親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛過去暑假同小朋友去了濟州島玩,見這裏不多人分享濟州行程,就在這裏分享下:小朋友都鍾意自然景色,我又加插了些他們之前未玩過既野,所以他們都玩得很開心

Day 1 包車
凌晨2:00 HKE 機,6:30 接送,先去汗蒸讓他們感受下浴堂,也可補補眠。
9:00 出發到Ecoland, 坐小火車遊景點
12:30 左右去 lunch, 之後落西歸浦
15:20 坐西歸浦潛水艇落海底40m 看魚及珊瑚
17:00 到中文地區玩 Play K-pop, 好多互動遊戲,推介
之後到偶來市場掃街完第-天

Day 2 包車,自然風光為主
9:30 出發,先去正房瀑布,之後去成山日出峰,涉地岬,Rail Bike , 萬丈窟,金寧迷路公園,最後返舊濟州酒店完成第二天

Day 3 (taxi 去,bus 返)
這天行程較輕鬆
10:00 出發到翰林公園,下午到對面挾才海灘玩水

Day 4
早機回程返香港

** 强烈建議大家包車,一天約HK$1000, 可玩多幾個景點,司機可用普通話溝通,又唔怕唔識下車。
酒店方面都算平,又企理!算幾底玩!

flower9    發表於 20-9-12 19:51
Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:13
wcpcelia    發表於 17-9-2 18:01

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

多謝分享

禁止訪問

大宅

jonleelee 發表於 17-9-1 01:35
剛過去暑假同小朋友去了濟州島玩,見這裏不多人分享濟州行程,就在這裏分享下:小朋友都鍾意自然景色,我又 ...

請問可以分享包車資料嗎?thanks

子爵府

剛過去暑假同小朋友去了濟州島玩,見這裏不多人分享濟州行程,就在這裏分享下:小朋友都鍾意自然景色,我又 ...

可否分享多啲例如酒店名,沙灘浮潛多魚嗎?包車可否介紹我?

禁止訪問

大宅

回覆 berry?????? 的帖子

酒店住了2間:西歸浦住Howard Johnson, 新酒店,平,$3XX/晚,一大床,一單人床,可住3人,面向碼頭海景,可步行到偶來市場買野掃街。
濟州住Ocean Suites, $7XX/晚,地點好,近七星街,黑豬街,地下街,又近Emart,買野食野方便. 房間大,我訂了間房內有間榻榻米房,小朋友喜歡睡在這裏。

大宅

berry?????? 發表於 17-9-3 21:15
可否分享多啲例如酒店名,沙灘浮潛多魚嗎?包車可否介紹我?
我不是去浮潛,係去西歸浦坐潛水艇,有魚及珊瑚看,魚不是好大條,因為係天然環境。不過比小朋友有個潛落去海底40米既體驗。$方便,找司機/導遊幫手買,大人$350,小童$250,全程約個半鐘。

大宅

hkopenc 發表於 17-9-3 21:48
謝謝樓主遊記分享

想問下ecoland 值得一去嗎?
Ecoland 如果你同小朋友去會好開心,坐小火車的感覺好好。看看自然景色,影下相都幾開心。裏面仲有個kid land, 我無去,因為小朋友6-12歲,那一站我們行了小山2km. 逗留約2hr.
K-pop 館有好多互動環節,有3D 电影, animation show, 跳舞,電腦化粧,穿韓星服,我比小朋友在那裏放電。如小朋友細可考慮到隔離teddy bear 館,仲有去完展館過對面Yellow Cafe 飲返杯當地特產香蕉牛奶。

子爵府

jonleelee 發表於 17-9-6 18:39
我不是去浮潛,係去西歸浦坐潛水艇,有魚及珊瑚看,魚不是好大條,因為係天然環境。不過比小朋友有個潛落去 ...

多謝曬!你啲資料好有用,我計劃緊出年暑假去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主

請問可否 pm 司機資料?暑假會唔會好熱?適合踩單車嘛?

大宅

我想問問,hkexpress早機730回港,咁個晚你地會住邊,因為要好早去到機場

大宅

請問可否 pm 司機資料?Thanks

男爵府

jonleelee 發表於 17-9-6 18:49
Ecoland 如果你同小朋友去會好開心,坐小火車的感覺好好。看看自然景色,影下相都幾開心。裏面仲有個kid la ...

可以提供包車資料嗎?謝謝!

大宅

請問可否pm包車司機資料? 謝謝

大宅

回覆樓主

Please pm the details of driver

大宅

Boei 發表於 18-4-2 18:54
Please pm the details of driver
已pm

大宅

請問汗蒸可否一家人一間房?

大宅

jonleelee 發表於 18-4-10 01:38
已pm

請問可否給我司機資料,謝謝

大宅

可否pm濟州汗蒸及包車司機資料給我?謝謝!

首頁

尾頁

跳至