嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

中左沙門氏菌要痾幾耐?我b已痾左2個幾星期,次數係減少,但仲係痾好臭同有黏液嘅便便,醫生話只能痾清,但都痾左咁耐,食物方便已食得好清淡,飲冇乳糖奶粉,只用雞肉或豬肉煲飯?都仲係未痾清?前幾日以係痾清啦,有2日只痾1,2次,點知呢2日又痾多左次數.....係咪要只食白飯白粥,白面包直到痾清為止呢?我b因為痾以瘦左好多了

男爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我呀b剛中左,係醫院呀仲

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

chelchel0305 發表於 17-8-31 14:04
我呀b剛中左,係醫院呀仲

我b都剛出院幾日咋,因佢痾得太勁,痾到出血,醫生只係話要痾清,但我就唔知要幾耐先痾得清 而家唯有試吓停左肉睇吓會唔會快啲痾清先,佢食左2個幾星期白粥,白飯白面包都唔願再食

男爵府

wai0824 發表於 17-8-31 14:18
我b都剛出院幾日咋,因佢痾得太勁,痾到出血,醫生只係話要痾清,但我就唔知要幾耐先痾得清 ...
陰公,我b都係有血,唉,希望快點好反,點先可以出院?

伯爵府

chelchel0305 發表於 17-8-31 15:37
陰公,我b都係有血,唉,希望快點好反,點先可以出院?

大便再冇血,痾嘅次數少返,食得好,抽血報告冇事可以出院架啦,因冇藥食,只可痾清

男爵府

wai0824 發表於 17-8-31 17:31
大便再冇血,痾嘅次數少返,食得好,抽血報告冇事可以出院架啦,因冇藥食,只可痾清
...
下,唔係會有藥食既咩?你係邊間醫院呀?

伯爵府

chelchel0305 發表於 17-8-31 22:49
下,唔係會有藥食既咩?你係邊間醫院呀?

我係政府醫院呀

複式洋房

回覆樓主

情況完全一樣, BB已經屙左兩個星期,出院之後睇咗兩個醫生,醫生都係話要等佢屙清,已經飲緊豆奶,啲屎係冇孱但係一日都仲起碼屙緊六七次

複式洋房

wai0824 發表於 17-9-1 01:42
我係政府醫院呀

我喺港安佢都係咁樣醫,淨係食益生菌

男爵府

我係有打抗生素,吊鹽水,已經無痾一日

伯爵府

chelchel0305 發表於 17-9-1 18:12
我係有打抗生素,吊鹽水,已經無痾一日

我係醫院都有打抗生素,因我b痾左3日血,醫生怕菌入血所以要打因打左幾日未有報告,所以要keep住打報告出左血冇事就停,打抗生素期間次數係好左架,直到停針出院果2日都只痾1,2次架咋,但之後就又開始痾多返1

別墅

試下用粥水開豆奶

伯爵府

mmlmm 發表於 17-9-1 14:42
情況完全一樣, BB已經屙左兩個星期,出院之後睇咗兩個醫生,醫生都係話要等佢屙清,已經飲緊豆奶,啲屎係 ...

你b啲屎冇孱都好呀,我b痾果啲仲有呀仲有陣好臭嘅味,唔係平時痾便便嘅味,唔知點形容

複式洋房

rk2069 發表於 17-9-1 23:14
試下用粥水開豆奶

已有,煲左好多日

複式洋房

wai0824 發表於 17-9-1 23:27
你b啲屎冇孱都好呀,我b痾果啲仲有呀仲有陣好臭嘅味,唔係平時痾便便嘅味,唔知點形容
...

依家一日幾次?醫生話有孱仲係有菌呀
我仔今日食左一日藥,聽日要再觀察下屙幾多次

男爵府

wai0824 發表於 17-9-1 23:27
...

即係仲有菌喎,唔係有抗生素益生菌要keep住食咩?我女留緊院吊完鹽水而家落緊抗生素,便便都係綠有少水,醫生話出院仲會痾多個幾星期,同埋要keep住食抗生素,因呢隻菌係好煩架,會潛藏好耐又易返發,就算便便正常返都係有菌要好小心咁處理。你會唔會再返去睇一睇?

伯爵府

mmlmm 發表於 17-9-2 03:30

係呀,再睇都冇用醫生都係話只能痾清

伯爵府

章魚妹妹 發表於 17-9-2 09:11
即係仲有菌喎,唔係有抗生素益生菌要keep住食咩?我女留緊院吊完鹽水而家落緊抗生素,便便都係綠有少水, ...

因政府唔會比抗生素,果次比係因為我仔痾左3日血,怕菌入血先幫我仔落咋,我 睇左2次私家都冇比,只比電解粉同上痾,真係好煩

伯爵府

mmlmm 發表於 17-9-2 03:30

而家都仲係痾1日4-5次呀

男爵府

wai0824 發表於 17-9-2 11:55
因政府唔會比抗生素,果次比係因為我仔痾左3日血,怕菌入血先幫我仔落咋,我 睇左2次私家都冇比,只比電解 ...

有無買到保險,返私家再睇睇會唔會穩陣d?咁樣大人細路都好辛苦!我本身都諗去政府,因私家醫院佢呢個情況要隔離,保險cover唔哂,但諗到政府做法,都係留私家但就要比多d錢,但起碼安心d!

首頁

尾頁

跳至