我表妹想揾語境是英語的義工,麻煩大家比意見

happyelimme
|

我表妹係ABC, 識聽廣東話,但講得唔太ok. 英文當然非常流暢。佢想做義工,佢想揾以英文為主的環境,請問邊度/咩機構啱佢呢d情況呢?
Jacquesl
|
無國界義工
siuka_mama
|
佢想做那類義工?青少年活動?長者照顧?殘障服務?
happyelimme
|
siuka_mama 發表於 17-9-1 09:12
佢想做那類義工?青少年活動?長者照顧?殘障服務?
佢話冇所謂
nintendo
|
happyelimme 發表於 17-9-1 09:09
我表妹係ABC, 識聽廣東話,但講得唔太ok. 英文當然非常流暢。佢想做義工,請問邊度/咩機構啱佢呢d情況呢? ...

香港好多 "英文人" ,有好多義工團,叫佢問下佢 d 英文人朋友。
看佢興趣。
Hong Kong Dog Rescue, Chicken Soup, Red Cross, 其實好多。
Pman1022
|
動物義工, 上網搜尋好易揾到, 尋日都有報導話元朗有非牟利機構因為狗場被海水浸, 毛孩之後出現皮膚問題, 急需義工為400隻毛孩沖涼, 可以留意下
showman
|
我表妹係ABC, 識聽廣東話,但講得唔太ok. 英文當然非常流暢。佢想做義工,請問邊度/咩機構啱佢呢d情況呢? ...

上網有一個apps係專俾有心人參加義工,不同既機構會上apps招募義工,幾好用,可以試下。
happyelimme
|
nintendo 發表於 17-9-1 09:16
香港好多 "英文人" ,有好多義工團,叫佢問下佢 d 英文人朋友。
看佢興趣。
Hong Kong Dog Rescue, Chicke ...
佢刚回港,冇乜fd
happyelimme
|
showman 發表於 17-9-1 09:22
上網有一個apps係專俾有心人參加義工,不同既機構會上apps招募義工,幾好用,可以試下。
...
喺?叫咩呢?
showman
|
happyelimme 發表於 17-9-1 09:24
喺?叫咩呢?

社職-創新義工平台(我估可以直接post名呀,因為做義工都係好事)
siuka_mama
|
回覆 happyelimme 的帖子

青少年方面有社區中心或香港十多個制服團隊、長者方面有很多慈善團體如保良局、紅十字會、救世軍等,殘障有聖雅各福群會、智匡會等;若你親戚屬年輕人士,青少年會較合適,童軍總會經常招募年輕人成為服務領袖。
c9c99
|
如果佢都鍾意貓,狗,做動物義工係不錯選釋,例如:群貓會,毛孩守護者等等……
cakii
|
nintendo 發表於 17-9-1 09:16
看佢興趣。
Hong Kong Dog Rescue, Chicke ...

繼兒動母
|
義工肯落手做就得,難得佢有心,機構應該都唔會拒絕佢既
KatieTong1025
|
NGO
Era
|
可以搵啲幫小朋友義務補習英文嘅, 特別係教英文會話
llmom
|

Mother's Choice
金帆船
|
獅子會?
1220wahwah
|
Hong Kong Dog Rescue丫, 係外國人創辦救狗機構, 好有規模同好多外國人義工, 溝通絕無問題
Jasmine-4711
|
廣東話唔好,唔係要日常同人講多d,要找個講廣東話的地方做義工咩?