自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

回覆樓主

我從來都同埋工人同檯食飯,我覺得分開佢地食飯反而有d唔尊重人
有試過好多人黎食飯,唔夠位,d男士會主動個個起哂身食,氣氛一樣好好,喜喜哈哈。
姐姐見到阿Sir佢地起哂食,佢又自自然起身食

珍珠宮

ivymask 發表於 17-9-2 00:25
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅 ...

咁你c6有咩反應?

琥珀宮

S_family 發表於 17-9-2 08:36
冇錯,只可怪自己遲到,分分鐘99就係咁嬲樓主都係一個可能,我以前細個嫲嫲都係咁,一係搞我媽一係搞我兩 ...

咁就心地唔好……

琥珀宮

Cathyneo 發表於 17-9-2 09:05
根本你奶奶一家唔尊重你,包括你老公。除非你突然先決定返去食飯啫,如果唔係,明知你遲啲返,早開飯都會留 ...

就係咁,問題嘅根本唔係工人係未同枱食,係樓主冇比人尊重,比著我會叫c6起身,睇下99有咩反應

別墅

回覆樓主:

換轉角度諗, 如果你公司大圍人一齊食, 中途有個大客黎左冇位坐, 你老細叫你去第二枱食, 你又會點諗?

有時要懂得將心比己

水晶宮

ivymask 發表於 17-9-2 00:25
我99好鍾意叫姑仔個工人一齊埋枱食飯,咁啱我係最遲嗰個到,屋企張枱又唔係大坐唔晒10人,我99就叫我食緊飯嘅 ...

其實小朋友讓係最好、奶奶唔想得罪個工人、又唔想你無位坐。

公爵府

回覆樓主:

奶奶好家教

子爵府

回覆樓主:

你試下幻想下,如何遲到的是你老公,99會點做,如果係我99,一早留定個位比佢,又或者自己唔坐。
如果係我老公遲到,我都會留定個位比佢

公爵府

回覆樓主:

張枱細到多一個人都坐唔落,唔知你會返去食?佢地岩開始食?

其實小朋友讓位都正常,大家都容易落台,姑仔個工人唔係姑仔開聲,你99又好難開聲叫佢行開。你姑仔應該識做,明知唔夠位坐,就開飯前叫工人夾開食,唔駛尷尬。

翡翠宮

畀面勳章

除非你突然間不請自來,否則明知道有幾多人食飯,又點會擺少一個位?

日日是好日

子爵府

首先,我無遲到,我99屋企不嬲都係煮到一枱都係餸就食,從來都唔會等齊人先食
第二,我仔今年已經15,16歲,對佢哋嚟講離唔離枱都無所謂,結果係我c6離枱比我坐

就算邊個遲返食飯,我99從來都係會叫我兩個仔讓坐,就算讓比咩人咩身份都好(就算係街坊),佢又唔會叫姑仔兩個仔(4,5歲)離枱食

姑仔有講過工人可以唔埋枱食飯,但我99講極唔聽所以件事又不了了之,佢第一個工人就好識做,見有人遲返要埋枱就會起身(但我99會話唔洗,但工人堅決)

喺呢d情況下要工人讓坐,我真係唔覺有問題喎!

侯爵府

根本就係奶奶有心難為樓主,明知樓主會稍後到都唔留定個位,擺明唔放樓主在眼內,亦都話比樓主聽,你連工人都不如!其實一早就知唔夠坐㗎啦,就咪貴叫咁多人嚟啦!下次我一定唔會出現,同阿仔兩個撐枱腳好過,佢幾仔乸同工人慢慢一家人食飽佢啦!

珍珠宮

回覆樓主:

下次早啲到啦
我都好憎一家人食飯
有啲人施施然先到

水晶宮

睇左咁多

第一,唔等齊人開飯是家教問題,你C6 有無出聲?無即係覺得由細習以為常,約定俗成!
第二,你心目中覺得叫果個係你仔,unfair嘛,如果偶爾叫姑仔既仔條氣會順啲既!
第三,無遲到定義一開始係講明幾點開飯?但煮到一檯都係就開始食就唔成立有無遲到呢個point!因為你係最遲果個到場,都係最遲!

第四,知道幾多人食但唔放夠位置係問題所在,
點解你C6 同15 歲仔唔開聲?

咁睇唔叫工人離檯讓位並不是重點

珍珠宮

ivymask 發表於 17-9-2 09:57
首先,我無遲到,我99屋企不嬲都係煮到一枱都係餸就食,從來都唔會等齊人先食
第二,我仔今年已經15,16歲,對佢 ...

睇完你更新
更同情你
其他jm講得岩
你奶奶擺明當你冇到

子爵府

咁今次樓主最遲到,最遲到果個無位有幾唔合理??? 最遲到果個由最遲到果家人的人讓位有幾唔合理???

伯爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

其實我覺得小朋友讓座好正常,
因為尊重長輩,
以前細過我屋企過時過節好多親戚來食飯唔夠位坐,
都係小朋友讓座比大人坐,
小朋友去第二度食!
至於你話99唔叫你姑仔個小朋友可能佢哋得四五歲太細個,
要睇住佢哋,所以樓主都唔需要太上心!

男爵府

佢地都係人
唔係奴隸

大宅

回覆樓主

擺明99有心玩野!

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

如果公司食飯,我老闆或個客最遲黎但冇位坐,我一定會主動讓座囉。況且,點解我要尊重工人,但個個開晒飯冇人尊重我呢

首頁
23456...17

尾頁

跳至