自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

例如朋友公司曾經俾人喺網上唱,件事我都好清楚點發生,其實仲有哂證據擺明係被屈,但朋友選擇息事寧人就算。

又好似近排嗰幾單,例如托兒中心呀,之前又有會所小朋友爭執等等。。
其實大家係咪真係信哂網上嘅野?

大宅

marykk 發表於 17-8-26 19:39
例如朋友公司曾經俾人喺網上唱,件事我都好清楚點發生,其實仲有哂證據擺明係被屈,但朋友選擇息事寧人就算 ...

我吾會信晒,未經求証,也不會share。 我男性朋友都試過,比個女人上網貼相唱賤男。原因係個女人追求不逐。個女人我都識,佢自己爆響口,仲覺得自己好威。

香港網络不需用實名,充斥好多不負責言論。最惨D 人又不求真相,胡亂share。

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

信晒傳媒和信晒未經証實的消息。
其實好primary source 同secondary source一定要搞清楚。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

家下收最多嘅訊息係 “街頭 吹煙/ 搭膊頭 迷魂黨。

侯爵府

回覆樓主:

講真,雖然唔會信哂,始終有個負面記憶,要幫襯時自然會避免揀有過是非嘅公司,而且有時雖然已經證實被屈,但平反嘅信息noise 就細好多,不易被發現。所以被屈始終蝕底。

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

例如朋友公司曾經俾人喺網上唱,件事我都好清楚點發生,其實仲有哂證據擺明係被屈,但朋友選擇息事寧人就算 ...

對網上嘅文章都係信2,3成。我連報紙寫嘅都唔太信(特別係方丈寫關於國泰,食環同郵局嘅報導,根本已經係針對性而唔係報導新聞)。唯有自己去睇多啲書,上堂去增進下自己既知識。

琥珀宮

絕對唔會信哂,有少少懷疑都唔會轉發。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔會信曬,好多時就算報紙都係片面之詞

琥珀宮

回覆樓主:

好多都唔信,不過當你睇咗頭一頁大家都話信呀點解當時人咁慘呀,如果提出質疑就會變箭豬,你知而家好多人都企係道德高地然後話你無同情心,所以廢事出聲,咁大個人真定假自己應有能力判斷,唔通煲藥黨講幾句又信咩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一定唔會信晒喇! 真係吹水唔埋咀!
放下自在

侯爵府

Suncloud 發表於 17-8-26 19:52
我吾會信晒,未經求証,也不會share。 我男性朋友都試過,比個女人上網貼相唱賤男。原因係個女人追求不逐 ...

如果係真嘅話咁個女人都好衰

侯爵府

(Samantha) 發表於 17-8-26 20:01
家下收最多嘅訊息係 “街頭 吹煙/ 搭膊頭 迷魂黨。

我都有收到,
究竟真定假

侯爵府

good_pig 發表於 17-8-26 20:26
我唔會信曬,好多時就算報紙都係片面之詞

侯爵府

Fion_Chan 發表於 17-8-26 20:15
講真,雖然唔會信哂,始終有個負面記憶,要幫襯時自然會避免揀有過是非嘅公司,而且有時雖然已經證實被屈, ...

但其實有啲可能係對手上網亂唱

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你要明白,人只會講對自己有利的,再美化自己些少,醜化別人些少。整個圖晝就會變晒。人性如此,好正常。信或不信,自己決定吧。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

不會輕信,更不會轉發

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

在互聯網睇到的是非,米太認真。口同鼻拗

水晶宮

回覆樓主

盡信書不如無書

所以無論網上,報紙,什至書,都不會盡信

侯爵府

tester5 發表於 17-8-26 21:02
你要明白,人只會講對自己有利的,再美化自己些少,醜化別人些少。整個圖晝就會變晒。人性如此,好正常。信 ...

無錯,只會講自己有利,再加幾個大話搏人同情,其他人聽眾當然覺得佢啱哂

首頁

尾頁

跳至