嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我個女11個月大時都中左沙門氏菌,一日痾15-20次,便便有血,而且發燒到39度,已即時去屯門醫院睇急症,當時個高級兒科醫生已經懷疑中沙門氏菌,要吊鹽水打抗生素,頭3日每分鐘換3-4條片,pat pat 損哂,食奶又嘔返哂出黎,當時真係好心痛,每換1次片洗一次手,隻手最後脫皮爛哂。

到第4日確診中左後,情況開始穩定,為左佢pat pat 唔痛,每次換片都用暖水同佢抹,餵奶每次小小咁餵,食下白粥最後住左一星期醫院,再食多一星期抗生素藥就完全康復,但阿女真係瘦左好多,到宜家3歲都好似食極都唔肥,日日食益生菌,飲保兒加營素先重返小小

大宅

ritz_040112 發表於 18-9-19 22:32
我個女11個月大時都中左沙門氏菌,一日痾15-20次,便便有血,而且發燒到39度,已即時去屯門醫院睇急症,當 ...

最後想講屯門醫院兒科既醫生,護士好好,我成個星期陪個女係醫院無返過屋企,我老公每日不停出出入入醫院幫我返屋企令衫同阿女既日用品,夜晚可以俾我老公留低陪我一齊,諗返起個一個星期暫時係我一生人最大既經歷。

樓主你要加油呀,沙門氏菌痾清就無事,飲食要清淡,就算阿b 好返都盡量避免食油膩食物,keep 住食益生菌都有幫助架

大宅

回覆 ritz_040112 的帖子

請問你女兒出院後煮D乜比佢食?

大宅

CarrieABC 發表於 18-9-20 00:42

請問你女兒出院後煮D乜比佢食?

出院後主要食稀瘦肉粥,蒸魚,飲奶,等佢有返D胃口先開始食淋飯和魚,煲瘦肉湯,粥飯可以落新鮮准山,鮮百合煮,對脾胃好。

期間盡量唔好食住水果,最多係蒸熟個蘋果磨蓉,同埋記得記得補充足夠既水份,俾佢有足夠休息,到完全康復可以係飯或粥加小小桂格牌既燕麥飯或糙米,營養纖維高白飯好多倍。

當觀察到便便次數開始小和變回固體後先慢慢食返益生菌,我個女出院後要1個月先回復正常,始終大病完要慢慢復原,唔好心急。希望幫到你啦!

大宅

多謝你咁詳細說明,祝福大家兒囡健健康康🙏🏻

首頁

尾頁

跳至