
我係lunchtime去睇。

大宅

回覆樓主:

我係揾佢開刀,我之前有子宮手術都係揾佢做,佢做完後我子宮冇傷口,好好,相隔5 個月唔夠就大肚喇,我4w 見紅入公家,公家唔開黃體銅俾我,亦唔打針打黃體素,百無,我留院走唔到,打俾陸國輝叫佢救我轉院私家,陸醫生話私家唔收大肚有發燒加見紅㗎,叫我老公去拎黃體銅,我叫老公快快去拎俾我喺公家度食。全靠陸醫生,我 bb 而家先保得住,仲超大碼好健康,1月就開刀喇。佢係阿伯嚟,好有經驗,接生咗40 年,係同孫錫鴻,林勇行有 d 出入,style 唔同,但我覺得好可靠。我朋友生3 個仔都係揾陸醫生,之後介紹俾我,我一直睇佢,佢好為病人著想,亦唔會為賺錢。

別墅

BB防敏心得分享勳章

大家好

我都係搵陸醫生開刀接生。老牌醫生,好有經驗,令我好安心。你問佢野,佢會解答到你,但唔多野講。診金唔貴,都等得唔耐。

複式洋房

大家好

陸醫生,行內人稱他“陸sir" 他是現今很多有名產科醫生的老師,夠經驗,細心,和靄。。。

jm 們放心交自己和BB給他照顧吧 ^^

大宅

我覺得陸醫生好好,好關心病人.非常細心,佢幫我開刀手勢好好我第日已落到床唔太痛了.

首頁

尾頁

跳至