屋企食飯要讓坐,一定係工人讓啦嘛?!

ivymask
|
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅仔讓坐,都唔叫個工人讓坐...你哋覺得有冇問題??
seaman1982
|
坐唔晒定坐唔到呀?
longlokma
|
咁坐低左叫工人起身好似唔係幾好,但個工人自己应識做主動讓位……其實一开始其他人唔知你会返?為何不留位给你?
huiwo太太
|
跟輩份讓就好似無問題,教d小朋友要尊重長輩,唔可以因為職業而睇低人。
wcpcelia    發表於 18-8-19 16:46
cissie    發表於 18-8-19 00:17
QY08040408
|
你個仔幾歲?我有個親戚又係鐘意D小朋友自己坐開一邊食,怕佢搗亂渦
dogdog918
|
係咪奶奶同工人感情好好?起居飲食都靠佢照顧?可能佢想工人有被尊重嘅感覺,所以叫小朋友讓坐啫
ninachu
|
如果小朋友好細,我都會叫小朋友讓位
魔怪媽媽
|
ivymask 發表於 17-9-2 00:25
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅 ...

我都會叫小朋友讓, 唔係工唔工人問題,係尊重
GIBAI
|
唔係嫁,好多人都當工人係一家人,你對工人好,工人先有機會對你好,你對工人唔好,工人都唔會對你好嘛
Purple_0322
|
我覺得冇問題,工人都係大人,無論職業上定輩份上,係小朋友眼中應該被尊重
pigda
|
如果叫得埋枱都平等
我會叫小朋友讓 情願工人快d食完仲好
emimi
|
如果小朋友細好快食飽,讓座都ok,坐得耐佢都冇耐性
係個工人唔識做,開到口叫其他人都唔讓,我都經常同工人同枱食飯但佢唔貪食,唔夠位一定主動坐小朋友後面我夾餸俾佢,食飽自己離枱先,係屋企就洗碗出街就幫我湊小朋友,唔通成家人慢慢吹水講呀三姑媽六姨丈家事都要預埋佢咩
laiman1002
|
唔通工人唔可以埋枱食飯?
vivian468
|
等阿仔食飽你再食咪得囉
tutik
|
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅 ...

多人就咪叫工人埋抬食啦,你以為專重工人,個工人都令願自己快快手食完玩電話啦。

如果叫我仔走,我會叫仔食完先,媽唔餓,如果此情此景工人仲唔閃,我難免黑面,嚇親大家就唔好意思。
^--^
|

我覺得無問題,人地離鄉別井打工都係人,如果佢平時做野乖OK,我會當佢係一家人,等佢更加安心幫我做野......
solstice
|
怪不得有D人遇5到好工人
yucl_hk
|
連工人都不如, 下次咪去食
bdrescue
|
99應該覺得比起某d人, 工人更識尊重佢
garon
|
solstice 發表於 17-9-2 01:29
怪不得有D人遇5到好工人

Agree , 我有朋友年年換工人,話請親d 工人都有問題,我懷疑係佢本身有問題。

我對工人好好,一家人一樣,所以工人對我一家都好,工人飄洋過海來香港打工,又見唔到家人,點解咁多僱主要斤斤計較? 將心比心,自己都係打一份工,自己都希望老細對自己好。

希望香港嘅僱主不要太重階級觀念.
QUEEN314    發表於 17-9-3 17:56