嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

章魚妹妹 發表於 17-9-2 09:11
即係仲有菌喎,唔係有抗生素益生菌要keep住食咩?我女留緊院吊完鹽水而家落緊抗生素,便便都係綠有少水, ...

就係冇買保險呀,只能去政府

男爵府

wai0824 發表於 17-9-2 12:22
就係冇買保險呀,只能去政府

咁去兒科專科診所睇一睇ok嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

章魚妹妹 發表於 17-9-2 12:28
咁去兒科專科診所睇一睇ok嗎?

我睇果個已經係兒科,唔建議亂食抗生素,因我仔已係醫院打左4日抗生素喇,最麻煩係中左沙門氏菌就算好返都會返發,係醫院吊藥時真係好轉左好多亦冇痾菌喇,但出院冇耐可能比返肉佢食又痾過,但我仔又唔肯再食冇味野,好煩

男爵府

wai0824 發表於 17-9-2 14:07
我睇果個已經係兒科,唔建議亂食抗生素,因我仔已係醫院打左4日抗生素喇,最麻煩係中左沙門氏菌就算好返都 ...

我朋友女女上年都中左,出院後都要食住抗生素,不過可能個個case唔同,但咁樣真係好辛苦沒完沒了咁。

伯爵府

章魚妹妹 發表於 17-9-2 14:10
我朋友女女上年都中左,出院後都要食住抗生素,不過可能個個case唔同,但咁樣真係好辛苦沒完沒了咁。
...

係呀 已經住左6日醫院啦,未入院前已睇左2次兒科醫生,痾左個幾星期,最尾3日仲痾血加發燒,冇辦法之下唯有去急症,我仔都要入隔離病房架住醫院,加上仲有個大要湊,呢2個幾星期我都辛苦到想死 根本體力完全透支

男爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

咁你地知唔知豆奶可以係邊度買到?

伯爵府

回覆樓主:

豆奶粉係藥房同萬寧屈臣氏都有

子爵府

wai0824 發表於 17-8-31 14:18
我b都剛出院幾日咋,因佢痾得太勁,痾到出血,醫生只係話要痾清,但我就唔知要幾耐先痾得清 ...

妳叫個醫生收檔啦!沙門氏菌會破壞腸壁入血,有性命危險,必定要食針對性食抗生素,因品種多,最好先種菌。

民房

wai0824 發表於 17-8-31 12:15
中左沙門氏菌要痾幾耐?我b已痾左2個幾星期,次數係減少,但仲係痾好臭同有黏液嘅便便,醫生話只能痾清,但 ...

戒荤

複式洋房

回覆樓主:

我囝囝去年都中過,發燒高到40.5度,持續高燒3日,同時便便帶血。
入Q.M住了5天+食了5天抗生素,便便正常便出院,出院後便便都是正常的。

大宅

我女都中左,已經柯左成16日
唉⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我個仔之前都系咁,去QM無留院,不過留左大便驗,都有比抗生素

子爵府

BK Milk勳章

請問你地小朋友有無發燒?我個女屙左四日,有一日屙15次13次都有血,發燒三日到今日第四日都未退!最高39.9度。依加仲係醫院!

伯爵府

Tiffany2 發表於 17-10-2 22:40
請問你地小朋友有無發燒?我個女屙左四日,有一日屙15次13次都有血,發燒三日到今日第四日都未退!最高39.9 ...

我仔就痾左6日先開始燒,入院打左抗生素就退左了

子爵府

Tiffany2 發表於 17-10-2 22:40
請問你地小朋友有無發燒?我個女屙左四日,有一日屙15次13次都有血,發燒三日到今日第四日都未退!最高39.9 ...

我仔數年前感染沙門士菌,當時病發初期醫生也懷疑沙門士菌,比了一隻涵括沙田士菌抗生素,點知病情仍急轉直下,醫生百思不得其解為有驗大便,點知原來沙門士菌其實分多種,佢染到是較毒沙門士菌,耍針對性抗生毒,醫生说可能近年內地商在肉類加了抗生毒,因此現在出現的已是較惡抗藥性沙門士菌,大家要留意。

大宅

我知這是舊帖,請問各位jm 可以分享你們的醫好經驗嗎?有好醫生介紹嗎?我女兒依加症狀同你地一模一樣,已經發了第三次,我也不知道幾時先痾清?我擔心到㧕屈,求大家救下我女

別墅

MMVV 發表於 17-10-3 08:12
我仔數年前感染沙門士菌,當時病發初期醫生也懷疑沙門士菌,比了一隻涵括沙田士菌抗生素,點知病情仍急轉 ...

黑心肉商

大宅

CarrieABC 發表於 18-8-19 01:19
我知這是舊帖,請問各位jm 可以分享你們的醫好經驗嗎?有好醫生介紹嗎?我女兒依加症狀同你地一模一樣,已 ...

有無入醫院?有無種過菌?

大宅

回覆 tosasa 的帖子

有入醫院,驗出有沙門氏菌和另外一隻唔知乜菌叫「難辨梭狀菌」,醫生只叫keep 住食益生菌,趕走D惡菌!

大宅

CarrieABC 發表於 18-9-18 15:07
回覆 tosasa 的帖子

有入醫院,驗出有沙門氏菌和另外一隻唔知乜菌叫「難辨梭狀菌」,醫生只叫keep 住食益 ...

依家仲有無事?

首頁

尾頁

跳至