自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

我試過新年出去食飯(男家),兩圍枱,我地一家三口最遲到,冇預位俾我地,我地三個只涉到一個位,兩張椅要放後座,我地係孫輩,只有我地要夾錢,因為其他孫未結婚,連人地工人,表妹d男朋友,全部都坐得正一正,唔洗夾錢仲有利是收

侯爵府

lhyv 發表於 17-9-2 15:43
匪夷所思,我想說的是那些留言,認同其中有位jm 說工人就是工人,那有公平可言?我見老闆來到,自己都識起 ...
個僱主即係99都未出聲,甚至系叫樓主個仔讓位俾個工人坐。咁你系個工人會唔會逆個米飯班主意思唔坐個位呀?所以你舉例話咩老闆黎到自己讓位呢個例子無意思。宜家99是個工人老闆,唔系樓主系老闆,俾我系工人睬個樓主都傻啦,梗系聽99話。

伯爵府

回覆樓主

只想反問話當工人一家人果d, 有幾多個係木工人離職後有keep住親密聯絡?
如果無, 咁你地都係現實地希望自己既付出有回報。

翡翠宮

moniko 發表於 17-9-2 22:32
只想反問話當工人一家人果d, 有幾多個係木工人離職後有keep住親密聯絡?
如果無, 咁你地都係現實地希望自 ...

我無當佢家人
當佢係同事多D

不過樓主既 case, 我都吾會叫同事讓座
正因為佢吾係屋企人,更加要客氣D

仔仔15歲,企下無問題。

侯爵府

回覆樓主:

是旦,食餐飯啫

子爵府

回覆樓主

如果我知一定唔夠位坐
或者一大班朋友黎食飯
我通常會叫姐姐夾定d 餸
佢係廚房食 我地廳食

平日就一齊食

其實無所謂 我姐姐會醒水 多人黎佢自己都唔願出黎食

唔係階級觀念 客人黎梗係讓人拉 平日有時我自己都無位坐都無所謂

子爵府

ycmami 發表於 17-9-2 12:23
15、6歲擔張櫈仔玩野餐?應該開餐前就叫工人帶姑仔啲小朋友去擔櫈仔玩野餐就真!啲位留返比大人坐!
...
認同...睇咁多留言, 呢個安排最恰當......
連加樓主一個位都加唔到, 相信坐得幾逼下,.....既然係咁, 最好開餐前, 一早由姑仔工人照顧返姑仔d小朋友, 另外坐開.......同小朋友講話玩野餐....咁安排, 個個都受尊重, 個個都有位坐...

子爵府

flori 發表於 17-9-2 22:28
個僱主即係99都未出聲,甚至系叫樓主個仔讓位俾個工人坐。咁你系個工人會唔會逆個米飯班主意思唔坐個位呀? ...
係啦,我都覺得果d人個舉例好匪夷所思,如果樓主係老闆,自己叫工人坐開食咪得,何需開post
好明顯樓主係個場唔係老闆亦唔係貴賓,自己又唔識做,以為自己係老闆,應該叫老公俾錢(家用)99買個vip位

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

咁樣的話,只怪你99唔識做
你咪話同個仔一齊坐落嚟,親蜜d囉,咪睇下你99有咩反應

子爵府

mfqq 發表於 17-9-2 21:27
匪夷所思x2
jm 們愛工人比自己個仔/孫更多 ? 叫工人起身係唔尊重,咁叫一個15、16歲嘅年青人起身就唔係唔 ...
樓主舊post話個仔唔like 99 d野食的,佢個仔俾人叫起身, 應該極度開心啦, 唔好一廂情願以為15、16歲嘅年青人好想對住d親友食飯,15、16歲嘅年青人最鐘意一路食一路玩手機

複式洋房

bdrescue 發表於 17-9-2 23:52
樓主舊post話個仔唔like 99 d野食的,佢個仔俾人叫起身, 應該極度開心啦, 唔好一廂情願以為15、16歲 ...

孫係親人,點唔like 都應該教佢要同親人家人一齊食。言則如個仔將來唔返黎食、唔痴家都無所謂?
果真係工人親過家人。

複式洋房

KittyMelody1 發表於 17-9-2 23:30
認同...睇咁多留言, 呢個安排最恰當......
連加樓主一個位都加唔到, 相信坐得幾逼下,.....既然係咁, 最好開 ...

同意

珍珠宮

回覆樓主

即是99認為你或仔仔連工人也不如!其實工人最好不要同枱食飯!

伯爵府

回覆樓主:

我家都係小朋友是讓坐的首選

大宅

回覆樓主

唔覺得一定要工人讓座。
首先,係你奶奶叫佢一齊食飯,唔係佢自己話要同枱食飯;
第二,工人食飯食到一半,突然叫佢走會唔會太唔禮貌?易地而處,如果你同老闆食飯,食食下老闆突然叫你讓座俾遲黎既人你會唔會好尷尬?
其實叫你個仔讓俾你都無話唔好,你係佢媽媽,如果仔仔識諗,仲應該主動讓位俾你添~

珍珠宮

回覆樓主:

其實老公囝囡應該自動讓座或者留座啦,唔好下下等人叫

伯爵府

回覆樓主:

工人好似係姑仔既,唔係99既,咁過門都係客,又已經食緊,叫工人起身真係唔好
99雖然知樓主會到,但畢竟樓主遲到,點知遅幾多,或者食完都未到,因為冇位所以咪唔留,所以唔怪得99

大宅

ivymask 發表於 17-9-2 00:25
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅 ...

你喺Bk講工人。。。死罪!
工人都係人,離鄉背井,你對人好人對你,將心比心,當佢一家人。。。。講到尾,你應該考慮下將你半個床位讓俾佢,甘先係好雇主

侯爵府

~~nitto~~ 發表於 17-9-3 00:38
你喺Bk講工人。。。死罪!
工人都係人,離鄉背井,你對人好人對你,將心比心,當佢一家人。。。。講到尾, ...
冇錯!最好讓埋半個老公,實行一家親做埋姊妹,咁先係真正一家人!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

認真,我一定唔會叫工人讓,

呢d位我成個家族嘅人都會爭住讓..

一定唔洗工人讓,呢d係禮貌.....

首頁

尾頁

跳至