親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Lqueenie 發表於 18-6-21 09:34
冬天睇企鵝數目多嗎? 我仲掙扎緊企鵝島好還是st kilda beach

我應該兩個地方都去,有住喺墨爾本嘅朋友話Phillip island睇企鵝,唔洗買貴飛,買普通飛就得,唔知信唔信得過

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alhkwok 發表於 18-6-21 13:20
我應該兩個地方都去,有住喺墨爾本嘅朋友話Phillip island睇企鵝,唔洗買貴飛,買普通飛就得,唔知信唔信 ...

c6唔太想開咁耐車去企鵝島,但舊年有朋友去左st kilda 話得幾隻,如果我最後去企鵝島,會買升級地上觀景,睇相已經睇到位置同景觀上好大分別

係呢!你墨爾本安排左去咩地方?

大宅

stepchk 發表於 18-6-21 11:39
回覆 Lqueenie 的帖子

冬天數目都唔少喎,我揀咗近位去睇,小朋友睇得好開心。 ...

近位即係underground?我upgrade underground 因為怕冷親,免得病倒,我仲要去GC

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 alhkwok 的帖子

其實我去過二次,第一次跟團就係普通位,咁第二次就買penguins plus,咁普通位視覺係大好多既,但相對就遠觀,當然,最後都係可以近距離咁望到企鵝返屋企。貴飛係可以坐住係度睇佢爬上黎,再行條路返去,舒服少少咁多啦。二者都ok既。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 metrochung 的帖子

我唔係underground, 係penguins plus,本身果日都著咗厚衫,咁啲褸有帽我覺得ok。因為underground見到要企,我覺得好攰

珊瑚宮

如果你係買penguins plus既話,我建議你一定要預早到場,搵返個靚位坐。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

metrochung 發表於 18-6-21 14:57
近位即係underground?我upgrade underground 因為怕冷親,免得病倒,我仲要去GC

原來klook有5種位置揀,我都唔想坐室外,但亦唔想隔住玻璃望

珍珠宮

stepchk 發表於 18-6-21 16:12

如果你係買penguins plus既話,我建議你一定要預早到場,搵返個靚位坐。 ...

penguins plus最前排就係靚位? 我當日中午都係得一個食自助餐行程

珊瑚宮

咁第一行無人遮就梗係最好啦,咁佢一級級上既,地方又唔係大,但企鵝咁細就梗係前排最好。不過太早到你地預咗有排等,因為差唔多入黑佢地都未返嚟,等既時候係爆悶

男爵府

stepchk 發表於 17-8-29 09:35
DAY4
Great Ocean Road,呢日係最辛苦既一日,因為要去晒所有景點,所以渣車就用咗1日既時間,原本我係由GEELON ...

請問你係咪喺Avis官網租車?包保險係指全險嗎?thx

大宅

Lqueenie 發表於 18-6-21 13:36
c6唔太想開咁耐車去企鵝島,但舊年有朋友去左st kilda 話得幾隻,如果我最後去企鵝島,會買升級地上觀景, ...

我去企鵝島,玩埋chocolate factory & Ecoboat。另去淘金、大洋路、Enchanted Adventure Garden

珊瑚宮

taifat 發表於 18-6-21 20:59
請問你係咪喺Avis官網租車?包保險係指全險嗎?thx

佢有個基本保險,咁我再有加埋呢個

Excess Reduction (ER) [url=]
[/url]

In Australia, if your rental vehicle is involved in an accident, an insurance excess generally applies. ER is an optional coverage that reduces your financial liability for an additional fee. Varies by age of renter, location, type of vehicle, and rate. Note: ER does not cover certain loss or damage (including overhead, underbody, and water damage). Subject to the Avis Rental Terms and Conditions.

珍珠宮

alhkwok 發表於 18-6-22 05:27
我去企鵝島,玩埋chocolate factory & Ecoboat。另去淘金、大洋路、Enchanted Adventure Garden
...

ecoboat好吸引喎!我見package做緊買一送一,抵好多

大宅

Lqueenie 發表於 18-6-21 16:32
原來klook有5種位置揀,我都唔想坐室外,但亦唔想隔住玻璃望

underground係隔玻璃,我見D人話係eye level, 我見D人都建議室內,冇咁凍,因為想近睇就要早D霸位,唔想食風。 但如果真係雖要買underground要早D買定,限70人入場的。我見佢話要早一小時入場+第一隻企鵝出現之後的50分鐘,即成個過程要近2小時

珍珠宮

metrochung 發表於 18-6-22 10:46
underground係隔玻璃,我見D人話係eye level, 我見D人都建議室內,冇咁凍,因為想近睇就要早D霸位,唔想食 ...

我就覺得冇隔玻璃係好睇d, 不過要捱凍,仲掙扎緊好難揀

別墅

Lqueenie 發表於 18-6-22 10:49
我就覺得冇隔玻璃係好睇d, 不過要捱凍,仲掙扎緊好難揀

我之前響塔斯曼尼亞睇過企鵝,我地已經著埋打底褲,但個種海風係凍到入肉。

珍珠宮

kinoko_guoguo 發表於 18-6-22 11:43
我之前響塔斯曼尼亞睇過企鵝,我地已經著埋打底褲,但個種海風係凍到入肉。
...

謝謝你意見

我買訂了5 parks pass, 室內vip位

珍珠宮

metrochung 發表於 18-6-22 10:46
underground係隔玻璃,我見D人話係eye level, 我見D人都建議室內,冇咁凍,因為想近睇就要早D霸位,唔想食 ...

我改一改行程,放棄xmas lunch buffet, 改訂5 parks pass玩足一日

別墅

Lqueenie 發表於 18-6-22 11:50
謝謝你意見

我買訂了5 parks pass, 室內vip位

正呀

別墅

Lqueenie 發表於 18-6-21 11:50
市區日頭泊車多限制,不過又真係唔會開車在市區周圍走

我最終都響Avis租咗車響墨爾本自駕,因為租金比起兩個月前個價,平咗$700,不過apartment 冇停車場,擔心附近有冇停車七號。

首頁

尾頁

跳至