2次小產後再懷孕,揾唔搵中醫安胎好?

Mayanma
|
上年12月空心胎今年6月冇心跳
今日驗有控,如確定搵唔搵中e安胎好?
iiimama
|
Mayanma 發表於 17-9-1 19:53
...

我頭兩次都有搵中醫安胎點知都小產所以我覺得自然可能仲好
mamasoon
|
我2月小產後,6月再有左,今次我keep住去西醫打安胎針同塞藥,依家就黎12周
我要做媽媽
|
你平時有冇睇開中醫既,如果有既話,我覺得你都可以搵中醫安胎既
Mayanma
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

冇呀!只係6月小產睇咗二星期咋
sfsfai81
|
...

我同你情況差不多,我仲諗緊見唔見中醫好...
Chickentailbun
|
Mayanma 發表於 17-9-2 00:34
回覆 我要做媽媽 的帖子

冇呀!只係6月小產睇咗二星期咋

我就覺得要搵個中醫睇, 調理體質對你同bb 都好,醫師知你有bb 用藥都會小心啲啦。

我未有之前體質都幾虛弱 ,睇左中醫 (每月睇一次),半年後有左,現在自己身體好好多,完全冇懷孕不適,所以我自己好信任睇中醫。
Littledickdick
|
mamasoon 發表於 17-9-1 23:35
我2月小產後,6月再有左,今次我keep住去西醫打安胎針同塞藥,依家就黎12周
...

我也是剛小產,請問下次再懷孕時怎樣要求打安胎針或塞藥?
|
初期建議睇中醫 安胎
Charliefunfun
|
我會囉
上次2月小產,三月尾再中,我一直搵中醫安胎到九周
Baby is now 22w2
Mayanma
|
咁確實左就去睇中E,多謝大家意見
mamasoon
|
Littledickdick 發表於 17-9-2 10:33
我也是剛小產,請問下次再懷孕時怎樣要求打安胎針或塞藥?

係我個醫生提議我打既,佢話打唔打自己選擇,但打左會有幫助
Littledickdick
|
mamasoon 發表於 17-9-2 18:24

可以PM那一位醫生嗎?
haha748494
|
有安胎系好D,另外要多D休息。
csw_wan
|
mamasoon 發表於 17-9-2 18:24

可以PM我邊位醫生嗎?
dolldollk
|
...

上次我化學完, 今次一驗到就即去搵中醫, 因為上次個fd叫我安胎我無為意, 都幾後悔, 我覺得最少有醫生跟住會安心d, 心理都好重要
麗蓉
|
我都係小產左兩次之後中左
無睇中醫安胎
西醫開阿士匹靈 食到38週
依家BB都3個月大啦
其實最重要係保持心景愉快 均衡飲食
無左兩次既經歷話比我知 佢要走你無得夾硬留低佢 傷心過痛過之後要企返起身 好好咁保護之後會返黎既小天使 相信自己 比信心自己 加油!
Mayanma
|
dolldollk 發表於 18-8-16 10:15
上次我化學完, 今次一驗到就即去搵中醫, 因為上次個fd叫我安胎我無為意, 都幾後悔, 我覺得最少有醫生跟住 ...

啱啱知道有bb睇咗二次中e,煲咗過半星期就冇再食同睇,因為飲唔落
dolldollk
|
Mayanma 發表於 18-8-16 12:06
啱啱知道有bb睇咗二次中e,煲咗過半星期就冇再食同睇,因為飲唔落

我明 日日飲泥水咁, 無咩野咪唔好飲, 我都係唔舒服先飲
Mayanma
|
麗蓉 發表於 18-8-16 11:19
我都係小產左兩次之後中左
無睇中醫安胎
西醫開阿士匹靈 食到38週

Bb而家三個月喇